Új koalíciót, mihamarabb, a hízelgőket pedig takarékra állítani - javasolja az államtitkári posztjáról minap lemondott Ujhelyi István (33 éves) MSZP-alelnök Gyurcsány Ferenc pártelnök-kormányfőnek.

HVG: Az MSZP-ben az utóbbi években szerephez jutott fiatalok mára mintha maguk is a múlt részévé váltak volna. Van, aki látványosan megbukott - például Zuschlag János -, a többség belesimult a nagy középszerbe. De hogyan értelmezzük az ön mozgását, lemondását: alámerül, hogy kibekkeljen?

Ujhelyi István

Már a szegedi jogi tanulmányai közben az MSZP városi képviselője volt, majd kikerülvén az iskolapadból egyenest a politikába vezetett az útja az önkormányzati tárca minap lemondott államtitkárának. 1995-től a Baloldali Ifjúsági Társulás, 1999-től a Fiatal Baloldal országos alelnöke; majd az egyesült Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták vezetője lett. Már a 20-as évei elején az MSZP országos választmányának, illetve elnökségének a tagja, 2004 ősze óta a párt alelnöke. Két, egyéniben megnyert országgyűlési mandátum után, 2006 júliusában az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium államtitkára lett, ahonnan a május 1-jei kormányátalakítás miatti tiltakozásul távozik. Miniszter - mint mondja - most még nem akart lenni, de szívesen ment volna tovább Bajnai Gordonnal az új fejlesztési csúcsminisztériumhoz.

U. I: A közéletben eltöltött minden új nap kész életveszély. Hosszú távú terveket megvalósítani és közben a napi csatározásba oda nem veszni már-már művészet. A politikai evolúció törvényei elkerülhetetlenül dolgoznak, így van, aki "benn marad" a fejlődési pályán, és van, aki letér róla. A 20-as-30-as generációnak jelentős szerepe volt a 2002-es és 2006-os választás megnyerésében, de az is nyilvánvaló: a kormányzási hétköznapok passzátszelét nem mi fújjuk. Ezt természetesnek tartom. Most másokon a történelmi felelősség. Kortársaimból sokan polgármesterként, államtitkárként, képviselőként bontogatják szárnyaikat, nem azonnal a törzsfőnöki szerepre törve. Egyébként meg nem is hiszek a hirtelen jött, kívülről érkező politikai zsenikben, akik nem járják ki a szakmánk iskoláját. Mi az érés egy fázisában vagyunk. Tizennyolc éves korom óta nem csupán a ranglétra megmászását, de a munkafázisok mindegyikének az elsajátítását is magam mögött tudom, folyamatosan megőrizve szuverenitásomat.

HVG: Nem érzi úgy, hogy cserben hagyta Gyurcsány Ferencet? Vagy - mivel nem megy vele úgy a szekér - taktikusabbnak látta félreállni, nehogy a sorsuk összefonódjon?

U. I.: A sorsom nem egyes vezető személyiségekkel, hanem az MSZP-vel fonódott össze. Harminchárom évesen az embernek kialakult önbecsülése van, ezért léptem most egyet oldalra.

HVG: Az önbecsülése lázadt fel az ellen is, hogy két olyan embert ültettek a nyakára - egy újabb államtitkár, Jauernik István, illetve a szakmában régi motorosnak számító Gyenesei István miniszter személyében -, akik elszívhatnák ön elől a levegőt?

U. I.: Az új vezetőkkel jó a kapcsolatom, és mivel nem kell - nem kellene - hogy a minisztériumon belül ki-ki meccset játsszam velük, így a jó viszony sem változik kényszerűen. Lemondásom tehát nem ilyen természetű okokra vezethető vissza. Azt nem tagadom, élveztem az államtitkári munkát. Hét napból hatot öt-hat óra alvással végigdolgoztam. Kilenc ágazat - a katasztrófavédelemtől az építésügyön, a fejlesztéspolitikán át a turizmusig - annyi napi problémát szállított, hogy nem lehetett unatkozni. Tekintélyt vívtam ki a köztisztviselőink között, ahogy hallom, a hátam mögött a "kisfiúból" a "mi Istvánunk" lettem. Elhiheti, örömmel folytattam volna, ha ennek megvannak a feltételei. Komolyan veszem az érési folyamatról vallott nézetemet, ezért most fel kellett állnom. Önként, még ha nem is dalolva.

