"Bátyám és öcsém is futballoztak, de nem jutottak olyan szintre, mint én, mert akkor ők is híresek lennének" - érzékelteti talentumához való tárgyilagos viszonyát a magyar foci utolsó nagy nemzetközi klasszisaként nyilvántartott, 43 esztendős futballfenomén.

© Müller Judit
A tehetség hamar feltör benne: már 9 évesen 12-nek hazudják, hogy egy korcsoporttal feljebb játszhasson, de ezután is csak örömét lelheti benne a kocsikísérő papa és a BKV-s mama. Különösen, hogy már 17 évesen játszhat az akkori Bp. Honvéd felnőttcsapatában. Nem csoda, hogy "onnantól minden időmet a focira fordítottam". A Honvéddal aztán háromszor is bajnok, egyben háromszoros gólkirály is lesz, és 1987-ig bezárólag 61 alkalommal öltheti magára a címeres mezt. A tekintetben is kivétel, hogy a kapitalista, leplezetlen profizmust akkoriban még igencsak ferde szemmel néző szocialista sportvilágban már 24 éves korától megengedik, hogy nyugati csapatoknál portyázzon. Az Eintracht Frankfurttal Német Kupát is nyer, aztán a német klub nem tud ellenállni a görög Olimpiakosz ajánlatának: "18 millió márkát adtak értem", de onnantól sokak szerint - képességeihez mérten - szerényebb olasz, svájci, osztrák csapatok alkalmazzák. "Mindig kölcsönbe adtak, nem volt beleszólásom, hová kerülök, csak az volt a döntő, mennyit kasszíroz rajtam a magyar sporthivatal, illetve a klubom" - értelmezi a pályaív viszonylagosságát. Azért öt ízben így is meghívják a világválogatottba. Újabban számos klubnál az edzősködéssel is próbálkozott, ám "ami a szívén, az a száján" stílusa kevés sikert arat a csapatokat pénzelő mindenhez értők körében.

"Audin járok, de veszem a katalógusokat, és nézem az újdonságokat" - beszél az autókkal való különleges kapcsolatáról a labdával a teniszpályán is jó viszonyban lévő, öt nyelven beszélő egykori legenda, aki második házasságában él. "Második nejemet is Andreának hívják" - jelzi, hogy lényegében hűséges típus. "Van egy telkem is Pócsmegyeren, de nyolc éve nem jártam arra" - árulja el, hogy nem a befektetésben és a kikapcsolódásban igazi spíler.

- Még bele sem kezdtek, az örökkön akadékoskodók már meg is találták önt és az újdonsült szövetségi kapitányt, mondván: nincs meg az úgynevezett edzői prolicencük...

- Nem nagy ügy. Egy: miért nem volt probléma, hogy Lothar Matthäus sem rendelkezett vele? Kettő: egyik edzőt sem az minősíti, rendelkezik-e ilyennel vagy sem. Három: hogy 43 éves koromra sincs meg, az egy ember számlájára írható. Mezey György nem vett fel egyszer sem. Sajnos a világon mindenütt igyekeznek háttérbe szorítani a tehetséges embereket, mert veszélyesek lehetnek a kevésbé tehetségesekre. Mezey is ezt érezhette...

- Ha ennyire tudatában van tehetségének, miért nem lázadt, például amikor nem a tudásához mért csapatban játszatták?

- Csak mosolygok az ilyen megállapításokon, ugyanis a magyar állam miatt nem kerülhettem még jobb csapatokhoz. Mert a pénzt nézték, nem azt, hogy hová menjek. Kölcsönadtak, mert egy volt a lényeg, hogy megkapják a pénzüket. Nekik édes mindegy volt, hol játszik Détári Lajos. Mehettem volna a Juventushoz vagy a Barcához is, de azokat a Honvéd nem írta alá, mert megtudták, mennyi pénzt kereshetek. Azon is el lehetne morfondírozni, hogy miért adtak engem mindig csak kölcsön, hiszen akik utánam jöttek, őket már mind eladták.

- Marad a primitív kérdés: hogyan részesedett a befolyó összegekből?

- Sehogy. Amikor először kikerültem, 1987-et írtunk. Nyilván szerettem volna olyan szerződést kötni, hogy az eladásomból öt százalék mindig engem illet. Erre az volt Kárpáti Ferenc honvédelmi miniszter válasza: akkor nem mehetek sehová. Ilyen időket éltünk.

- Újabb adalék a diktatúrák természetrajzához. Erről jut eszünkbe: a Honvédban játszó nagy sztárok, Puskásék, de még az utánuk jövő generációk is magas katonai rangban voltak. Ön hány csillagos focista lett?

