A szociális érzékenység jegyében szabták át a 2007-2008-as tanévtől a hallgatói juttatások rendszerét. Ezt azonban még több ponton finomítani kellene ahhoz, hogy tényleg igazságosabb legyen a korábbinál.

HVG
Nagyot tévedett, aki azt hitte, hogy a különféleképpen pántlikázott források összevonásával megnövelt keretből bőven jut majd a rászoruló egyetemisták-főiskolások szociális támogatására. A Pécsi Tudományegyetemen (PT) például azt gondolták: ha a hallgatói juttatásokról és térítésekről szóló, tavaly szeptembertől hatályos kormányrendelet szerinti átcsoportosítások (lásd A változások című cikkünket) eredményeképpen a korábbinál több pénz jut szociális ösztöndíjakra, akkor a tavalyinál többen kaphatnak majd támogatást. "Nem így lett" - mondta a HVG-nek Szűcs Gabriella, a PT bölcsészkara diákjuttatási és kollégiumi bizottságának elnöke. A változtatások nyomán ugyanis nemcsak több pénz lett a szociális kalapban, de szétosztásának a szabályai is merevedtek: a rendelet sok esetben meghatározta a támogatás minimális összegét is. "A kisebb karokon így éppen csak ki tudták fizetni az előnyben részesítetteknek azt a pénzt, amit a rendelet előír" - mondta tapasztalataikról Szűcs, hozzátéve: összességében is kevesebben kaptak szociális ösztöndíjat, mint tavaly.

Debrecenben az új szabályok évközi hatálybalépése okozott gondot. A lakhatási támogatásra korábban - csakúgy, mint a kollégiumira - pályázhattak a hallgatók; kérelmükről lakóhelyük távolsága, tanulmányi eredményük, valamint szociális helyzetük figyelembevételével döntöttek. Tavaly a Debreceni Egyetem (DE) úgynevezett lakhatási normatívájának azt a részét, amelyet szeptembertől, az új regula szerint, már szociális támogatásra kellett volna fordítaniuk, jórészt - 100 millió forintot a 124 millióból - még a régi rend szerint költötték el. Így csak a maradék 24 millió növelte a szociális keretet. "A naptári év és a tanév nem esik egybe, ezért szerencsétlen, hogy év közben változtak a szabályok" - mondta a HVG-nek Körösparti Péter, a DE hallgatói önkormányzatának elnöke. Tapasztalata szerint az új regulák közül a diákok számára az a legfájóbb, hogy már nem tudják a tankönyv-támogatási normatívát az egyetemi könyvesboltban levásárolni. A pénznek azt a részét is, amivel nem a szociális ösztöndíjak (és az első félévre adható egyszeri alaptámogatás) büdzséjét hizlalják, csak az egyetemek költhetik el, például jegyzet-előállításra vagy taneszközök beszerzésére.

© sxc.hu
Szociális támogatás az idei tanévben Debrecenben is kevesebbeknek jutott, mint tavaly: a korábbi 3600 helyett 3200 hallgatónak - e körbe csupán 870 olyan diák fért be, aki nem a rendelet kötelezésének eleget téve, hanem körülményeit helyben mérlegelve kapott segítséget. A csökkenés oka itt is a szabályozás rigorózussága. Akiknek például két testvérük van, azok nagycsaládosoknak számítanak, így nekik, szüleik anyagi helyzetétől függetlenül, kötelezően jár a támogatás. Kimaradtak viszont a körből olyanok, akiknek valóban szükségük lett volna a pénzre. "Van, akinek csak egy testvére van, de egyik szülője rokkantnyugdíjas" - mondott példát Körösparti, hozzátéve: az új rendszer jó, csak pontosításra szorul. Azzal viszont a debreceni elnök nem ért egyet, hogy az alanyi jogon járó szociális támogatás összege csaknem megegyezik a legmagasabb tanulmányi ösztöndíjéval. Szerinte reálisabb támogatási rendszert eredményezne, ha a havi támogatások összegének az éves hallgatói normatíva 20 százalékában megszabott kulcsát 15-re csökkentenék.

Okozott jócskán kellemetlenséget is az új rend a hallgatói érdekképviseletnek. A nem éppen naprakészen tájékozott hallgatók ugyanis sokáig azt hitték, hogy a szociális ösztöndíjak új rendszerét a helyi hallgatói önkormányzat találta ki. Azt viszont előrelépésnek tartják, hogy szeptember óta már nem karonként, hanem egységesen döntenek a hallgatói juttatásokról. Így nem fordulhat elő, hogy például két testvér ne ugyanannyi szociális támogatást kapjon, csak azért, mert egyikük mondjuk gyógyszerésznek, másikuk meg bölcsésznek tanul.

Finomítana a szabályokon a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája is. Fehér Gergely elnökségi tag szerint március elejére zárulhat le az a felmérésük, amelyből kiderül, melyik intézményben milyen változásokat hoztak az új előírások. Annyi már most biztosnak tűnik, hogy a kiemelten támogatandó hallgatók körének pontosítását kezdeményezik majd a tavasszal. Módosító javaslataik kidolgozásával azonban megvárják, hogy kiderüljön, mi lesz a törvény szerint szeptembertől fizetendő, ám a tavaszi népszavazásig bizonytalan sorsú tandíjjal, amelynek nagyobbik részét szintén a hallgatói juttatásokra kellene fordítani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trend

A változások

A tavaly szeptembertől érvényes új regula szerint a felsőoktatási intézményeknek a diákjaik száma alapján járó...

Rengeteg jeget talált a Marson a 2,4 km-rel a felszín alá belátó műszer

Rengeteg jeget talált a Marson a 2,4 km-rel a felszín alá belátó műszer

Így nézhetnek ki az új temetők – valahol már engedélyezték az emberi komposztálást

Így nézhetnek ki az új temetők – valahol már engedélyezték az emberi komposztálást

Taylor Swift kiosztotta az újságírót, aki a gyerekvállalásról kérdezte

Taylor Swift kiosztotta az újságírót, aki a gyerekvállalásról kérdezte

A Rolls-Royce-stílusú öngyilkos ajtókkal álmodták meg az Audi Q8-ast

A Rolls-Royce-stílusú öngyilkos ajtókkal álmodták meg az Audi Q8-ast

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

Hat gyerekkel maradt egyedül az édesapa

Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?

Bécsben drágább a lakás vagy Budapesten?