(Moziplakát) Tíz napja már, hogy Magyarország jóra, szépre éhes közönsége egy női bosszúfilmet néz - a népesség 58 százaléka nagy élvezettel, kíváncsian, olykor elképedve a bosszú tárgyának férfiatlan rinyálásán. Ez a film leginkább a Shirayukihimét (Toshiya Fujita 1973-ban készült, Lady Snowblood címen forgalmazott) és Quentin Tarantino e film által inspirált Kill Bill-sorozatát juttatja eszembe. Egy Vaslady. Kemény asszony. Megcsinálta. Végigcsinálta. Bosszút állt. Diana hercegnő említődik. Más mozik is: Alice Csodaországban. A jobboldal újraálmodója, a decens és modern jobbközép lehetséges nemtője, Orbán Viktor végzete, Antall József legkisebbik leánya!

© Dudás Szabolcs
(A cselekmény és az előző részek tartalmából) Ha már Antall: én persze mást gondolok az egykori miniszterelnök munkásságáról, mint a bosszúfilm karaktergyilkosai, leginkább Dávid Ibolya, kisebbrészt Debreczeni József. Tizennégy-öt-hat éve historizálgató anakronizmusnak és a nemzeti giccs újraélesztőjének gondoltam az első szabadon választottat, sajnáltam, hogy a rendszerváltás első két ciklusát és a privatizációt nem az erre akkor sokkal alkalmasabbnak látszó liberális koalíció (SZDSZ-Fidesz) vezényelte le, de készséggel elismerem, hogy Antall olyan államférfi volt, aki értékek mentén képzelte adminisztrációja működését, s nem kizárólag a pőre hatalomvágy mozgatta. Az elsőciklusos MDF frakciójában szürke manóként ült Dávid Ibolya, még a kor divatja szerint öltözködött a minden gimnáziumi osztályban megtalálható csendes, de bennfentes, a pletykákat ismerő stréber lány arckifejezésével. Az ellenzéki években tört előre, Boross Péter bizalmasaként frakcióvezető-helyettes lett, Tocsik-ügyi lángoszlop, majd 1998-ban az egyetlen női kormánytag (igazságügy-miniszter), "avatott kiskosztümviselő", kalapos királynő. Az ellenőrzőjében ekkor szaporodtak meg a fekete pontok: keresztes lovarnőként feküdt keresztbe Btk.-módosításilag a könnyűdrog-liberalizációnak; megvédte a buzizó óbudai polgármestert; a Kunos-ügy kegyelmi kérvényével kapcsolatban alázta Göncz Árpád köztársasági elnököt; az "indul a vonat Auschwitzba" labdarúgórigmus örvén pedig közölte, nem ért a focihoz. A konfrontatív Orbán-mainstream ellenében megalakította viszont a Békejobb mozgalmat - társai: az MDNP-s Pusztai Erzsébet, a KDNP-s Semjén Zsolt -, ám mégis közös listán ment a Fidesszel 2002-ben. Egyre többet tud az árulások lélektanáról: jobbkézi embere (Hende Csaba) lepaktált a polgári körökkel, a lakitelki sátorverő Lezsák Sándor, valamint egyéb megélhetési konzervatívok (Demeter Ervin, Balsai István, Manninger Jenő) átültek a Fideszhez, Orbán pedig minden rendelkezésére álló eszközzel igyekezett kiszervezni alóla a pártot. Ám szerzett egy mandátumot az európai parlamenti választásokon, "vakondozták" államfő-választási magatartását, de önállóan indult az országgyűlési választásokon, több jelöltjét vodka-kancsuka módszerrel próbálták a helyes viselkedésre ösztökélni a riválisok, de az április 9-ei első forduló után ő szólíthatta fel a Fidesz elnökét, hogy nézzen a "borotválkozótükörbe". Beatrix Kiddóként mondta kómából ébredve: So your name is Buck and you're here to fuck?! Puff. A filmben az ajtófélfához támasztott férfifejen a halánték és a fültő közé csapódik az ajtó éle, az elmetszett Achilles-ínű lábban vegetatív rángások mutatkoznak.

(A következő részek lehetséges forgatókönyve) A magyar szélsőjobb szereti vereség idején a katonai nyelvezetet, ahogy Csurka István "keserű hátországról" beszélt egykor, most Bayer Zsolt írt Ágyútűzben, egyedül címen lapjába: "... egy ötszázalékos MDF, a »hiteles, európai, konzervatív erő«. Hiteles európai konzervativizmus - Schmuck Andorral. Mert Dávid farizeus mosolya mögött Schmuck vicsorog. S egyszer majd azt is kimondjuk talán végre, hogy kinek a pénze. Kinek az aranya..." Bayer paranoiáját nemcsak olyan légből kapott rémhírek táplálják, hogy az MDF mögött Soros György állna, netán Tom Lantos, hamarosan bizonyára azt halljuk, hogy maga a jeruzsálemi ortodox főrabbi. A városi folklór, az urbánus legendák azonban az OTP-vezér Csányi Sándort (és Széles Gábort) gondolják-tudják az MDF mögött - ám erre csak közvetett bizonyítékok vannak. Csányi a sokat emlegetett "magyar vállalkozók" talán legvállalkozóbbika, stabilan a legtehetősebb hazai magyar, politikai ambícióiról is röppentek fel hírek a közelmúltban. Vett volna magának egy pártot? Ez olyan oroszosan (újoroszosan) hangzik: oligarcha pártot vesz! Vagy inkább okos és előrelátó, nagybani üzletemberhez méltó húzás: civilizált jobbközepet kreálni a romokon. Mindenesetre a múlt héten nemcsak arról zúgtak az "ismeretlen eredetű" sms-ek, hogy Dávid Ibolya fia letartóztatott drogkereskedő nehézfiú az ausztráliai Brisbane-ben, hanem az OTP csődjéről is.

Hiszen - most épp itt tartunk a szappanoperában - Bill még él (a tarantinói Ötpontos Szívrepesztő Tenyértechnika alkalmazása vasárnap este kilenc és tíz között várható).

VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS

(A szerző újságíró)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Hiába ígérték, nem kapjuk meg júliustól öt másodpercen belül a banki utalást?

Hiába ígérték, nem kapjuk meg júliustól öt másodpercen belül a banki utalást?

Videó: Fellőtte a SpaceX az első 60 műholdat, ami internetet szór a Földre

Videó: Fellőtte a SpaceX az első 60 műholdat, ami internetet szór a Földre

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Theresa May könnyek között jelentette be lemondását

Vajna Tímea elköltözik a budai villából

Vajna Tímea elköltözik a budai villából

2019 legjobb motorja a Ferrarié, de a második már egy villanymotor

2019 legjobb motorja a Ferrarié, de a második már egy villanymotor

7,4 milliárd forintból venné meg a főváros a Rác fürdőt

7,4 milliárd forintból venné meg a főváros a Rác fürdőt