"Apukám szobafestő, anyukám varrónő volt" - tudatja, hogy választott hivatásai felől nézve a semmiből érkezett szellemi életünkbe a legutóbb egy extrém reklámfigura megformálásával a legszélesebb ismertségbe emelkedő 45 éves, Szentesen született művészeti mindenes.

Az első kreatív drámaosztályt is felmutató helyi Horváth Mihály Gimnáziumban érettségizett. Igaz, leginkább a festészet érdekelte, 1987-ig évente felvételizett a Képzőművészeti Főiskolára. Hiába. Mégsem ez, hanem - 1981-ben történt Pestre kerülését követően - néhány amatőr filmes etűdje tűnt fel a Kőbányai Filmstúdiót vezető Szomjas György filmrendezőnek. Ez persze "pénz nélküli szabadidős tevékenység volt", így Szőke a művészetet az időközben kitanult szobafestéssel, takarítással elegyíti. Igaz, ez utóbbit már a körúti Horizont moziban. Tehetsége később feltűnt Simó Sándornak, aki kijár neki a filmgyárban egy rendezőasszisztens-gyakornoki lehetőséget. 1990-től aztán megfordul a közgazdasági egyetem híres vizuális brigádjában is. Eközben 1987-ben a B.B.S.-ben elkészül második nagyobb munkája, a Citromdisznó, majd a Hunniában a Vattatyúk - ez utóbbival 1990-ben elnyerte a filmkritikusok díját, és a B. Nagy László-díjat is - és az Európa kemping. 1992-től már a Hunnia Filmstúdió rendezője. 1994-ben Balázs Béla-díjat kapott. Színészként is látható például az azóta is sokat vetített Roncsfilmben, amelynek dialógírója is volt, illetve a Nyugatról keletre avagy a média diszkrét bája című Dárday-filmben. Felbukkan a Tilos Rádióban is, ahol hosszabb szünet után 2007 tavaszától már önálló műsort jegyez. Újabban főzőprogramja is van a Paprika Tv-ben. Emellett jut ideje arra is, hogy a menet közben kitanult masszázstechnikákkal is kiegészítse szellemi és anyagi egzisztenciáját.

"Van egy kis tavunk, abban úszkál Dezső, a hal és Lajos-Krisztina, a mocsári teknős" - beszél arról a közeli környezetről, amely körülveszi. Az all-round filmes ugyanis párjával egy valamikori taliándörögdi felújított, kétszáz éves parasztbarokk fogadót nevez meg otthonaként.

HVG: Sok mindent csinált már, a totális ismertséget lám, mégis egy kábelszolgáltató reklámfigurája, "Szőke kapitány" hozta meg. Ez volt a cél, avagy ez csak afféle járulékos haszon?

Szőke András: Elvállaltam, mert számos szabadidős elfoglaltságom van - gyerektáborok, egyéb ifjúsági programok, temetőfelújítások Dörögdön -, amelyek nem pénzt hoznak, hanem pénzt visznek. Úgy terveztem, hogy ezeket jó volna lassan saját erőmből finanszírozni.

- Művészember létére talán jogos a kérdés, a puszta reklám-mondanivalóba partnerével, "doktor Badárral", valamilyen speciális, csak önre jellemző üzenetet is becsempésztek?

- Függetlenül attól, hogy ránk adnak-e bármilyen jelmezt, szerintem bele tudjuk tenni a mondatainkba mindazt, amitől Badár Sanyi "Badár Sanyi", Szőke Bandi pedig "Szőke Bandi".

- Akkor arra kérnénk, avasson már be a szőkebandiság lényegébe...

- A lényeg a hangsúly, hogy miként használja ezt az ember. Vagyis a mögöttes attitűd. Persze értem én, hogy mit akarnak kérdezni, de úgysem fogják tudni kiszedni belőlem, hogy mi az üzenet. Tudniuk kell, hogy létezik titoktartási kötelezettség is.

Szőke András
© Horváth Szabolcs- Távol álljon tőlünk, hogy feltörjünk reklámtitkokat. Különben is, nyilván nem a reklámszereplést tekinti fő műsorszámának. Túl van legalább tizenöt nagyjátékfilmen, számtalan dokumentumfilmen. Igaz, még nem készült róluk ez idáig egyetlen összefoglaló elemzés sem...

- Ha a múlt évben kaptam volna egy szívrohamot, azonnal elemezni kezdenék az életemet. Ahogy Bódy Gábor eltávozott, nyomban elkezdték elemezni. Vagy ahogy elment Pasolini, ugyanúgy. Sőt Huszárik is majdnem velük egy időben. Ez azonban nem párhuzam.

