Befogadást az Információs Társadalomba - Most! címmel indult el az első hazai civil informatikai foglalkoztatási program. Magyarországon jelenleg mintegy hatmillió ember számít digitálisan írástudatlannak, képzésük nem tűr halasztást.

Elsőként 40 megváltozott munkaképességű, illetve 45 éven felüli tartós munkanélküli állampolgár szerzett informatikai képesítést az "EQUAL Információs Társadalom mentor - informatikai szektor mint munkaadó" foglalkoztatási programjának keretében. (A programot az Informatikai Vállalkozások Szövetsége [IVSZ], a Magyar Tartalomipari Szövetség az Informatikai Érdekegyeztető Fórum, a Napra Forgó Kht., valamint a Hallássérültek Rehabilitációjáért Küzdők Egyesülete szponzorálja.) Az Európai Szociális Alap és a magyar kormány által is támogatott programnak remélhetőleg lesz folytatása, hiszen a hazai informatikai civilek szerint mintegy 12-15 ezer IT-mentor kiképzésére lenne szükség, ahhoz, hogy érdemben is előmozdítsák az információs felzárkóztatás emberi oldalát.

A képzés sikerét jelzi, hogy a fél- éves elméleti oktatást követő egyéves gyakorlati tapasztalatszerző foglalkoztatás után az ingyenes programban részt vevők csaknem 75 százaléka megtartotta állását, illetve el tudott helyezkedni egy olyan időszakban, amikor a megszorításoké a főszerep.

A projekt egyik alapvetése, hogy miközben az elmúlt években jelentős beruházások történtek technológiai, informatikai területen, az emberi tényezőt méltatlanul elhanyagolták. A programban részt vevő Inforum főtitkára, Dombi Gábor által összeállított tájékoztató tanulmány szerint ez utóbbira, a digitális akadálymentesítésre a rendszerváltás óta még 300 méternyi autópálya árát sem fordították.

"Az összehasonlítás természetesen kissé túloz, de bízunk abban, hogy éppen ezért fogja felkelteni a figyelmet"- nyilatkozta a Hálónak Balogh István, az EQUAL IT-mentor projekt vezetője. Mint hozzátette: autópálya nélkül nehezen mennek el a befektetők az ország keleti, északkeleti felére, de megfelelően felkészült szakemberek nélkül - aminek ma már része a digitális írástudás is - elköltöznek a befektetők az újonnan csatlakozott országokba, vagy még messzebb, ahol megvan a szükséges tudás. A digitális írástudás hiányában viszont nem fognak megtérülni az informatikai eszközökre, alkalmazásokra fordított milliárdok. Hiába lesznek kiváló e-közigazgatási megoldások, ha nincs, aki alkalmazná őket, és ebben az esetben fenn kell tartani a hagyományos módszereket is.

Miközben egy 2006-os felmérés szerint Magyarország nagyot lépett előre az elektronikusan elérhető közszolgáltatások terén, az EU-ban a 14. helyet foglalja el, a digitális írástudás tekintetében hazánk a 27 EU-tagország között az utolsó előtti helyen áll. Magyarország felnőtt lakosságának közel 70 százalékának - mintegy 6 millió embernek - nincs megfelelő informatikai ismerete, olyasfajta digitális kultúrája, amellyel tevékeny tagja lehetne az információs társadalomnak, és kihasználhatná a gyors kommunikáció kínálta előnyöket. A magas munkanélküliség ellenére a hazai információs és kommunikációs technikai (IKT) vállalatok küszködnek a képzett munkaerő hiányával. Hazai piacaik bővítésének az IT-eszközök viszonylag szűk körben való használata szab korlátokat.

Az IVSZ irányításával létrejött konzorcium a munkaerőpiacról tartósan kiszorult rétegeket kívánta bevonni ebbe a folyamatba. "Az EQUAL projektnek az idősebbek, a 45 éven felüliek, a megváltozott munkaképességűek és a fogyatékkal élők voltak az elsődleges célcsoportjai" - magyarázta Balogh István. Mint hozzáteszi, az IT-mentorok más korosztályok tagjainak is segíthetnek, hiszen még a fiatalok egy része sem internetezik, a szakmunkásiskolákból kikerülők különösöen nagy hányada van még mindig a digitális szakadék másik oldalán.

Nem csupán egyes rétegek lemaradásról van szó, hanem digitális képességek széles körű, általános hiányáról, hiszen 5,5-6 millió állampolgár nem internetezik, illetve nem használ számítógépet. Az internetet nem használók fele még családjában vagy szűkebb környezetében sem találkozik számítógéppel, olyan valakivel, aki segíthetné a gép használatának elsajátításában. A kutatások azt mutatják, hogy Magyarországon egy-egy digitális írástudó átlagosan három hozzá nem értő társának nyújt segítséget. Az IT-mentorok értelemszerűen szélesebb kört segíthetnének a digitális tudás megszerzésében.

ANDERSEN DÁVID

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Csontkukacok a menzás levesben: a Nébih szerint nem a konyhán kerültek bele

Csontkukacok a menzás levesben: a Nébih szerint nem a konyhán kerültek bele

A kis Lajos herceg már tud járni, és erről fotónk is van

A kis Lajos herceg már tud járni, és erről fotónk is van

Vidnyánszky Attila: „Ez egy példa nélküli helyzet a magyar kulturális életben”

Vidnyánszky Attila: „Ez egy példa nélküli helyzet a magyar kulturális életben”

370 lóerős ez az új Seat Leon kombi

370 lóerős ez az új Seat Leon kombi

Kiderült, ki lesz a Forma–1 kommentátora a köztévén

Kiderült, ki lesz a Forma–1 kommentátora a köztévén

Akár 18 évet is kaphat a férfi, aki járókelőkről tépett le aranyékszereket

Akár 18 évet is kaphat a férfi, aki járókelőkről tépett le aranyékszereket