Tetszett a cikk?

Könnyen lehet, hogy egy kis magyar vállalkozásnak komoly beleszólása lesz, milyen legyen a térhatású (háromdimenziós...

Könnyen lehet, hogy egy kis magyar vállalkozásnak komoly beleszólása lesz, milyen legyen a térhatású (háromdimenziós, 3D) televíziók majdani világszabványa. A hardver kategóriában a húsz tudományterület világlegjobbjait jutalmazó rangos díjért, a World Technology Awardért folyó verseny idei döntőjébe bejutott Balogh Tibor villamosmérnök-holográfus által vezetett budapesti Holografika Kft.-ről van szó. És bár a novemberi San Franciscó-i eredményhirdetésen a díjakat végül az atomok világába is belépni képes mikroszkóp megalkotásának három úttörője - az amerikai Calvin Quate és Christoph Gerber, valamint a Nobel-díjas német Gerd Carl Binning professzor - vehette át, a World Technology Network nevű tudósszervezet által adott elismerésnek már az "előszobájába" bekerülni is hasonló tisztesség, mint az, amikor egy filmest Oscar-díjra jelölnek.

Az ezzel automatikusan a New York-i székhelyű tudósklub egyetlen közép-európai tagjává vált Balogh Tibor és kollégái hét éve alkották meg első, még fekete-fehér, kis felbontású, de már háromdimenziós képet adó monitorukat, az idén pedig már egy 1,8 méter képátmérőjű, nagy felbontású képernyővel is elkészültek. Igaz, ezzel nincsenek egyedül a világon, például a japán Sharp szórakoztatóelektronikai cég is kifejlesztette a maga 3D rendszerét. A budapesti kft azonban más utat jár. A Sharp által is alkalmazott megoldásnál ugyanis a speciális szemüveget viselő néző két, egymástól némiképp különböző kétdimenziós képet lát - mint az évtizedek óta létező térhatású mozivetítéseken -, amelyeket az agy egyesít 3D látvánnyá. Baloghék holografikus elven működő, szemüveg nélkül nézhető képernyője ezzel szemben úgy viselkedik, mint egy ablak, amelynek minden pontján átnézve a szemlélő némileg más képét látja a külvilágnak.

Amikor a sugarak a budapesti kft holovíziónak nevezett készüléke belsejében a képernyőt pásztázzák, a holografikus monitor minden egyes pontja különböző irányokba különböző színű és erősségű fénysugarakat bocsát ki. A csak szemüvegen át élvezhető "hagyományos" 3D képet más-más irányból nézve a látvány mindig azonos. A holovízió nézője viszont, akinek semmiféle trükkös szemüvegre nincs szüksége, mást lát attól függően, milyen szögből figyeli a képernyőt.

A találmányban rejlő lehetőségeket, a már piackész terméket felfedezték az autó-, a repülőgép-, az olajipar, valamint az egészségügy speciális területei is. Egy tévényi "holoképernyő" azonban ma még igencsak drága - az egyelőre egyedi darabok ára több millió forint -, és a kft még csak most dolgozik az ilyen képességű tévékészülékek, kamerák, valamint a működésüket összehangoló szabvány kialakításán.

NAGY LAJOS

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Trend

Lapos oldal

A 2006-ban eladott tévéknek csupán az egynegyede volt divatos lapos készülék, de már itt vannak a még újabb új technológiák, még ha egyelőre nem is piacképesek.

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Hány kortárs női író könyve jelent meg tavaly Magyarországon?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?

Újra kocka alakú számítógépet készít az Apple?