"A gróf Almássy család oldalága vagyunk, a másik, a lengyel nemesi vonalon pedig egyik ősöm az aradi vértanúk gyóntató papja volt, míg nagybátyám Boross miniszterelnök úrral járt egy iskolába" - mesél famíliája történelmi beágyazottságáról a választás viharait éppen csak átvészelő MDF 29 esztendős ifjú reménysége.

© Müller Judit

A családi környezet viszonylagos egyöntetűségét - a papa építőmérnök, de "mindkét nagyapám is az volt, sőt a feleségem is az" - csak a mama orvosi hivatása töri meg. Sőt egy ideig, úgy tűnik, ő is, ám a közgazdasági egyetemi álmokat - "kitűnő tanulmányi eredmény és két felsőfokú nyelvvizsga kellett volna" - mégis elhessenti, mivel a budapesti Szilágyi Erzsébet gimnáziumbeli eredményei alapján "felvételi nélkül sikerült bekerülnöm a műszakira". Kornélnak még nincs kezében a diploma, amikor már derékig merül a politikába: előbb az azóta a MIÉP mellé sodródott Jobbik egyik egyetemi alapítója lesz, de 2001-ben már a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnökévé választják. 2003 elejére fejlődik az MDF-ig, ahol két hónap múlva az országos elnökségbe is beválasztják. 2004-ben pedig már alelnök, miközben folyamatosan elnökli a párt ifjúsági segédcsapatát, az IDF-et, és 2005 őszén a párt budapesti elnökévé is megválasztják. Nemcsak a politikában áll ekképpen több lábon, nem adta fel tanársegédi állását a műszaki egyetem út- és vasútépítési tanszékén sem. Politikai pályáján mostantól új fejezetet nyit azzal, hogy - országos listáról - bejutott az új Országgyűlésbe.

Az egykori kosarazást ma már a fallabda és a tenisz váltotta fel a sporthobbik sorában, "de ha összejön egy csapat, megyek focizni is" - jelzi, hogy a focimániásnak mondott fideszesek politikai attakjai aligha képesek megrendíteni. Mindennek mennyiségét a politikán túl már a felesége, Renáta, a 3 éves Áron és a féléves Levente mérsékli. Hiszen velük is kell töltenie egy kis időt a pesthidegkúti családi házban vagy a szülőkkel közös Balaton-parti nyaralóban.

- Feltesszük, egyik szeme sír, a másik nevet, hiszen a politikai oldal veszített ugyan, de pártja és ön is bent lesznek az új parlamentben. Ön a főváros II. kerületében csatázott a mandátumért. Nem sajnálja, hogy nem lépett vissza a befutott fideszes jelölt, Balsai István javára? Most azt mondhatná, önnek köszönheti sikerét...

- Balsai sem emberileg, sem politikailag nem érdemelte meg, hogy támogassam. Ő volt az MDF-frakció szétverésének az élharcosa. Úgy döntöttem, legjobb, ha csendben maradok, amivel megadom neki az esélyt, hogy győzhessen, hiszen mégiscsak annak szurkoltam, hogy a körzetemben is egy jobboldali jelölt diadalmaskodjon.

- Kettős elkötelezettségű hősnek hívja a színházi dramaturgia e szerepet, amibe így jutott. És talán az önben dúló vihart még csak fokozhatta, hogy politikai eszmélésének első társai, a jobbikosok is kiálltak Balsai mellett. Önt nem fűzték a régi barátság okán?

- Nem titkolom, Kovács Dáviddal a mai napig jó viszonyt ápolok. A műszaki egyetem Jobbik-alapszervezetének voltam az elnöke - egy jobboldali civil ifjúsági szervezetet hoztunk létre, amelyben volt sok IDF- és Fidelitas-tag egyaránt -, amikor azonban Dávid és a szervezet elindult a párttá alakulás és a nemzeti radikális ideológia irányába, azt mondtam, ebben már nem kívánok szerepet vállalni.

- Viszont ott lett volna a Fidesz. Az életkort tekintve biztosan jobban állt volna...

- A családi kapcsolatok is abba az irányba vittek, de hozzá kell tennem, hogy sosem tetszett a Fidesz által képviselt stílus. Jobboldaliként persze elfogadtam őket, és 2002-ben egyszerű szimpatizánsként azon fáradoztam, hogy együtt nyerjünk, de már akkor sem értettem, miért kellett leamortizálni a többi jobboldali pártot.

- Amikor csatlakozott az MDF-hez, még párttársai voltak az alapító atyák. Lehet, hogy még örült is, hogy távoztukkal nagyobb tér nyílik ön előtt, hiszen rakétasebességgel emelkedett Dávid elnök asszony alá...

