Túlzottan rímel a Milka márkanévre egy pécsi vállalkozó saját nevét viselő termékcsalád, az Ilka. A betűnyi eltérés ügye már a Fővárosi Bíróságon tart.

Háromból három Ilka-termék ellen szólalt fel a Magyar Szabadalmi Hivatalnál (MSZH) a Milka márkát is birtokló Kraft Foods Hungária Kft. Döntés ez idáig két ügyben született, legutóbb éppen ezen a héten adott igazat a vállalatóriásnak az MSZH. A szálak 2006 tavaszára nyúlnak vissza, amikor is mindennemű édesipari termék forgalmazásának beszüntetésére szólította fel a Kraft azt a pécsi családi vállalkozást, amely Ilka Rudolf néven kék alapon lila ábrás csomagolásban kezdett Túró Rudit forgalmazni. A 2006-ban több mint 34 milliárd dollár nettó árbevételt produkáló, termékeivel a világ 150 országában jelen lévő multinacionális vállalat az új túródesszert és a Milka csokoládék csomagolásának kísérteties hasonlóságát, illetve a termék elnevezését kifogásolta.

© Müller Judit
Történt ugyanis, hogy a takarmánytartósítással foglalkozó pécsi Ilka család a tulajdonában lévő, átlagosan évi több mint 200 millió forintos forgalmat lebonyolító EN-TÉR Kft. termékpalettájának a bővítésére szánta rá magát. Kézenfekvő ötlet volt, hogy logisztikai kapacitásaik - a teherautók és a hűtött raktárak - a mezőgazdasági holtszezonban se legyenek kihasználatlanok, illetve hogy munkát adjanak sofőreiknek. Először egy Magyarországon igazán népszerű termékre, a Túró Rudira esett a választásunk - idézi fel az ügy kezdeteit Ilka Gábor, akinek testvére, Ilka Tamás a megálmodott családi márkás termékek forgalmazására létrehozta az Ilka és Társa Bt.-t. Ám miután a Rudi szó már védjegyoltalom alatt állt, a túródesszertet Ilka Rudolfnak keresztelték el, nem titkolván, hogy a Milkára rímelő családnevüktől is várnak üzleti előnyöket. A bt védjegybejegyzési kérelemmel fordult a szabadalmi hivatalhoz, amely 2006 szeptemberében tette közzé a színes, ábrás védjegyet. A közzétételt követően három hónapig lehet a védjegy lajstromba vétele ellen felszólalni, amit a Kraft Foods Schweiz Holding AG azonnal meg is tett. Az MSZH pedig - mérlegelve a vállalatóriás kifogásait - elutasította az Ilka Rudolf hűtött túródesszert védjegyoltalma iránti kérelmet (magát a terméket, a túródesszertet nem lehet - és nem is érdemes - levédetni, mert akár egyszázaléknyi változtatás az összetevőkben rögvest új terméket eredményez, noha az ízlelésben ez a differencia nem érzékelhető).

"Konceptuális vonatkozásban a bejelentett megjelölés és az ellentartott védjegyek között fennáll az összetéveszthetőségig való hasonlóság veszélye" - olvasható az MSZH idén augusztusban meghozott határozatának indoklásában. A döntést a fogyasztók lehetséges gondolati képzettársítására alapoztuk - mondta a HVG-nek Gonda Imre, az MSZH nemzeti védjegyosztályának főosztályvezető-helyettese. Mivel a határozattal az Ilka család nem értett egyet, az MSZH az ügyet a Fővárosi Bíróságnak továbbította. "Hajlandóak vagyunk alávetni magunkat a bírósági procedúrának, hogy az Ilka Rudolfnak védjegyoltalmat szerezzünk" - mondta a HVG-nek Ilka Gábor.

