A múlt évben, augusztus utolsó napjaiban Varsóban, Gdanskban Lengyelország és a világ a Szolidaritás győzelmének 25. évfordulóját ünnepelte. A hajógyári munkások meghátrálásra kényszerítették a lengyel pártállam vezetőit, hiába állt azoknak a rendelkezésére hadseregnyi rohamrendőr, és állt a hátuk mögött a brezsnyevi Szovjetunió. A szovjet világrendszer összeomlásában a térség társadalmi mozgalmainak nagyobb szerepük volt, mint a nyugati politikának, állította e mozgalmak történésze Timothy Garton Ash. Zbigniew Brzezinski pedig úgy vélte, a lengyel Szolidaritásnak is része volt abban, hogy az amerikai politika szakított a kommunizmus eltűrésének gyakorlatával.

© Horváth Szabolcs
És a folyamat 1990-ben nem ért véget. Gdanskban Havelt, Szaakasvilit és Juscsenkót fogadta a legnagyobb ováció, azt a három politikust, akiket a szovjet illetve az orosz hatalmi túlsúllyal szemben a társadalom akarata emelt az állam élére. Lengyelország választások előtt állt, de az ünnep méltósága fölébe kerekedett a politikai kampánynak. Az ünneplők együttesen üzenték a világnak, hogy huszonöt éve Lengyelország a világ közepe volt. Vajon hogyan fogunk ünnepelni mi 2006-ban - töprengtem akkor -, vajon a társadalom kettészakítottsága nem tesz-e lehetetlenné bármiféle közös ünneplést (HVG, 2005. szeptember 10.)?
Tüntetés ide, leszólás oda, a nemzetközi politika és George W. Bush kicsit korán, kicsit véletlenszerűen, de a minap mégiscsak világünnepet csinált a mi 56-unkból. Tudjuk, nem ide akart jönni. A bécsi csúcs után Ukrajnába készült, a narancsos forradalom stratégiai fontosságú országába, hogy ott ünnepeltesse Amerikát mint a demokráciáért folytatott világküzdelem zászlóshajóját. Csak hát Kijevben leltár miatt a demokrácia átmenetileg zárva volt. Így esett a választás Budapestre. Az üzenetet itt is el lehetett mondani. Tudniillik, hogy a szabadságot lehet késleltetni, de megtagadni az emberektől nem lehet. Hogy a szovjet tankok eltaposhatták a felkelést, de a magyar nép szabadságvágyát nem. Innen már csak kis lépés, hogy a magyar csapatok a szabadság ügyét védik Afganisztánban és Irakban is. Továbbá, hogy az iraki miniszterelnök azoknak a demokratikus eszméknek az elkötelezettje, amelyek a magyar hazafiakat is áthatották 1956-ban és 1989-ben. Itt az ember akár legyinthet is: miért próbálja ez az amerikai a maga lekonyuló iraki ügyét az 56-os magyarok példájával visszamereszteni a hőstörténetek régiójába?

"Az utcára vonult tízezrek szabad választásokat, szabad sajtót, a politikai foglyok szabadon bocsátását követelték. Ledöntötték Sztálin szobrát, és szabadságukat hirdetve szembeszálltak egy birodalommal." Persze, ha tetszik, ez is merő közhely. Annyira az, hogy szinte ismétli a demokratikus ellenzék felhívását, amelyet 1986-ban, a harmincadik évforduló alkalmából magyar, szlovák, cseh, lengyel és német "disszidensek" írtak alá. "A felkelők lerombolták Sztálin szobrát, és lerombolták egy rendszer hitelét, amely a proletariátus diktatúrájának és a nép köztársaságának nevezte magát". "Ha az emberek bárhol a világon kiállnak a szabadságukért, a ti példátokból nyernek ösztönzést, és a ti sikeretekből merítenek reményt" - mondta az elnök. "Az 1956-os forradalom hagyománya és tapasztalatai: közös örökség és közös buzdító erő valamennyiünk számára" - így szólt az 1986-os felhívás, Tamás Gáspár Miklós szövegezésében. Nem tagadom, jól esett ezt hallani fent a hegyen, a Citadella tövében, szemben az egykor szétlőtt, most a délutáni napfényben ragyogó város panorámájával. És még inkább jól esett, hogy Bush 1956-ot 1989-cel kötötte össze. "A magyarok új generációja visszatért az utcákra, hogy szabadságot követeljen." Gdansk üzenete! Igen, fontos volt a fegyverkezési verseny, a gazdasági válság, Csernobil, Reagan és Gorbacsov alkuja, de a szovjet birodalom nem omlott volna össze ponyvasátorként, ha urai, agyukban a magyar ősz, a prágai tavasz, a lengyel nyár emlékével, nem csuklanak össze a szabadságot követelő tömegmozgalomtól, amely végighullámzott a birodalom fővárosain.

Az importált és koraszülött évfordulós ünnepségnek nagy előnye volt a szokásos hazaiakkal szemben, hogy nem fertőzte meg sem a jobboldali megemlékezések székelyhimnuszos, trianonos agresszivitása, sem a szocialista ünnepségek rossz lelkiismeretű, feszengő protokollja. Az amerikai vendégre várva Gyurcsány Ferenc kedélyesen társalgott Sólyom Lászlóval, aki - mint hírlik - megtette, amit Gyurcsány Putyin látogatásakor elmulasztott: szemére hányta a vendégnek a súlyos jogsértéseket, amelyeket az irányítása alatt álló fegyveres erők követtek és követnek el. Békésen, ahogy egy nemzeti ünnepen illik, ült egymás közelében Orbán Viktor és Fodor Gábor, Kuncze és Herényi. Semjén Zsolt pedig sorra kezet rázott az útjába kerülő liberálisokkal. Ujjai reszketése jelezte, szorong, hogy valamelyik szakállas bácsi netán nem fogadja el a feléje nyújtott kezet.

KŐSZEG FERENC

(A szerző publicista)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megfejthették a rejtélyt: egy 780 km átmérőjű bolygóval ütközhetett a Hold

Megfejthették a rejtélyt: egy 780 km átmérőjű bolygóval ütközhetett a Hold

Megmenekülni látszik a Vapiano

Megmenekülni látszik a Vapiano

A kormány 12 millió forinttal segíti a háborúkban megerőszakolt nőket

A kormány 12 millió forinttal segíti a háborúkban megerőszakolt nőket

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Ha ezt nálunk is élesítik, egyenesen a Google keresőből lehet majd ételt rendelni

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Tízmilliárd forinttal támogatta a kormány a külföldi egyetemistákat

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt

Svéd szülők vegán étrenden tartották a másfél éves gyereküket, aki majdnem belehalt