- A kettő között nincs összefüggés, engem még Lezsákék ottlétekor választottak a szűk, hétfős elnökség tagjává. A HÖOK-ból tudtam, hogyan kell programot írni, és azt is, miként kell az emberekkel kommunikálni. És amikor elnökségi taggá választásom előtt ismeretlen arcként megjelentem a megyei választmányi üléseken, megdöbbentek, hogy "jé, jön hozzánk valaki Budapestről". Addig ez a fajta belső kampány nem volt szokás.

A portré második része (Oldaltörés)

- Sokáig viszont alig tűnt fel a pártján kívül. Pedig például a parlament oktatási bizottságának külső szakértőjeként jócskán hallathatta volna a hangját a Magyar Bálint által preferált, az ellenzék által ördöginek minősített bolognai modell bevezetésének ügyében...

- Tévedésben vannak. Mi soha nem voltunk az említett modell ellen, csak azt a sok szakmai hibát kritizáltuk, amit az oktatási tárca vezetése elkövetett. E tekintetben különbözött a véleményünk a Fidesztől is.

- Hogyan lehet, hogy mégis másként emlékszünk?

- Amikor még Lezsák Sándor vitte az oktatási ügyet 2003-ig, engem meg sem hívtak az oktatási fórumokra. De utána sikerült elérnem, hogy változzon az MDF álláspontja.

- Az oktatásnál is jobban érthet szakterületéhez, a sztrádaépítéshez, ám ott sem hallottuk a hangját...

- Ez ügyben tudatosan nem szólaltam meg, mert tudják, hogy politizálok, ezért ha szakmai ügyekben politikai véleményt nyilvánítanék, hiteltelen lennék. Van egy kiváló szakmapolitikusunk, Katona Kálmán, akinek ha tanácsra van szüksége, hozzám is fordulhat.

- Egy friss hang a jobboldalról. Egyébként túlságosan sok fiatal arccal nem büszkélkedhet a pártja. Az egyik a végül Brüsszelbe jutó Olajos Péteré volt. Mit gondolt, amikor Olajos nyílt levélben buzdította képviselőjelöltjeiket a Fideszhez való átállásra?

- Beszéltem vele. Hallatlan erős nyomás alatt volt. Ugye, egymagában 12 fideszes képviselővel és az Európai Néppárt rossz helyzetismeretével szemben... Ő annyit írt, hogy kormányváltásra lenne szükség. Ennyi belefér.

- Nem kellett még neki is magyarázkodnia a szocirenegát Schmuck Andor alapította Tisztelet Társaságából importált képviselőjelöltjeik miatt?

- Úgy tudom, Herényi Károly és Dávid Ibolya el is beszélgettek a jelöltekkel, volt vétójogunk, de vétót nem emeltünk. Politikailag egyikük sem kompromittálódott, az pedig, hogy ki volt a főnökük, és hogy kivel dolgoztak...

- Ha nem félnénk, hogy ezzel megsértjük, azt mondanánk, ön egy hibátlan liberális. De hátha megorrol a pártjában emiatt valaki. Persze épp most jött el szakmája aranykora: épülnek az autópályák. Nem vágyakozna inkább oda?

- Liberális azért nem vagyok... Inkább az oktatást vállalom a jövőben is. Emellett beiratkoztam egy műszaki ellenőri tanfolyamra, és ígéretet tettem a tanszékvezetőmnek, hogy az útpályaszerkezetekkel foglalkozó PhD-met a képviselőség mellett is szeretném elkészíteni. Mert továbbra is úgy érzem, több lábon kell állnom.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Míg Európa választ, a hétfő nagy nap lehet az autóipar történetében

Míg Európa választ, a hétfő nagy nap lehet az autóipar történetében

Moby bocsánatot kért Natalie Portmantől, miután a randizásukról írt a memoárjában

Moby bocsánatot kért Natalie Portmantől, miután a randizásukról írt a memoárjában

Hogyan tekintsünk a jövőbe? És milyen vezető szükséges ehhez?

Hogyan tekintsünk a jövőbe? És milyen vezető szükséges ehhez?

Férfi kézilabda NB I: a Veszprém nyerte a bajnoki címet

Férfi kézilabda NB I: a Veszprém nyerte a bajnoki címet

Most épp a sok eső miatt fáj a gazdák feje

Most épp a sok eső miatt fáj a gazdák feje

Az MSZP-vezetés nem mond le, később döntik el, kit küldenek az EP-be

Az MSZP-vezetés nem mond le, később döntik el, kit küldenek az EP-be