Nem menekültek el a turisták a fővárosból a múlt heti zavargások miatt. Komoly következményei lehetnek azonban, hogy a "lángokban álló" Budapest napokig vezető hír volt a világsajtóban.

HVG
,,Ez tényleg itt van?" Ezt kérdezték tágra nyílt szemekkel a pincérektől a budapesti Kálvin téren álló Korona Szálló bárjában italozó külföldiek múlt kedden este. A CNN hírtelevízióban ugyanis éppen azt láthatták, hogy lángokban áll a város, amelyben nem mellesleg ők is vendégeskedtek, az ostromállapot érzése viszont elkerülte őket. Még a kedd és szerda éjszakai randalírozásban közvetlenül érintett szállodákban sem tört ki pánik a vendégek körében. Az Erzsébet körúton lévő New York Palace luxusszálló lakóinak egy jelentős része például az ablakból "mozizta" az eseményeket. A Blaha Lujza téren álló Hotel Nemzeti lakói közül pedig a hírek szerint a legtöbben átaludták az éjszakát.

"A szállodán belül nem volt hatása az utcán történteknek, a vendégek sem érdeklődtek különösképpen" - nyilatkozta a HVG-nek Király Zoltán, az Accor szállodalánc marketingigazgatója, elismerve, hogy furcsán hangzik, amit mond, de állította, nem távoztak vendégek az események miatt, s mindössze egy-két foglalást mondtak vissza szállodáikban. A Városliget melletti Hotel Ligetben szintén csak pár szobát adtak vissza: volt, aki a Fidesz Hősök terére tervezett nagygyűlése miatt, s olyan is, aki éppen annak lefújása miatt. A Teréz körúton álló Béke Szálló egy angol lakójának viszont olyannyira megtetszettek a történtek, hogy "megyek randalírozni" felkiáltással indult a keddi budapesti éjszakának.

"A magyarok túl naivak" - magyarázta egy fiatal francia mérnök, aki azt nem tartotta rendkívülinek, ha egy politikus durva dolgot mond. Ezt tette például Nicolas Sarkozy is, amikor csőcseléknek nevezte a Párizs külvárosában élőket, a budapestinél jóval súlyosabb konfliktust gerjesztve ezzel - emlékeztetett. A budapesti események nem keltettek benne félelmet. A múlt péntek délután Budapest belvárosában sétáló turisták többségének egyébként fogalma sem volt arról, mi történik a városban. Egy idős belga házaspár indulás előtt, a televízióban látta otthon, hogy "helyzet van", s bár az asszony félt egy picit, mégsem gondoltak arra, hogy lemondják útjukat. Nem is bánták meg: az volt a legnagyobb bajuk a várossal, hogy "az emberek nem mosolyognak, látszik rajtuk, hogy szomorúak".

Egyetlen érdeklődő telefonhívás érkezett a múlt hétfő éjszakai budapesti rendbontás, az MTV-székház ostroma után a Magyar Turizmus Zrt. londoni képviseletére is. A háborút idéző nemzetközi tudósításoknak azért van, akiket sikerült már elbizonytalanítani: egy amerikai multinacionális cég vezérkara például - amelyik tanácskozni jönne a leányvállalatához - a múlt héten naponta érdeklődött, mi történik éppen, s a fejleményektől tették függővé ideutazásukat. S biztos, ami biztos, a hét végi szabadprogram eltöltését Bécsben javasolták már itt lévő kollégáiknak. Ezen a héten két fővárosi luxusszállodában már komoly veszteségeket jeleztek: a Kempinskiben eddig ezer vendégéjszakát mondtak vissza, a Le Meridienben pedig 40 millió forintos kárt becsülnek most.

Ráadásul a lehető legrosszabbkor jött a negatív reklám a fővárosnak. A szeptember és az október Budapesten hagyományosan az év legerősebb időszaka, amikor is 80-95 százalék közötti foglaltsággal működnek a szállodák. A tavalyi rekordok után az idei év amúgy is kedvezőtlen tendenciát mutat: a Magyarországra látogató külföldiek száma 6, míg az általuk itt eltöltött éjszakák száma 8 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához képest (HVG, 2006. augusztus 26.). S nincs ez másként Budapesten sem. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint a főváros kereskedelmi szálláshelyein az év első hét hónapjában 1,3 millió vendég szállt meg, 7 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Mindehhez járulnak még a szakma számára kedvezőtlen adóváltozások, nevezetesen hogy szeptember 1-jétől 15-ről 20 százalékra emelkedett az áfa.

