Elhódíthatja-e a kormányoldal a 18 éve ellenzéki választókerületet? - ez a tétje a vasárnapi választásnak Újbudán.

A mérleg nyelve lesz-e az MDF jelöltje, a jelenleg listás képviselő Csapody Miklós a vasárnapi időközi országgyűlési választáson Újbudán? Ha bejut a második fordulóba, akkor - a 2006-os eredményekre is figyelemmel - ez nem kizárt, két éve ugyanis Csapody 10 százalékot kapott az első körben. A Fidesz-KDNP szerencséje akkor az volt, hogy ezzel nem került be a másodikba, noha már 16 éve ő volt a parlamentben a budapesti 15. választókerület egyéni képviselője. Így 2006-ban Deák András, a Fidesz-KDNP azóta elhunyt jelöltje meglehetősen szűk különbséggel - 52 százalékot szerzett a 48 százalékot elért szocialista Szabó Vilmossal szemben - győzött. Ez könnyen fordítva is lehetett volna, ha az MDF-es jelölt jobban szerepel az első fordulóban, hiszen nem lépett volna vissza. A választókörzet politikai térképének állandóságát mutatja, hogy 2002-ben Csapody közös Fidesz-MDF-jelöltként szinte pontosan ilyen arányban győzött Szabó ellen.

Csapody Miklós
© Bánkuti András

Most négy induló van, de csak három olyan, aki komolyan beleszólhat a mandátum eldöntésébe. A kormánypártok közös jelöltje, Lakos Imre (SZDSZ), valamint a Fidesz-KDNP által indított Rétvári Bence, illetve Csapody. A MIÉP-es aspiráns várhatóan nem sok vizet zavar, hiszen két éve a Jobbikkal indulva is csak 2,5 százalékot szerzett jelöltjük. (A Jobbik egyébként most önállóan szeretett volna indulni, de jelöltje félbehagyta a kopogtatócédula-gyűjtést.) Már az első fordulóban kiélezett küzdelem várható a Fidesz-KDNP és a kormánypártok között, amiben sokat számíthatnak a Csapodyra leadott voksok. Rétvári első fordulós sikerben bízik, hiszen - noha 1990 óta az időközi választásokon eddig alig-alig érte el a részvétel az érvényességhez szükséges 50 százalékot - ebben a választókörzetben eddig mindig olyan sokan vettek részt a választásokon, hogy hatalmas meglepetés lenne az érvénytelenség.

Ennél csak az lenne meglepőbb, ha ebben a konzervatív körzetben a mandátum Lakosnak jutna. A mostani választás eredményein le lehet majd mérni, csökkent-e olyan mértékben a kormánypártok népszerűsége, hogy ne tudják kihasználni azt, hogy az MDF indulója megosztja a jobboldali szavazókat. A jelek szerint az MSZP nem bízott magában, kimenekült az újbudai versenyből. A szabaddemokratáknak jó ez a felállás, hiszen ha jelöltjük nem győz is, a százalékeredményre hivatkozni lehet majd, s bizonygatni vele, hogy nem valami 1 százalékos pártról van szó. Hasonló cipőben jár az MDF is. Csapody két éve arányaiban dupla annyi szavazatot kapott, mint a párt, így a mostani eredménye szintén jól jöhet az MDF-nek. Feltűnő egyébként, hogy Csapody sokkal inkább helyi beágyazottságában hisz, nem nagyon támaszkodik az MDF apparátusára, s ahogy két éve, úgy most is kerüli, hogy elnök asszonyával, Dávid Ibolyával kampányoljon.

 

Második oldal (Oldaltörés)

A fórumos politikus kampányában arra helyezi a hangsúlyt, hogy ő a választókörzetben lakik, miközben Rétvári XII. kerületi, Lakos pedig a budai várban egy önkormányzati lakásban él. Mind a ketten kötődnek azonban a kerülethez: Lakos jelenleg is alpolgármester, Rétvári pedig a kerületben nőtt fel. Korábban a szabaddemokrata jelölt már más XI. kerületi választási körzetben elindult az egyéni képviselői helyért, eddig azonban mindig sikertelenül. Rétvári hosszabb utat tett meg a kerületig, 2002-ben a Belvárosban volt önkormányzati képviselőjelölt, 2006-ban pedig a Fidesz szempontjából az egyik legnehezebb választókörzetben, az angyalföldi 20-asban tették ki a biztos vereségnek. Talán ottani helytállása (27 százalékot kapott) kompenzálására kapta most meg a lehetőséget - miközben jelenleg is a Fidesz választókerületi elnöke Angyalföldön. Korántsem biztos azonban, hogy a választási küzdelemben a személyek olyan szerepet játszanak, mint azt Csapody hinni szeretné. A tapasztalat ugyanis az, hogy az országgyűlési voksoláson a választók inkább a párthovatartozást nézik, két évvel ezelőtt is messze megelőzte a kerületben "bejáratott" MDF-es politikust a kevésbé ismert fideszes jelölt.

Rétvári - mint ilyenkor szokás - azt veti Csapody és Lakos szemére, hogy már országgyűlési képviselők, vagyis semmit nem veszthetnek. A 2004-es soproni időközi választásokon a szocialisták már alkalmazták ezt a megoldást, s akkor a bíróság jogszerűnek találta. Tóth Zoltán választójogi szakértő nemrégen egy interjújában kifejtette, hogy jogilag nem kifogásolható a két képviselő rajthoz állása, ám az lenne a tisztességes, ha előtte lemondanának mandátumukról. Ha a parlamentben ülő két törvényhozó közül győz valamelyik, akkor - miután listás képviselők - pártjuk dönthet, a 2006-os választások területi, illetve országos listájáról kit küld a parlamentbe. A demokrata fórum vezetése úgy döntött, hogy a párt országos listájának 22. helyén álló Farkas Bertalan egykori űrhajóst ültetné a frakcióba, az SZDSZ viszont még nem határozott, így a választók nem tudhatják, Lakos győzelme esetén kit juttatnának be listáról.

A szabaddemokrata politikus helyzetét nehezíti, hogy viszonya nem nevezhető felhőtlennek a helyi szocialistákkal, s így kérdés, mennyire tudja az MSZP-híveket szavazásra bírni. Az sem jött jól a jelöltnek, hogy a Heti Válasz írásából kiderült: ott tanuló fia révén személyesen is érintett abban az iskolaátjátszási tervben (HVG, 2008. január 11.), amelyet az újbudai képviselő-testület ülésén felszólalásával is támogatott.

RIBA ISTVÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyermekotthonban erőszakoltak meg egy 11 éves fiút

Gyermekotthonban erőszakoltak meg egy 11 éves fiút

Autót vezettek és videóhívást indítottak a Vodafone 5G-s hálózatával Budapesten

Autót vezettek és videóhívást indítottak a Vodafone 5G-s hálózatával Budapesten

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

40 éve kipusztultak, most újra betelepítik a nipponíbiszeket Dél-Koreában

17 milliárdot költenek a Balatoni Bringakör felújítására

17 milliárdot költenek a Balatoni Bringakör felújítására

Babos nem jutott túl a selejtezőn a Roland Garroson

Babos nem jutott túl a selejtezőn a Roland Garroson

Újabb fehér oroszlán született Szegeden

Újabb fehér oroszlán született Szegeden