"Katona- és egyetemi évfolyamtársaim között olyanok voltak, mint Bokros Lajos és Surányi György, előbbi fél évig mellettem ült oroszórán" - tudjuk meg, milyen felsőiskolai környezet ellenére jutott el a MIÉP élvonalába a párt 52 éves főpolgármester-jelöltje.

© Horváth Szabolcs
A kitűnő tanulás, még inkább a sakkban megszerzett nemzetközi mesteri fokozat egyébként is szolid és kilengésmentes előrehaladást biztosítottak számára már a Kádár-rendszerben. Volt persze politikailag előremutató kellemetlenség is: "Magasnak ítélt családi jövedelmünk miatt kitettek az egyetemi kollégiumból." A keserűséget akkor még magába fojtja, s bár az 1977-ben szerzett diploma után több vidéki üzembe hívnák, a Központi Statisztikai Hivatalt választja. "A könnyűipar ágazati statisztikusa voltam, utána átkerültem az élelmiszeriparra. Aztán 1982-től jött egy kvázi sportállás, és elindult nemzetközi sakkversenyzői pályafutásom." A külső szemlélő számára így akár szokatlannak is tűnhetett, amikor 1994-ben - "feleségem unszolására" - feltűnt a MIÉP háza táján. '98-ban már Komárom politikai bevételén vitézkedik, de nem eléggé ahhoz, hogy bejusson az Országházba. Az önkormányzati választásokon viszont bekerül a Fővárosi Közgyűlésbe, "ahol jelenleg a tulajdonosi bizottság alelnöke, és az egészségügyi bizottság tagja vagyok." A MIÉP-ben 1999-ben elnökségi taggá, 2001-től pedig a városházi képviselőcsoport frakcióvezetőjévé avanzsál. Most emelte a tétet...

"Járok minden BSE-kosármeccsre, a fociban pedig nagy Fradi-drukker vagyok, miközben már csak csapatversenyeken sakkozom az NB I-es Statisztika színeiben, annál többet olvasok, főként politika jellegű információkat" - tudjuk meg, minek a java részéről kellene lemondania, ha netán a főváros első emberévé emelnék. Nyilván azért segítene felesége, aki "a műszaki egyetem nyelvintézetében tanít német szaknyelvet", s talán két lányuk, a 18 éves közgazdászhallgató Edit és a 17 esztendős gimnazista Julianna is. A família kétszintes, szép nagy telken álló mátyásföldi családi házukban várja az eredményeket.

- Nem hallottuk még közterületi demonstráció szenvedélyes szónokaként, nem hadonászik székely fejszével. Mindennek ellenére is tipikus MIÉP-esnek tekinti magát?

- Szeretném, ha én is tipikus MIÉP-esnek látszanék. Bennem is erős a nemzeti elkötelezettség, de természetesen más a fővárosi közgyűlésben egy szakmai vitában megszólalni. Ám így is én óhajtom a leggyökeresebb változásokat a főpolgármester-jelöltek közül.

- Ha már oly kevéssé ismerhetjük, avasson be retorikájába, vitatechnikájába!

- Én úgy szoktam csinálni, hogy előbb megemlítek egy szakmai kérdést, aztán mondom ki keményen a véleményemet. Mondtam, hogy a jelenlegi városvezetés szégyene, amikor Podmaniczky nevét használja, mert ők Budapest gonosz mostohái, és nem a vőlegényei. Mondtam azt is, hogy akik a közvagyonból, akár jogszerűen is, de erkölcstelenül magánvagyont csináltak, azoknak egy demokráciában a börtönben a helyük. Egyébként szolid ember vagyok. Nem mondom ki soha a radikális szót, mert szeretek magyar szavakat használni.

- Ennek ellenére is azon kevesek közé tartozik, akik a kezdetektől mostanáig kitartottak Csurka István mellett. Minek köszönheti e kivételes lehetőséget?

- Nekünk tökéletes a munkakapcsolatunk, de tudni kell, hogy én mindig három lépés távolságban voltam azon ügyektől, amelyek miatt többen elmentek innen. Kihúztam magam, mert úgy véltem, legfontosabb feladatom pártom politikájának minél sikeresebb szakmai képviselete a fővárosi közgyűlésben.

- Érződik önön a sakkmesteri rutin. A sakkozók különös képessége, hogy a laikusoknál messzebb látnak előre. Ön mennyire képes ezt kamatoztatni a politikában?

