Egymást elkerülve, de aktívan korteskedik majd Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor a népszavazási kampányban.

A kampánynyitó SZDSZ-plakát. A részvétel a fontos
© MTI
A kampányról nem beszélni kell, hanem részt kell benne venni - mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök az MSZP hét végi elnökségi ülése után. A döntés, hogy a szocialisták a Fidesz által kezdeményezett "háromdíjas" (vizit-, tan- és kórházi napidíjról szóló) népszavazás bagatellizálása helyett inkább beállnak a kampányba, persze nem csupán önkéntes elhatározás volt. Az utóbbi hónapokban készült közvélemény-kutatásokból arra lehetett következtetni, csak veszíthetnek a kormánypártok, ha alacsony részvételre játszanak. Decemberben például - különböző felmérések szerint is - a választók több mint 60 százaléka mondta, hogy elmenne szavazni, és a döntő többsége mindhárom kérdésben igennel - tehát a díjak eltörlésére - voksolt volna.

Bár a kesztyűt fölvette, a referendumot megnyernie nincs komoly esélye a kormánynak. Leginkább a kármentés lehet a feladata az MSZP egykori kampányigazgatójának, Szigetvári Viktornak is, akit - illetve cégét - mint a párt 2006-os országgyűlési választási sikereinek egyik kovácsát, szakértőként "bérel vissza" a párt a korteskedés idejére. A realitásokkal való számvetést jelzi ugyanakkor a vereséget szinte eleve bekalkuláló óvatos szókapcsolat is: ellentétben ugyanis a Fidesszel, ahol a magát pártonkívülinek mondó Tarlós István budapesti frakcióvezető személyében politikai felelőse van a kampánynak, az MSZP-ben hangsúlyozottan csupán politikai koordinátora. E szerepében Juhász Ferenc elnökhelyettes maga sem ígéri, ígérheti, hogy tömegesen szállítja majd a nemeket, vagy - ahogy a megbízatása elnyerése után fogalmazott - "az emberek megszeretik majd a vizitdíjat", de megpróbálja csökkenteni az igenek számát. A szocialisták úgynevezett hideg - alapvetően a polgárok tájékoztatását célzó - kampányának koordinátora a leginkább azt vállalhatja, hogy pótolja, amit a kormány elmulasztott, azaz a tágabban vett reformok - köztük a referendum által közvetlenül nem érintett egészségbiztosítási átalakítás - hátterét, illetve célszerűségét bemutassa, elmagyarázza. Ez azonban nem zárja ki, hogy a népszavazásra bocsátandó kérdések egyikét-másikát az MSZP-kampány is megpróbálja majd relativizálni, mondván, ha elvérezne is mondjuk a vizitdíj (amelynek eltörlését egyébként Tóth Károly szocialista képviselő nemrég újra beterjesztette), attól a reformok ügye még sikertörténet lehet.

Ellenkező előjellel ugyan, de az ellenzéki kampány is azt hivatott a választókban tudatosítani, hogy amikor majd a tandíjról, vizit- és kórházi napidíjról szavaznak, általában mondanak véleményt a reformokról, ideértve például a köztársasági elnök által a parlamentnek megfontolásra visszaküldött egészségbiztosítási törvényt is.

Második oldal (Oldaltörés)

Az össznépi ellenállást érzékelve (a választók közel háromnegyede van negatív véleménnyel a februárban újra parlament elé kerülő tervezetről) Orbán Viktor Fidesz-elnök legutóbb egy zártkörű beszélgetésen már azt vizionálta, hogy olyan eredmény születhet a népszavazáson, amilyenre a rendszerváltás óta még soha semmilyen választáson nem volt példa. A pártelnök abban bízik, hogy a három kérdés melletti kormánypárti nemek értelméről lehetetlen lesz meggyőzni az embereket, s így elérheti az ellenzék, hogy annyi igen összejöjjön, amennyinél már elmondható lesz: még soha nem volt ennyi egy irányba mutató szavazat. Kevésbé derűlátó ugyanakkor Navracsics Tibor frakcióvezető, aki már az igenek többségét hozó, eredményes népszavazással is elégedett lenne.