© Túry Gergely

HVG: Nem abból lett elege, hogy önt is kóstolgatták-kóstolgatják Zuschlag-ügyben? Hogy látja, Zuschlag hol követte el a hibát? Nem voltak sejtései, mielőtt bármi történt volna, hiszen jó ideje mentek a sutyorgások, és nehéz elképzelni, hogy önhöz ebből nem jutott el semmi?

U. I.: Egyszerűbb lenne kitérő választ adnom, de inkább beleállok. Jánost roppantul sajnálom, tehetséges volt. A pályánk csupán rövid időre kapcsolódott össze, előtte és utána is igencsak bizalmatlan viszonyunk volt. A két ifjúsági szervezet egyesülésekor a párt vezetőinek nyomására és a többezres tagság küldötteinek döntéséből vezetőtársak lettünk. Ő, nem hiszem, hogy akart engem, én sem őt. Erős volt, és ügyesen szervezte ki alólam a mozgalmat, amíg én kormányfő-tanácsadói és médiapolitikusi szerepkörben már az MSZP vezetői között ültem. Politikai hiba volt nem az asztalra csapni idejében. Ma már bánom. Nagyon bánom. János áldozat. A stílusát és eszköztárát a Fidesz-kormány jobboldali ifjúsági gyűjtőszervezetének - melynek egyetlen balos tagja volt az ő szervezete - gyakorlatából hozta. Azt hihette, nem éri utol a sorsa. Ugyanakkor röhejes és álságos, hogy a közélet úgy csinál, mintha a néhány százezer forintos civil szervezeti pályázatok sorsa lenne az elmúlt 18 év legnagyobb disznósága. Mindannyian tanultunk egy életre belőle. Aki tűzzel játszik, igencsak megéghet. Kormoznának most engem is rendesen, de háromévi nyomozás után az ügyészség is tudja: tőlem független cselekményekben emelnek ellene vádat. Vezeklésem már megvolt, mostani felállásomban ez semmilyen szerepet nem játszott.

Az interjú folytatódik, kattintson (Oldaltörés)

HVG: Visszatérve a lemondásához: korábbi nyilatkozatai szerint "elfogyott a politikai bizalom". Nem inkább az önbizalom? A törést egyébként miből érzékelte: korábban közvetlenül hívhatta a miniszterelnököt, ma meg már a titkárnőjénél kell bejelentkeznie?

U. I.: Önbizalomnak sosem voltam híján. A kölcsönös bizalom fogyatkozott meg. Az emberi kapcsolat - bízom benne - töretlen. De ha a főnökömnek nem fontos, hogy mi a véleményem a saját tárcám sorsát illetően, akkor ez nekem baljós üzenet.

HVG: A bizalom megcsappanását csak a személyével kapcsolatban érzékelte, vagy ebben, mint cseppben a tenger, benne van az is, hogy Gyurcsány távolodott el a párttársaitól? Jól érzékeljük, hogy az új miniszterek, államtitkárok kiválasztása olyan káderpolitika része, ahol fő szempont volt, hogy a kinevezettek hány párttagot, alapszervezetet, megyét tudnak felsorakoztatni a pártelnök-kormányfő mögé?

© Karnok Csaba

U. I.: Mások nevében nem beszélhetek. Nekem sok tekintetben nem tetszik, amit és ahogy most csinálunk. Ettől még nem válok sértett belső ellenzékivé, nem szervezkedek a pártelnök-miniszterelnök ellen, mert többet ártanék a közösségnek, mint amennyit használnék vele. Egyszerűen úgy éreztem, bár kockázatos, de karakán lépés így véleményt kifejezni. Morogva-dünnyögve, fél szívvel dolgozva ne vegyek fel állami vezetői juttatásokat. Miniszter most még nem akartam lenni, de Bajnai Gordonnal együtt képzeltük el a folytatást, ezért közösen más konstrukciót javasoltunk a kormányfőnek. Ő döntött, én meg ezt tudomásul veszem. Így.

HVG: Az egyre inkább csak szlogenek szintjén reformpárti MSZP-ben ön melyik táborba tartozik: akik folytatnák, akik "bársonyosítanák", vagy akik jegelnék a reformokat?

U. I.: A szocialisták mind elkötelezett reformpártiak. A cél elérését ugyanakkor valóban többféleképpen látjuk. A "csak azért is" döntésmód ezernyi hibát állít elő. Ezért büntet minket a választó, és nem a reformok szigorúságáért. Márpedig ha nem kvalifikáljuk magunkat a 2010-es döntőbe, akkor nem tudunk az igazunkért megmérkőzni. Feri zseniális képességű államférfi, de külső-belső ellenfelei térdre rogyasztották. Kérdés, meddig van értelme így küzdenie. A tekintélye érdekében érdemes lenne néha a barátaira hallgatnia, és a szemtől szembe hízelgőket takarékra állítani.

HVG: Ön talán nem lát nagy jövőt a kisebbségi kormányzás és személy szerint Gyurcsány miniszterelnöksége előtt? Esetleg újrakötné a koalíciót, akár egy miniszterelnök-cserével is, amiben már rutinja van az MSZP-nek? Vagy jöjjön inkább az előrehozott választás?

U. I.: Nem tudom elképzelni, hogy kisebbségben érdemes lenne két év alatt hosszan kivéreznünk. Technikailag megoldható a kormányzás, de minden napunk Orbán Viktort és populista politikáját erősíti, ami felelőtlenség az ország jövőjére nézve. Új koalíció kell, és mihamarább. A szereposztás pedig tényleg másodlagos. Most hitetlenül sodródunk az eseményekkel, de ebből ki kell törnünk. Csak a döglött halak úsznak az árral, mi pedig a baloldalon még nagyon is életképesek vagyunk!

HVG: Magának milyen szerepet gondol?

U. I. : Szegedi, kétszer megnyert körzetem és a családom a négy tündéri gyerekkel hazavár. Lesz mit tennem, hogy ne érezzem magam feleslegesnek. Lassítva egy kicsit, szellemi feltöltődésre és új országos politikai klímára várok, s hogy a jobb- és baloldal posványos állóháborújából csak ki tudunk kecmeregni végre.

HVG: Nem gondolt arra, hogy mint egyre több meghasonlott társa, átlép a szociáldemokrata pártba? Egyáltalán, mit gondol Kapolyi László kísérletéről: bomlasztó, vagy éppen hogy szerencsés fejlemény, mentőöv?

U. I.: A magyar baloldal sokszínűvé válása nem baj, csak ha ez egymás kárára történik. Én a mai helyzetet nem tartom veszélyesnek. Az átlépés eszembe sem jutott. Hogy a régi bonmot-t idézzem: párt és pártot csak egyszer választok.

DOBSZAY JÁNOS 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Merész finn tervek: az övék lesz a világ legokosabb autóútja

Az anglikán egyház tanácsai Brexit esetére: imádkozzon és igyon egy teát

Az anglikán egyház tanácsai Brexit esetére: imádkozzon és igyon egy teát

Ab: Rendben van a Taigetosz-törvény, mégis mulasztást követett el az Országgyűlés

Ab: Rendben van a Taigetosz-törvény, mégis mulasztást követett el az Országgyűlés

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

Nyolcvanéves nő esett a busz alá Egerben

ITV: Az év végéig húzná el a brit kormány a Brexitet

ITV: Az év végéig húzná el a brit kormány a Brexitet