- Nálunk Kozma Misi volt az utolsó, akinek katonai rangja is volt. Pedig ha most alezredes lennék, 48 évesen elvonulhatnék nyugdíjba. Az olyan volna, mint egy életbiztosítás. Szóval utólag sajnálom, de akkor rossz szemmel néztük azokat, akik beöltöztek.

A portré második része (Oldaltörés)

- Így viszont kénytelen odafigyelni a bukszájára. Feltesszük, nem kevesen ígérték, hogy jól megfialtatják odakinn keresett pénzét. Könnyen belement a kockázatokba?

- Nagyon sokan jöttek, és én mindenkit szépen meghallgattam, de nem foglalkoztam egyikkel sem. Mert nem azért szenvedtem odakint tíz évet, hogy egy ötleten az egész pénzem elússzon. Mondták sokan, hogy amit ajánlanak, az a világ legjobb üzlete... De kérdem én, hogy lehet az, ha mindössze egy-két millió forinton múlik?

- Szóval óvatos, dolgozik önben a kontroll. Játékos korában viszont, mondják, a tekintetben nehezen kezelhető volt, hogy a magyar játékoslegendák mulatós vonalához tartozott - mint Czibor Zoltán vagy utóbb Törőcsik András is...

- Nézzék, minden játékos más. Önmagamnak kell elsősorban tudnom, mennyit engedhetek meg magamnak. Emlékszem, Magyarországon még egy pohár sört sem mertünk meginni, nehogy egy vezető meglássa. Amikor aztán kikerültem Frankfurtba, a meccs után fél kézzel az asztal alá dugtam az üveget, úgy ittam a sörömet, míg rám nem szóltak: "Mit csinálsz, itt a hűtő, teli van sörrel!" Ezt a szemléletet igyekszem itthon is megvalósítani. Vagyis: semmi sincs megtiltva, de a teljesítménynek meg kell lennie.

- Eddigi edzői exodusa azt látszik igazolni, hogy nem szívesen visel el egy főnököt sem maga fölött. Pedig ebből most több is lett. Változik a hozzáállása?

- Kérdem én, mi egy elnök feladata? Szerintem az, hogy előteremtse a klub működéséhez szükséges anyagiakat. Megbíz engem, hogy vezessem az edzéseket. És aztán joga van számon kérni az eredményt. De ahhoz már nincs, hogy éjjel kettőkor magához rendeljen, és kérdőre vonjon, miért ez játszik, és miért nem az. Ez azért sem lehet az ő feladata, hiszen engem bízott meg vele. Soha nem is fogom elviselni, hogy bárki beleszóljon a munkámba.

- Most mindenesetre nem mindennapos emberi relációba került: az a Bozsik Péter a közvetlen főnöke, akivel ugyan ifiként egy csapatban játszott, ám abban a kompániában egyértelműen ön volt a hangadó, a sztár. Fel kell ezt dolgoznia magában?

- Ugyan. Igaz, amikor felkértek szövetségi edzőnek a válogatotthoz, még nem volt tisztázott, kivel kell együtt munkálkodnom, hogy ki lesz a kapitány, de tudok alkalmazkodni.

- Majd figyeljük a zuhanyhíradót. De valamit a szakmai ízléséről: a szakma legnagyobb egyéniségének ma a Barcelona sztárját, Ronaldinhót tartják. Ön mit szól egy-egy meccsdöntő húzásához? Éppúgy beájul, mint a hozzánk hasonló hozzá nem értő?

- Én edzői szemmel követem a meccseket, és megjegyzem, nem Ronaldinhót tartom a világ legjobbjának. Mert attól, hogy kettőt pompásan sarkal, még nem sokat tesz hozzá csapata játékához. Vannak viszont, akik évente 25-30 gólt is rúgnak a csapatukban, és meghatározó játékosok. Őket jobbnak tartom. Nekem a Milan sztárja, az ukrán Sevcsenko a csúcs.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egy hónapon belül elindítják a mobiljegyrendszer tesztüzemét

Egy hónapon belül elindítják a mobiljegyrendszer tesztüzemét

A krokodilbőrös Tesla ugyanúgy zöld rendszámos lenne

A krokodilbőrös Tesla ugyanúgy zöld rendszámos lenne

A Mol is belevág a hidrogénes autózásba

A Mol is belevág a hidrogénes autózásba

Félmilliót lehet kérni ősztől nyelvtanulási diákhitelként

Félmilliót lehet kérni ősztől nyelvtanulási diákhitelként

„Akkor adjál helyettük száz fehéret!” – Toroczkai saját falujában így megy a rendcsinálás

„Akkor adjál helyettük száz fehéret!” – Toroczkai saját falujában így megy a rendcsinálás

Az arisztokrata autóknál mindig van feljebb, 3D-s kárpittal jön az új Bentley

Az arisztokrata autóknál mindig van feljebb, 3D-s kárpittal jön az új Bentley