Az ellenzék számára kedvezőnek tűnő felmérések ellenére a Fideszben sem bíznak semmit a véletlenre. A kampányban ezúttal is támaszkodni kívánnak külföldi - közelebbről meg nem nevezett - szakemberek tapasztalataira. Nem is csak a sikeres nemzetközi példák átültetése érdekében, hanem mert azt is ki akarják puhatolni, hogy az MSZP melyik, a világban valahol már bevált "mirelitstratégiát" olvasztja majd fel. Orbán szerint ez történt ugyanis 2006 tavaszán is, amire akkor még nem voltak felkészülve. A Fidesz ugyanakkor alapvetően továbbra is a "gebinbe" adott kampány sikerében bízik: Tarlós és a Hegedűs Zsuzsa szociológustól Gyarmati Dezső exvízilabdázón át Pitti Katalin operaénekesig "civil" vendégszónokokkal megerősített kampánystábja már két hónapja járja az országot, és a turné az utolsó pillanatig folytatódik.

A korteskedés végső szakaszában a pártelnök is útra kel. Orbán valószínűleg a kampány utolsó hónapjában vállal majd aktív szerepet, de a miniszterelnökkel folytatandó személyes vita elől, úgy tudni, ezúttal megpróbál majd kitérni. Ehhez már a magyarázat is a tarsolyban van: fölösleges vitatkozni valakivel, aki nem mond igazat. A Fidesz már a kampánya törzsanyagaként is fel kívánja használni azokat a mondatokat, amelyeket Gyurcsány épp a 2006-os miniszterelnök-jelölti tévévitában mondott, visszautasítva a vádat, hogy megválasztása esetén bevezetné a vizit-, akkori nevén gyógyszerfelírási díjat.

Az SZDSZ arra kíván reklámkampányeszközök segítségével - köztük az utcákon már meg is jelent óriásplakátokkal - rámutatni, hogy amit az ellenzék az emberekre kivetett sarcként igyekszik láttatni, az nem ördögtől való, hanem a piacgazdaság szerves részét képező olyan eszköz, amely az öngondoskodás, a felelősségvállalás, a "megrendelői tudat" fontos eleme. A liberálisok - voltaképpen a párt identitásáról is szóló - 50-100 millió forintból kihozni tervezett népszavazási kampánya azt hivatott sugallni, hogy a Fidesznek a késő Kádár-kor gyámkodó államrendszerének visszaállítására tett kísérlete történelmi zsákutca. A korábban "Kovács Pistire" alapozott kampánnyal a fiatal, liberális szavazókat megszólítani akaró szabaddemokratáknak ezúttal nehezebb lesz a dolguk, mint volt 2006-ban. A 25 év alatti - köztük az éppen az idén választói korba érkezett 18 éves - választók körében totális népszerűtlenségnek örvendő tandíj eltörléséért kampányoló Fidesznek a "2 százalékos kormánypárttal" való konfrontáció újabb lehetőség arra, hogy megerősítse pozícióit a fiatalabb generációkban. A legkevesebb vesztenivalója talán annak az MDF-nek van, amely jobbnak látta, ha kimarad az általa teljesen értelmetlennek és művinek minősített népszavazási kampányból.

DOBSZAY JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Óbudai szocdemek

Egy alvó párt kezd új tagokkal gyarapodni a nagyobbik kormánypárt helyi belviszályai nyomán.

Az OTP-nél már megy az Apple Pay

Az OTP-nél már megy az Apple Pay

Egy köpés mutatta meg, milyen most az izraeli–lengyel viszony

Egy köpés mutatta meg, milyen most az izraeli–lengyel viszony

Súlyosan elmarasztalta Orbánék kormányzását az Európa Tanács emberi jogi biztosa

Súlyosan elmarasztalta Orbánék kormányzását az Európa Tanács emberi jogi biztosa

A Kúria is kimondta, Habony Árpád közszereplő

A Kúria is kimondta, Habony Árpád közszereplő

Mégis belement az előválasztásba Karácsony és Puzsér is

Mégis belement az előválasztásba Karácsony és Puzsér is

Visszatér a ’70-es évek, mindenki maga szerelheti a Tesláját

Visszatér a ’70-es évek, mindenki maga szerelheti a Tesláját