- De mintha nem is törődne a szakmai tekintéllyel. Képes volt masszőrmesterré képezni magát, amit ráadásul vállalkozásszerűen művel is. Egyesek szerint e szakmában tán már nagyobb név is, mint a filmvilágban...

- Nem tudom, mire akarnak kilyukadni. A két műfaj teljesen más. A masszázst nem lehet nagyüzemben végezni. Ez személyes jellegű. Intim. És nagyobb benne a felelősség. Ebből következően pedig nem is tud olyan hatékony lenni, mint a film. Amely több százezres, de akár többmilliós nézettséget is hozhat. Viszont csak egyoldalúan, hiszen az információ csak odafelé megy, vissza nem. Az viszont tény, hogy mindkettő életem velejárója.

- És a masszázsban is működik a kreativitása? Született már amolyan Szőke-stílus?

- Számomra nem ez a mozgatórugó, hogy olyasmit csináljak, amit más még soha. Fontosabb, hogy merjem vállalni a döntéseimet és azokon keresztül a személyiségemet. Egy falusi közegben kemény szabályok vannak. Ha egy bácsi a borospincében megemelte a hordót, és fájni kezd a háta, eljön hozzánk, és ott kezdődik a megmérettetés: tudunk-e csinálni valamit? Ha nem segítünk, azt mondja, maga aztán hiába írja ki a falára, hogy ez meg az, ha nem lett jobb a hátam.

- A magánéletében is szeret sziporkázni, vagy ott egy másik Szőke András működik?

- Nem szoktam viccelődni. Ezt csak félreértik. Még a filmekben is félreértik. Egyetlen Szőke András van, aki alapvetően szomorú. De ez is olyan kérdés, mint előtte nem egy volt már az interjú során. Ezekre nem tőlem kellene várniuk a választ, merthogy én ennek a megalkotója vagyok, de nem az én dolgom számvetést is csinálni.

- Jó, de valamilyennek csak látni szeretné önmagát...

- Ha ötszáz évvel korábban volnánk, azt mondanánk: reneszánsz típusú ember. Nem akarom ezt persze magamra érteni, legfeljebb annyiban, hogy engem számtalan dolog érdekel, és van, amiben nem vagyok ugyan tökéletes, mégis szeretem csinálni. Nem vagyok szakács, mégis imádok főzni, és nagy kedvvel teszem. És még meg is lehet enni, amit elkészítek. De miért baj ez? Legfeljebb egy kicsit hibásan csinálom.

- Ennyi minden mellett hogyan kerülte el a házasságot, a gyerekeket?

- Hosszú élettársi kapcsolataim voltak. De nincs ebben semmi tudatosság. Így alakult. Vagy arra kíváncsiak, hogy tudok-e gyereket csinálni? Tudok, de nem akarunk.

- Egyik alkotása sem lett kifejezett közönségsiker. Egyszer mégis azt nyilatkozta: "Ha Nyugaton élnék, igazi sikerszéria lenne a filmjeimből." Hát most nem Nyugaton vagyunk?

- Már bizonytalanabb vagyok ebben. Azt mondom, nem biztos. Máskülönben szerintem most sincs itt Nyugat, és tíz éve sem volt, amikor ezt mondtam.

- Na, ez már majdnem politizálás. Viszont nem hallottuk soha megnyilatkozni a mai zaklatott viszonyokról. Taktika? Nem érdekli?

- Nem értek hozzá. Nézem, és figyelem, mi történik, de nem értem. Ahhoz értek, hogy masszírozgatok, rádióműsort csinálok, és filmeket. Miért, maguk értik?

- Már meg is fogott. Azért mégiscsak van véleménye a történésekről... Pedig sokan mondják, hogy az eddigiek helyett új pártokat kellene alapítani. Tán épp olyanokat, mint amilyeneket a Szőke kapitányok tudnának csinálni...

- Ahhoz apparátus is kell. Teszem a dolgaimat. Nem elég? Szóval nyugodjanak meg, attól, hogy mondják, még nem fog ez eszembe jutni.

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

Soha nem fizetett még ekkora osztalékot a Valton

APA: szinte biztos, hogy előrehozott választást írnak ki Ausztriában

APA: szinte biztos, hogy előrehozott választást írnak ki Ausztriában

Lehet, hogy érdemes lecserélnie a Google keresőt erre

Lehet, hogy érdemes lecserélnie a Google keresőt erre

Új módszer segíti az orvosokat az érszűkületes lábak megmentésében

Új módszer segíti az orvosokat az érszűkületes lábak megmentésében

Ha belevág a borsóprotein-gyártásba, a Wall Street farkasa lehet Leonardo DiCaprióval

Ha belevág a borsóprotein-gyártásba, a Wall Street farkasa lehet Leonardo DiCaprióval

A KDNP is beindult a kampány végére

A KDNP is beindult a kampány végére