- Én a politikában is a logikát képviselem. Hogy előre tudjam, milyen következményei lesznek egy-egy lépésemnek. Én például már 2004-ben megmondtam, hogy baj lesz a Combino villamosokkal. Ezt senki más nem mondta rajtam kívül.

- Ez igen! És sakkban ki volt a legnemesebb skalp?

- Egy nyugat-berlini nyílt versenyen 1985-ben legyőztem az angol Tony Miles nagymestert, aki aztán Karpovot, az akkori világbajnokot is megverte. Életem egyik legszebb napja volt.

A portré második része (Oldaltörés)

- Nyilván elmélyedt a nemzetközi sakkirodalomban. Olvasott azért szamizdatot is?

- Ezekből kimaradtam. Szolzsenyicin Gulagját viszont olvastam. És láttam többször a KSH-val szembeni Rózsadomb étteremben Csoóri Sándort, Sára Sándort, Csurka Istvánt.

- Sokszor kevés is elég a remény életben tartásához. Meg a magánszféra. Nem túl korai párválasztása idején, 1986 táján fontosnak tartotta-e, milyenek a partner nézetei?

- Feleségem konzervatív orvoscsaládból jött. Utóbb még ő volt, aki ösztönzött, hogy menjek a MIÉP-be. Tudta, milyen a műveltségem, az ismeretanyagom, gyakran mondta, hogy ott a helyem Csurka István mellett. Ő adta nekem a löketet.

- Ha ennyire egy irányban gondolkodnak, mit adtak át ebből a lányaiknak? Például mennyire büszkék édesapjukra, aki ott lesz az élen azon a szeptember 22-ei MIÉP-nagygyűlésen, amelyet a Rákóczi téren tartanak. Ott lesznek ők is?

- Régebben nem vittem őket, de már jönnek maguktól is. Ám most nekem is nehéz lesz ott lenni, mert végre az InfoRádió Aréna című műsorába is behívtak aznap este hétre. Tíz perccel előtte pedig már ott kell lennem, és szeretnék friss aggyal érkezni.

- Ajaj, nem lehet ebből baja?

- Természetesen megbeszélem az elnök úrral. De úgy érzem, ha végre egyszer be tudok kerülni abba a műsorba is, azt nem hagyhatom ki.

- Ne vesszünk el a pártfegyelem labirintusaiban, hanem maradjunk kissé a lányoknál. Lassan abba a korba kerülnek, amikor feltűnhetnek a komolyabb udvarlók is. Mit szólna, ha egyszer egy nem igazolhatóan magyar fiatalemberrel térnének haza?

- Ebbe nem szólok bele. Tőlem lehet bárki, ha szeretik egymást. Azt persze tudják, milyennek örülnék. Én indirekt módon szeretem átvinni az akaratomat, és azt akarom, hogy utána magukénak vallják. A politikában sem azt mondom az embereknek, hogy szavazzanak rám, hanem hogy lássák be, jobb vagyok, mint a Demszky.

- És mi erre az aranyfedezet? Például az ön eddigi közgyűlési munkájában?

- Például négy év alatt kereken ezer felszólalásom volt, összesen 21 óra 53 percet beszéltem.

- Felveszi ezzel a versenyt a többi jelölttel? Akik közül nyilván az ugyancsak jobboldali támogatású Tarlós István az igazi vetélytárs. Őt milyennek látja MIÉP-nézetből?

- Ha végigmegyek autóval Óbudán, látom, mit csinált a kerületben. Mindent, még az árterületet is beépítették. Ahol csak üdülőingatlanra adhattak volna ki engedélyt, ott lakópark épült. És itt van a legtöbb multicég is. Nem értem, miért mondja Tarlós, hogy plázaellenes, amikor szinte minden nagy nemzetközi kereskedelmi hálózat jelen van Óbudán?! De sokkal nagyobb baj az a bejelentése, hogy két szocialista főpolgármester-helyettest akar. Ilyennel előjönni!? Miközben Orbán azt mondja, menjünk neki a kormánynak, jelöltje az MSZP-nek kínálja tálcán a városvezetést!? Felháborító!

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

Kincstári optimizmus Trump gazdasági tanácsadói részéről

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

A Bakáts téren rabolt és verekedett, keresi a rendőrség

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

Coutinho orvosi vizsgálatra Münchenbe érkezik

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

2 millió forintos időgép ez a nagykanizsai eladó Wartburg

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját