"Vérbeli munkáscsaládból származom" - jelzi a mágocsi buszsofőr papa és a varrónő édesanya immár 46 éves elsőszülöttje, hogy pályaívét akár predesztináltnak is mondhatnók.

Ám Kádár-éra ide vagy oda, "a szüleim egy ideig papnak szántak". Aztán 14 évesen mégis inkább a pécsi villamosipari technikumba íratták. Igaz, az ég - ha másként is - egy ideig még vonzza: "a repülőtiszti főiskola volt az álmom". Mégis, egy földi momentum, "a hirtelen felindulásból elkövetett első házasság és fiam születése keresztbe tett. Kellett a lakás, amire csak úgy volt remény, ha elmegyek a bányába dolgozni." Innentől kezdve a materializmus uralja mindennapjait: elvégzi a bányaipari technikumot, majd robbantómesteri vizsgát is tesz. Pozícióját KISZ-titkársággal is erősíti, ám: "1989-ben újdonság volt a számomra, amit Pozsgay Imre 56-ról mondott. A párttitkár már hiába igyekezett meggyőzni az ellenkezőjéről" - emlékszik a nagy spirituális vízválasztóra. Így lesz az MSZP egyik alapító tagja, majd a KISZ-ből kinőtt Demisz tagszervezete, a Madisz elnöke, aztán az ernyőszervezet ügyvivője és hamarosan a Kiss Péter fémjelezte BIT elnökségi tagja is. Mindezt már Pesten, ahol "kerestem a vállalkozási lehetőségeket". Meg is találja: ma is tulajdonolja a Promix Biztosítási Tanácsadó Kft.-t, belevág az ingatlanüzemeltetésbe, panziót működtet Taksonyban. S hogy az üzleti minibirodalom meg ne csússzon holmi adminisztrációs ügyetlenkedésen, "van egy könyvelőcégem is". Politikai karrierje 1994-től a Pest megyei önkormányzattól ível felfelé. 2002-ben visszalép ugyan a koalícióra készülő SZDSZ elnöke, Kuncze Gábor javára, ám listáról így is képviselő lesz. Jutalma frakcióigazgatói poszt, amelyet máig megőrzött. Ezen túl 2002-től négy éven át Taksony polgármestere. E menetelésben jutott ideje még egy főiskolai közgazdászdiplomára is.

"Reggelente 6-kor kelek, és futok egy darabot" - tudatja, mivel tartja versenyben magát. Mindezt főleg a taksonyi panzió környékén, ahol építész nejével, 19 éves Eszter lányával és 6 esztendős Ádám Dávid fiával él.

HVG: Kívülálló laikusként viszonylag kevéssé vonzónak látjuk a parlamenti folyosókon őgyelgő képviselők szavazáshoz terelését, netán a parlamenti tapsok és fújolások vezénylését. Az ön számára mi ebben a vonzó? Nem tartja magát ennél többre?

Varju László: Elsősorban csapatembernek és stratégiában gondolkodónak tartom magam. A feladatok rám eső részét lelkiismeretesen elvégzem. Ezt még a bányában tanultam meg. Ott négyen voltunk egy csapat. Ha közülünk valaki hibázott, az a többieket is veszélyeztette. Mivel szigorú teljesítményelszámolás volt, nem lehetett bármilyen rontást sima vállrándítással elintézni.

- Akkor nyilván tud miről eszmét cserélni jelenlegi munkahelyén. És ez még csupán saját csapatának rontásait illeti. Miközben az ellenzék is minduntalan megtalálta. Először, amikor a Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának vezetőjeként az alapítvány jelentős vagyonvesztéséért vonták volna felelősségre...

© Horváth Szabolcs

- Vagyonvesztés nem történt, és sajnos a vita átment politikai csatába. Még be is pereltek, és miután nem akartam újabb vitát nyitni a tiszteletdíj elszámolásával kapcsolatban, a végén mindent visszafizettem.

- Mennyibe fájt ez önnek?

- Hárommillióba. Pedig az elfogadott szabályzat szerint a kuratóriumi tagok jogosultak elszámolni kötségtérítést, és minimális tiszteletdíjat is felvehetnek. Ha a közalapítvány vezetője például elmegy egy gyermektábort meglátogatni, akkor elszámolhatja azt a költséget. Ennek jogosságát hiába hagyta jóvá a minisztérium és az akkori felügyelőbizottság is, mégis jogszabályszerűtlennek ítélték. Így aztán nem volt mit tennem...

- Azért is megszólták, hogy itt lakik Pesttől 15 kilométerre, mégis igénybe vette az albérleti hozzájárulást. Abban is önnek volt igaza?

- Én abból az "albérleti díjból" Szigetszentmiklóson önálló képviselői irodát üzemeltetek. Nekem nem egyszerűen fogadóórám van ott havonta egyszer, hanem nálam a nap nyolc órájában komoly ügyfélszolgálat van, így a költségtérítésre szánt összegekkel pontosan el tudok számolni.

- Szóval a képviselők élete sem fenékig költségtérítés. Pécsi indulása sokak számára egyértelmű bizonyíték, hogy a hasonló irányból érkező Gyurcsány Ferenc kormányfő szűkebb körébe tartozhat. Mikor és hogyan fedezték fel egymást? És ki a másikat?

- Szívesen dicsekednék azzal, hogy ősrégi a kapcsolatunk. Mert a demiszes időkben valóban többször is találkoztunk, de aztán sokáig nem volt semmi közös pont az életünkben. Amikor viszont Medgyessy Péter alatt belépett a nagypolitikába, újra kapcsolatba kerültünk. Szóval amikor ő miniszterként megérkezett, én már itt voltam...

- Vele nyilván egy akolba szorítja a pártfegyelem, de mit szólt otthon a família, hogy ilyen mélyen involválta magát az immár a családokat is megosztó politikába?

- Volt idő, amikor az édesanyám fél évig nem állt szóba velem. 2002-ben, amikor látták a tévében, hogy a parlamentben a szocialisták között ülök, elkezdték macerálni, és annak nagyon nem örült. A politikával szemben amúgy is mindig erős volt az averzió. Erre aztán még rálicitált a Mayer Mihály pécsi megyés püspök környezetében helynökként tevékenykedő nagybátyám befolyása is. Azóta szerencsére konszolidálódott a helyzet.

- Most már csak az kell, hogy kiderüljön, az első házassága is a politikán futott zátonyra...

- Inkább az volt a gond, hogy éretlenek voltunk, nem tudtuk, hogyan kell együtt élni.

- Mennyire haladt előre ennek gyakorlásában az ellenzékkel? Van, akivel - legalább a kamerák látószögén kívül - összejár?

- Soha, ami persze nem jelenti azt, hogy egyik-másik ellenzéki politikussal ne tudnám jól megértetni magam. Például az Interparlamentáris Unióban a KDNP-s Latorcai Jánossal, de gyakran elbeszélgetek a Fideszben politizáló Koszorús Lászlóval és Ágh Péterrel is.

- Csak nehogy önt is úgy cáfolják meg, mint nemrég Navracsics Tibor fideszes frakcióvezető a kormányfő nejét, amikor úgy emlékezett, hogy nem kedélyes magánvacsorára, hanem éles szóváltásra hívták Gyurcsányékhoz. És hogy áll a liberálisokkal? Megkönnyebbült, amikor elhúztak a koalícióból?

- Az én helyzetem speciális, mivel Pest megyében Kuncze Gábor volt az állandó ellenfelem. És bár két ízben is legyőztem, a két párt közötti belső megállapodás értelmében mindkétszer visszaléptem a javára. Én mindig is koalíciópárti voltam - és vagyok.

- Hát lehet, hogy ezzel kisebbségben van a pártjában. Mondja, mi lenne, ha a következő választásokon bejönne a mai papírforma, és a szocikat agyagba döngölnék? Illegalitásba vonul, és felújítja robbantómesteri ismereteit?

- A bányába már bizonyára nem kellene visszamennem. Ugyanakkor, és ezt a saját bőrömön is tapasztaltam, a mai ellenzék némely dolgokban bizony kérlelhetetlen és kíméletlen, keményen nyomulnak. Még akkor is, ha nincs igazuk...

LINDNER ANDRÁS - HORVÁTH ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Új biztosa van a felzárkózási roma stratégiának

Nagy tervei vannak a divatiparral Orbán Ráhel barátnőjének, a kormány segítségét kéri

Nagy tervei vannak a divatiparral Orbán Ráhel barátnőjének, a kormány segítségét kéri

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Változtat a Microsoft, de továbbra is rengeteget fizet, ha valaki talál egy hibát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Borúra derű: egy szlovén politikus szájharmonikával szórakoztatta az EP-képviselőket

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról

Navracsics: Szerettem volna EP-képviselő lenni – a Politico és a hvg.hu összeállítása a magyar választási játszmákról