A felfedezőjének századik születésnapja alkalmából rendezett bázeli konferencia tanúsága szerint az LSD még azokat is "elvarázsolja", akik sohasem drogoztak. A szer - summázható a szimpózium - a nyugati világ elit- és tömegkultúrájára egyaránt rányomta a bélyegét.

Gömb alakú plasztik gyerekjáték, amely villódzó fények kíséretében a Pink Floyd zenekar pszichedélikus számaira hajazó dallamokat produkál; reklámklip, amelyben óriás szappanbuborékokon tör át az új olasz kocsi, madárkának álcázott topánka egy párizsi haute-couture-divatbemutatón. A felsoroltak közös nevezője a lizergsav-dietil-amid (rövidítve LSD) nevű drog. Legalábbis ezt állítja Bruce Eisner amerikai pszichológus, valamint lélektannal, művészettörténettel, illetve társadalomkutatással is foglalkozó német, svájci, amerikai kollégái. Mint az LSD-t 1938-ban felfedező, az idén 100 éves Albert Hofmann tiszteletére szülővárosában, Bázelben január közepén rendezett szimpóziumon kifejtették, a közellenségnek kikiáltott hallucinogén alapvetően befolyásolta az elmúlt fél évszázad tömegkultúráját a forma- és divattervezéstől a reklámokon át a mozgóképig. Számos mai tömegkulturális termék eredeztethető az 1960-as évek LSD-kultuszából, még akkor is - így Eisner -, ha megalkotóik soha nem is fogyasztottak a szerből.

A konferencia művészet- és kultúrtörténeti szekciójának előadói nem tagadták, hogy az elit és az alkalmazott művészet már az LSD előtti időkben is merített az emberi psziché mélyebb rétegeiből. Ám véleményük szerint a Száll a kakukk fészkére című regényt is író Ken Kesey, illetve a pszichiáter Timothy Leary által az 1960-as években propagált, a hippik feltűnésével tömegessé vált LSD-fogyasztás alaposan felkavarhatta ezeket a tudat alatti tartalmakat. Tény, hogy a gyógyszerkutató Hofmann által a gabonaféléken élősködő, anyarozs nevű gombából szintetizált (később más ó- és újvilági sámánszerekben is megtalált) kábítószer a hagyományos pszichoanalízishez hasonlóan, ám annál élményszerűbben teszi érzékelhetővé a lappangó pszichés folyamatokat. Kísérleti vagy terápiás körülmények között általában nem okoz gondot, ha az LSD beszedése után jelentkező (tév)képzetek olykor olyannyira valóságosnak tűnhetnek, hogy - a legtöbbet emlegetett példa szerint - a fogyasztó ki akar lépni az ablakon, mert elhiszi, hogy képes repülni. Csakhogy a tömegfogyasztással megszűnt a szakmai kontroll, a számos emberéletet követelő szer pedig tiltólistára került. Tegyük hozzá, mindent összevéve a marihuánával és a hasissal együtt a legális és illegális drogok (az alkoholtól a heroinig) közül a legveszélytelenebbek közé tartozik.

A fantasztikus vagy misztikus hallucinációkkal tarkított, az arra fogékonyaknál horrorisztikus jeleneteket sem nélkülöző tudat alatti LSD-utazásnak - angol szakszóval tripnek - az önszórakoztatáson túl számtalan kulturális hatása van, jelentette ki a konferencián előadó Mark McCloud amerikai művészettörténész. Szerinte az életmód és ruházkodás változásaiban is jelentkező hippikorszak könnyűzenei, képző- és filmművészeti alkotásaival (a Grateful Dead zenekartól Andy Warhol pop-art festőn át a Szelíd motorosok című kultuszfilmig) elindult pszichedélikus hullám ma is hat. És korántsem csupán a mai nosztalgiaiparban, a hippi-retróban. McCloud szerint például David Lynch 1990-es Twin Peaks című pszichokrimi-sorozata vagy az élet és a halál határmezsgyéjén tett vadnyugati zarándoklatról szóló, Jim Jarmusch rendezte 1995-ös Halott ember című opus az LSD-utazások tudatfeltáró kalandjainak eredményei. A reklámok túlzásai, valóságtorzító trükkfelvételei, a lüktető montírozási technikák, az animációs filmek képi világa szerinte szintén erre a srófra járnak.

"A számítógépes szerepjátékok grafikai megoldásai, a játékautomaták külcsínje, az utcai falfirkákból művészetté növekedő házfal méretű street art-művek szintén ebből a hallucinogénkultuszból merítenek" - sorolta tovább a HVG-nek elektronikus levélben válaszoló Günter Amendt német szociológus. Az 1980-as évek végén indult s az elmúlt időszak ifjúsági tömegkultúráját meghatározó, mára számtalan műfajra bomlott techno könnyűzenei irányzat is a drogvíziókon alapult. A partik hang- és látványeffektusai még a józanságukat megőrző nagyérdeműt is elvarázsolják. Az LSD és más hallucinogének használatát preferáló modern természetvallás, a Nyugat-Európa és Amerika után már Magyarországon is megjelent újsamanizmus pedig egyenesen a drogozásban véli megtalálni a gyógyírt a nyugati társadalmak lelki elsivárosodására. Ez persze aligha menti fel a büntetőjogi felelősség alól a drogot a törvényi tiltás ellenére is használó mai alkotókat. Még a prohibíciót egyébként ellenző, ma is szellemi ereje teljében lévő Hofmann szerint sem, aki úgy véli, "a természet erőinek tragikus félreértése az, ahogyan az LSD-t a mai nyugati civilizációban nyakló és bármiféle szakralitás nélkül, csak úgy passzióból használják".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvények veszélyesek

Brüsszel figyelmeztet: a letelepedési kötvények veszélyesek

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

Ilyen időjárás-jelentést látott már? A magyar tévékben is igazán bevezethetnék

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

A Néprajzi Múzeum után az Új Nemzeti Galéria építési engedélyét is elkaszálta a bíróság

Megnőhet a terrortámadások kockázata a Brexit miatt

Megnőhet a terrortámadások kockázata a Brexit miatt

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Hímsoviniszta disznó a szőrös lábú feminista ellen

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése

Aggasztóan lassan halad a kútba zuhant spanyol kisfiú mentése