Montesquieu írja a fekete főeunuchnak: "A szerájban elképesztő rendetlenség és zűrzavar uralkodik, asszonyaid közt dúl a háború, eunuchjaid pártokra szakadtak." Ha valaki ebből azt a következtetést vonja le, hogy baj van a szerájban, mert az néha már inkább kuplerájhoz hasonlít, hát nem téved. Ha pedig valaki mindebből egészen odáig jut el a gondolataival, hogy jelenkori helyzetünk is hasonlatos a fekete főeunuchnak leírt állapotokhoz, nos, talán az sem téved. A harmadik következtetés pedig - a logika elemi szabályai szerint - az előbbi kettőből adódik, de az legyen inkább házi feladat.

© Dudás Szabolcs
Nem véletlen, hogy Montesquieu jutott az eszembe. Ha ugyanis tudomást veszünk arról, hogy az európai civilizáció történetében idestova több mint kétszáz éve olyan folyamat zajlott le, amelyet felvilágosodásnak szokás nevezni, akkor nem hunyhatjuk be a szemünket egyes jelenkori anomáliákat illetően. Kénytelenek vagyunk ugyanakkor elismerni, hogy ezt a tényt manapság mintha egyre többen figyelmen kívül hagynák. Lehet arra gondolni, hogy a szabadság, egyenlőség, testvériség hármas eszméje üres lózung, amelynek megvalósítása csak a legteljesebb terrorral történhet (nota bene: guillotinnal lefejezett két ember között valóban nem érdemes már különbséget tenni), de nem feledkezhetünk meg a montesquieu-i gondolatokról, akár a szeráji állapotokra, akár a hatalmi ágak helyzetére gondolunk. Mert ha semmit sem fogadunk el a fenti eszmékből, egyet azért nagyon komolyan kell vennünk: a törvény előtti egyenlőséget, amely mindig a bírói hatalmi ág autonómiájának a függvénye. Ha az sérül, azzal minden és mindenki elveszít valamit.

Nagyon hangsúlyosan igaz ez akkor, amikor bírákat listáznak csupán azért, mert bizonyos ítéletek néhányak ízlésének nem felelnek meg. Szemben az eddigi megszólalásokkal, véleményem szerint ebben nem elsősorban az adatvédelmi szabályok megsértése veszélyes, hanem maga a tény, hogy ilyesmire sor kerülhetett. De mit lehet ellene tenni? Meglehetősen nehéz a válasz. Nehéz, mert nem könnyű meghatározni, hol a határ, ahogy az úgynevezett gyűlöletbeszéd esetében sem. Ha azt skandálják, hogy "indul a vonat Auschwitzba", akkor a helyzet egyértelműnek látszik. De ha ezek után majd csak annyit mondanak, "indul a vonat", akkor bár látszólag nem történik semmi, mégis mindenki tudja, hogy mindez mire vonatkozik, mit sugall.

Felteszik néhány bíró nevét egy honlapra. Na és? - mondhatja valaki, hisz a bíró neve köztudott lehet, az ítéleteken szerepel az aláírása, benne van újságcikkekben, évkönyvekben, másutt. Nem ez a gond, és nem is (elsősorban) az, hogy személyes adatok is kerülnek mellé. Hanem hogy ez a listázás sugall valamit. Nem dicsőségtábla, hanem vagy arra ösztönöz (ami nehezen megfogható), hogy - a morális megítéléstől kezdve esetleg a fizikai bántalmazásig - érje valamilyen hátrány az ott szereplőket, vagy arra, hogy tartson minden bíró attól, ha bizonyos jól körülhatárolható köröknek nem megfelelő ítéletet hoz, akkor félnie kell valamilyen következménytől. Például hogy az éjszaka közepén megszólal a telefonja, vagy "üdvözlő" lapot kap a címére. És ettől már csak egy lépés a súlyosabb következmény.

Ezen az oldalon tehát akad tennivaló. De akad a másik oldalon is. A bíróság nem csupán akkor képes szilárdan megőrizni a helyzetét, ha jogszabályok tömege védi, hanem ha maga is tesz ezért. Mert szemben néhány véleménnyel, én szilárdan hiszem, hogy az ítéletek igenis kritika alá vonhatók, és nem csupán szaklapokban. Ahogy maga a bírói szervezet is, vagy akár az egész igazgatási struktúra. Szilárd bírói kart ez nem gyengít, hanem erősít. Ahogy az is, ha a pályára nem való bírókat képes kilökni magából. Ez is a védelem része, önvédelem, és csak struccpolitikát folytatók hihetik azt, hogy a bíróság megsértéséről esetlegesen alkotott törvény jobban védi a testület tekintélyét, mint az, ha a bírák magas színvonalon teszik a dolgukat.

Mindenesetre ami most történt, a bíró személyére irányzott burkolt vagy éppen nem is annyira burkolt fenyegetés, az minden határon túlmegy. Azért veszélyes, és egyszerre ostoba is, mert formálisan az ítéletet nem a bíró, hanem a bíróság hozza, az ügyvéd a perben nem a bíróhoz beszél, hanem a bíróságot mint intézményt szólítja meg. Ha pedig a bíró személyisége, szakmai felkészültsége nem kifogásolható (persze magának a bíróságnak kell lépnie, ha mégis), akkor, tűnjön ez furcsának, a bíró személye maga indifferens, ezért jogosult a legteljesebb védelemre. Ha egyes bírákat listázni lehet, akkor tehát az nem a személyük elleni támadás, hanem magát a hatalmi ágat kérdőjelezi meg. Márpedig tudtommal erre a magyar történelem normális korszakaiban még nem volt precedens.

Úgy látszik, ezt nem érti a szerájban lakók egy része. Nekik Montesquieu szavaival azt lehet üzenni, hogy "életmódotokat irányítsák a tisztesség törvényei". Máskülönben a szeráj végképp kuplerájjá válik.

GYENGE ZOLTÁN

(A szerző egyetemi tanár)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Klik még büszke is a KRÉTA-ra, amitől a legtöbben a hajukat tépik

A Klik még büszke is a KRÉTA-ra, amitől a legtöbben a hajukat tépik

Ukrán katonai páncélosokat láttak Kárpátaljan - videó

Ukrán katonai páncélosokat láttak Kárpátaljan - videó

Leesett az első hó Románia hegyvidékein, több turistát is hegyimentők hoztak le

Leesett az első hó Románia hegyvidékein, több turistát is hegyimentők hoztak le

A nap videója: Dodzsemben ülve várta a sofőr, hogy bekanyarodhasson

A nap videója: Dodzsemben ülve várta a sofőr, hogy bekanyarodhasson

A Fidesz EP-képviselője a faji egyenlőségre fókuszáló irányelvet erősítené

A Fidesz EP-képviselője a faji egyenlőségre fókuszáló irányelvet erősítené

A szakítás óta először találkozott Majka és Curtis

A szakítás óta először találkozott Majka és Curtis