"Az édesség csomagolását tervezve olyan színt kerestünk, amelyik nem hasonlít egyik ismert Túró Rudi-típusra sem, ugyanakkor a mi desszertünket jól megkülönbözteti más gyártóéitól, így lyukadtunk ki a kéknél" - részletezte termékbevezetési dilemmáit Ilka. Ez a kék azonban lilába játszik, és a lila háttér előtt elhelyezett lila-fehér állatfigura, történetesen egy tengerimalac, némiképp emlékeztet a Milka csokoládék csomagolópapírjára és a Milka-tehénre. Mindazonáltal Ilka hangsúlyozza, hogy az Ilka Rudolf megjelenítésében minden paramétert a Milkáétól eltérőnek terveztek meg. Az MSZH-nál és a bíróságon is azzal igyekeznek igazukat bizonyítani, hogy a Milka-papírok lilák, az Ilka csomagolóanyaga viszont kék színű, és szabad szemmel is jól megkülönböztethető módon minden színkomponensből eltérő mennyiséget tartalmaz, illetve a kék alapszínre nyomtatott kép hátteréül szolgáló lila szín sem azonos azzal, amely Milka-lilaként vált ismertté.

Kifogásolta a Kraft az MSZH-hoz benyújtott felszólalásában az Ilka szót is, mondván, a fogyasztó könnyen hiheti azt, hogy csak "lemaradt" az M betű, továbbá azt is, hogy az Ilka folyóírással szerepel a papíron, szintúgy, mint a Milka. Az ötletgazdák a tulajdonnevük terméknévként használatával szembeni aggályokat alaptalannak érzik, a folyóírásról pedig elmondták, annak betűtípusa egy egyszerű szövegszerkesztő program készletében is megtalálható, míg a Milkáé saját, nem publikus stílusú. Nem beszélve arról - tette hozzá Ilka Gábor -, hogy a terméknév második szavát nyomtatott nagybetűkkel írták. A Kraftot zavarja az Ilka Rudolf emelkedő írásképe és a lila-fehér állat is, amire Ilkáék haloványabb érvvel bár, de úgy reagálnak, hogy az ő terméknevük más szögben dől a csomagoláson, mint a Milkáé. Vitathatatlan azonban, hogy a Milka-tehén és az Ilka-tengerimalac rokonsága rendkívül távoli lehet csupán, ráadásul a lila foltos tengerimalachoz hasonló élőlény ténylegesen létezik, szemben a Milka-állattal.

Második oldal (Oldaltörés)

© Müller Judit
A Kraft Foods Ilkáék mellett a kék csomagolású túródesszertet előállító Iwinex Kft.-t is felszólította a gyártás azonnali felfüggesztésére, ami 2006 márciusában meg is történt. A levélben a cég magyarországi képviseletének ügyvezető igazgatója, Novák Zoltán az Ilka Rudolf általi védjegybitorlásra hivatkozott. Ez azért meglepő, mert a Kraft sem az Ilka Rudolf védjegyoltalom alá vétele elleni felszólalásában, sem a Fővárosi Bíróságon folyó polgári peres eljárásban nem hivatkozik védjegybitorlásra. Azt azonban elérte, hogy az egyébként a Norbi Rudat, valamint a Tesco saját márkás Rudijait is gyártó Iwinex felfüggessze az Ilka Rudolf kísérleti gyártását. "Mindenképpen megvárjuk a bíróság határozatát, addig nem tudunk érdemben nyilatkozni az ügyben" - válaszolta a HVG jövőt firtató kérdésére a Kraft igazgatójával névrokon Iwinex-képviselő, Novák Zoltán.

Bár a Kraft nem gyárt Túró Rudit, piaci hírek szerint a Danone és a Kraft korábbi megállapodásának eredményeképpen az előbbi rövidesen Milka-csokoládé-bevonatú túródesszerttel rukkol elő. Jóllehet a cég kommunikációjáért felelő Noguchi Porter Novelli píárügynökség munkatársa a HVG kérdésére közölte, a Danone a jövőbeni terveiről nem kíván nyilatkozni, a feltételezés nem lehet alaptalan. A múlt héten zárult ugyanis az a tranzakció, melynek során az amerikai központú Kraft Foods felvásárolta a Danone-csoport keksz-, snack- és gabonapehely-üzletágát, nem lenne meglepetés tehát, ha megjelenne a piacon a Milka és a Danone Rudi keresztezéséből születő desszert is.