"Szerencsére rövid ideig tartottak a rendbontások, amelyek így nem okoztak súlyosabb károkat" - értékelt itthon Kapocsy Andrea, a Szállodaszövetség elnöke, a Hotel Opera igazgatója. Tudomása szerint sem mondtak le tömegével szobákat, inkább csak érdeklődtek arról, mi történik Budapesten. Az elmúlt napokban viszont megnőtt a sajtós foglalások száma. De semmi oka megkönnyebbülten felsóhajtani a hétvége nyugalma után a turizmusból élő csaknem 400 ezer embernek. Kapocsy attól tart például, hogy a későbbiekben mutatkozik majd a zavargások negatív hatása. Vagyis mégsem Budapestet választják majd a potenciális városlátogatók, a verekedések, a lángok képe ugyanis sokáig megmarad az emlékezetben. Molnár Gabriella, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke szerint még nincs ok az aggodalomra, és nincs szükség árcsökkentésre sem. Novembertől úgyis kezdődik az utószezon - tette hozzá. A MUISZ elnökének szavaiból azonban kiderült az is, hogy nem csupán a zavargások okozhatnak károkat. "A Kossuth téren álló Néprajzi Múzeum kedvelt helyszíne a nagyszabású rendezvényeknek. Ha ott sokáig tart még a tüntetés, akkor a rendezvényszervezők meggondolják, hogy azt válasszák-e" - magyarázta (a HVG információja szerint egy szombati eseményt már visszamondtak).

Egészen sötétnek látja viszont Budapest jövőjét Fekete László, a főváros turisztikai marketingjéért felelős BTH Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója. Őt Németországban érte a budapesti események híre, s pesszimizmusát magyarázhatja, hogy nem győzte nyugtatni az őt kérdező s Magyarországot jól ismerő németeket, hogy csupán néhány tucat ember vandalizmusáról van szó. "Évekig építettük azt a képet, hogy Budapest a nyugalom és béke szigete, és most pillanatok alatt tönkretették a munkánkat" - kesergett az ügyvezető, pedig az elmúlt három évben 30 százalékkal nőtt a budapesti vendégéjszakák száma. "A diszkont-légitársaságok megjelenése miatt különösen éles a versenyhelyzet, már nem csak Bécs és Prága az ellenfelünk" - tette hozzá. Az idén 435 milliós fővárosi, s kétszer ennyi saját forrásból gazdálkodó kht mindenesetre intenzív internetes kampányba kezd Németországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban. Ahhoz, hogy a lángoló főváros képe kitörlődjön, legalább fél évig kell a pozitív híreket ontani és emellett vonzó eseményeket kínálni. Azt, hogy mekkora veszteség érte és éri még a várost, Fekete megtippelni sem merte, abban viszont biztos: a történtek következményeként egy olyan nemzetközi konferenciát, amelynek helyszínéről egy-két héten belül döntenek, szerinte nagy valószínűséggel nem Budapesten tartanak majd.

PÁLMAI ERIKA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ceglédi a közvélemény-kutatásokról: három év becsszóra

Ceglédi a közvélemény-kutatásokról: három év becsszóra

Több ezer gyorshajtót fogott a rendőrség

Több ezer gyorshajtót fogott a rendőrség

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

A román elnök Make Romania Great Again feliratú sapkát kapott Trumptól

Habzó, bűzös trutyi lebegett a Duna felszínén Dunaújváros közelében

Habzó, bűzös trutyi lebegett a Duna felszínén Dunaújváros közelében

Öt autó ütközött az M5-ös autópályán

Öt autó ütközött az M5-ös autópályán

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó

Mire kinyitotta a kaput az autós, már nem volt mivel beállni – videó