Hasonló elszántsággal lépett fel egy másik Ilka-termék ellen is a svájci Kraft-holding (Turza Judit, a Kraft Foods Hungária Kft. ügyvezetője sem erről, sem a korábbi ügyről nem kívánt nyilatkozni a HVG-nek). Ilkáék számítottak ugyanis az MSZH elutasító határozatára, ezért Túró Rudijuknak kitaláltak egy lebutított változatot is: ezt zöld színű, ábra nélküli csomagolással hoznák forgalomba, amelyen csupa nyomtatott nagybetűvel szerepelne a terméknév, ám továbbra is emelkedő írással. A magyar fogyasztók körében 90 százalékos ismertséget kivívó Milka-termékek reklámozására 2005-ben 500 millió forintot költő Kraft azonban ezt a változatot is kifogásolta, és ismételten élt felszólalási lehetőségével az MSZH-nál, amely ennek 2007. december 10-én szintén helyt adott. Bár a Kraft vádja, miszerint Ilkáék bejelentése rosszhiszeműen történt, az elutasító határozat indoklása szerint nem bizonyítható, ám fennáll "a reputáció kihasználásának a veszélye". A védjegykérelem elutasítását leginkább a "nagyfokú fonetikai hasonlóság" indokolja az Ilka és a Milka elnevezések között, ráadásul - olvasható a határozatban - egy erős megkülönböztetőképességű védjegy esetében, amilyen a Milka is, a hasonlóság alacsonyabb foka elegendő ahhoz, hogy a fogyasztók a megjelölést összetévesszék Ilkáék védjegyével.

Függőben van még egy tervezett termékük is Ilkáéknak: az Ilka Fitt ásványvíz, amelynek a Túró Rudival megegyező, liláskék címkéje ellen szintén felszólalt a Kraft a MSZH-nál. Erről a hivatal egyelőre még nem döntött. Ami pedig a négy hónap alatt 100 ezer gyártott darabot megérő kék Ilka Rudolfot illeti, a Fővárosi Bíróság 2008. május 5-ére tűzte ki a tárgyalást. "Némileg a Milka felé lejt a pálya" - latolgatta az esélyeket a HVG-nek Balaskó László, Ilkáék ügyvédje.

Egérút azonban még a Kraft számára kedvező ítélet esetén is van. A védjegyek és földrajzi árujelzők oltalmáról szóló 1997. évi törvény kimondja ugyanis, hogy természetes személyt a védjegyjogosult sem tilthat el attól, hogy "gazdasági tevékenysége körében saját nevét használja". Vagyis - fűzte hozzá Balaskó - ha valamelyik Ilka fiú magánszemélyként kezdené forgalmazni a Túró Rudit, az szerinte nem lenne jogilag támadható.

NAGY-SZILITSÁN ESZTER

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Gazdaság

Ötmilliárd eurót kínál a Danone keksz üzletágáért a Kraft Foods

A Győri Keksz anyavállalata, a Danone exkluzív tárgyalásokat folytat az amerikai Kraft Foods csoporttal keksz-és gabonapehely gyártó üzletágának (LU) eladásáról -közölték kedden a francia cégnél. Az ügylet révén a Kraft erősíthetné pozícióit Európában - főként Kelet-Európában, ezen belül Oroszországban - illetve a feltörekvő országokban.

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Túlterhelték a benzinkutakat: a 385 forintos benzinár miatt tüntettek Bulgáriában

Trump átvette a Fehér Ház óriási karácsonyfáját, de mintha nem tetszene neki – fotók

Trump átvette a Fehér Ház óriási karácsonyfáját, de mintha nem tetszene neki – fotók

Átlépte a lélektani 50 milliárd forintos határt a kórházak adóssága

Átlépte a lélektani 50 milliárd forintos határt a kórházak adóssága

Most árult utoljára a H&M műanyag zacskókat

Most árult utoljára a H&M műanyag zacskókat

Megcsinálták a mesterséges intelligenciát, amelyik igazinak tűnő ujjlenyomatokat gyárt

Megcsinálták a mesterséges intelligenciát, amelyik igazinak tűnő ujjlenyomatokat gyárt

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési gondokkal küzd

A sürgősségi osztályok legalább kétharmada napi működési gondokkal küzd