Nyúld le és forgasd ki a konkurens civil kezdeményezést - mintha e recept szerint járna el a fővárosi XV. kerület önkormányzata.

Miénk lesz a tér - ez nemrég még egy újpalotai civil találkozó címe volt, ma már csak egy kezdeményezés keserédes emlékeztetője. A Nyírpalota Társaság Újpalota civil szervezeteit tömöríti, s fő törekvései között régóta szerepel, hogy a városrész főterét közösségi hellyé - a lakossági kéréseknek megfelelően szökőkutas találkozóhellyé - alakítsák, az ugyanis jelenleg inkább egyszerű közlekedési csomópont. A társaság tavaly tavasszal megkereste tervével a XV. kerület vezetését, s civil szervezetek és az önkormányzat összefogtak - legalábbis látszólag.

A civilek a térre költhető pénzekért pályáztak, eközben viszont 2007 őszén az önkormányzati tulajdonú Répszolg Kft. hozzálátott a Fő tér rehabilitálásához, s kicserélték a térburkolatot. A szökőkút megtervezésére és kivitelezésére a Ganz Hydro Kft.-t kérték fel. E cég 2007. december 7-én szerződött a munkára, de a szökőkút építési munkálatai ekkora már elkezdődtek, a kft később napvilágot látott terveihez - méretében és formájában - tökéletesen illeszkedő "szökőkúthely" a szerződéskötés időpontjában már készen állt. Szűcs Sándor műszaki igazgató kérdésünkre elmondta, ez az egybeesés a korábbi egyeztetések eredménye.

Eközben a civil szervezetek maguk is meghívásos pályázatot írtak ki, amelyben három helyi képzőművészt kértek fel arra, tervezzenek szökőkutat. A nyertes pályamunka kiválasztásában a lakosság véleménye is szerepet játszik - remélték. A Hajdu László (MSZP) polgármesterrel folytatott egyeztetések eredményeképp 2008 januárjának végén a képviselő-testület egyhangú szavazattal elfogadta azt az együttműködési megállapodást, mely a XV. kerületi önkormányzat és az újpalotai civil szervezetek között jött létre. E szerint a helyhatóság vállalja, hogy "miután megismerte a területre készült művészi terveket, mérlegeli azok megvalósítását, beillesztését saját megújítási programjába a lakossági vélemények figyelembevételével". A Nyírpalota Társaság pedig vállalta, hogy a pályaműveket elbíráltatja a Budapest Galériával mint szakmai zsűrivel, s lakossági fórumokon kikéri, majd összegzi a helyiek véleményét. A civilek azt állítják, ígéretet kaptak a polgármestertől arra, hogy a legtöbb lakossági szavazatot kapott tervet fogják megvalósítani Újpalota főterén. Ezt támasztja alá az a képviselő-testületi ülés eredményeit összefoglaló cikk is, amely a döntést követően, 2008. február 3-án jelent meg az önkormányzat honlapján. E szerint a legkedvezőbb lakossági fogadtatásra találó alkotást "az önkormányzat beilleszti a szökőkút építési terveibe".

A három meghívott művész, Dréher János, Szabó Gábor és Nagy Gábor Mihály tervei elkészültek, a Budapest Galéria véleményezett: Dréher tervét javasolta. Hajdu kérésére a Ganz Hydro által készített terv is bekapcsolódott a versengésbe, ám a galéria ezt a tervet mint képzőművészeti alkotást nem is bírálta el, bár leszögezte, abból "egy nagyon sikeres, a környezet hangulatát kedvezően befolyásoló műtárgy és vízjáték születhet". A Dréher-terv a lakosság körében is sikert aratott: 893 szavazattal nyert, míg a Ganz Hydro elképzelése 34 szavazattal a sor végére szorult.

A szökőkút sorsa 2008. április 30-áról május 1-jére virradóra került a képviselő-testület elé. "Egy biztos, mi szökőkutat szeretnénk, Újpalota főterén, én is azt szeretnék, nem pedig csobogót vagy csobogdát" - ezekkel a szavakkal zárta Gyurcsánszky János (MSZP) alpolgármester az előterjesztését, majd megkezdődött a Ganz Hydrót támogató "Szökőkút Párt" és a civilek által felkért helyi művészeket pártoló "Csobogó Párt" 75 perces harca. A Fidesz vezette helyi ellenzék "csobogós", a kerület szocialista-szabaddemokrata irányítói "szökőkutasok". A vita színvonalát jelzi, hogy Máté Gyula képviselő (SZDSZ) sorra minősítette az alkotásokat, olykor alkotóikat is, majd közölte, hogy a Ganz Hydro tervére szavaz, igaz, azt még nem látta. Felvetette továbbá, hogy Dréher készíthetne különböző nagyságú sörösüvegekből vízijátékot, mert az passzol a nevéhez. A vita előrehaladtával a Szökőkút Pártot elérte egy "most hallok erről először" hullám, többen azt állították, hogy a döntés pillanatáig nem tudtak a civil kezdeményezésről.

© Stiller Ákos
Kifulladásig tartott a csata, végül a többségi szökőkút-szimpatizánsok a "jut is, marad is" elv alapján módosító javaslattal álltak elő: a pályázatra érkezett alkotások némelyikét állítsák fel a kerület és a Fő tér más pontján - igaz, a pénzt ehhez már nem szavazták meg. A végeredmény: Újpalota központjában főszerepben az önkormányzat által eredetileg felkért Ganz Hydro szökőkútját láthatják majd a helyiek. "A képviselő-testület jól látta, hogy a Fő tér központi helyére az eredeti terv illik, hiszen az egy igazi szökőkút, és a vízsugara egy panelépület felsőbb emeletéről is jól látható, míg a többi csobogó alig mutat, 5 méterről is alig észrevehető, hogy víz csordogál benne. A civilek szökőkutat kértek tőlem. Teljesült" - foglalta össze a történteket a HVG-nek Hajdu, aki egyébként meg sem szólalt a testületi vitában. "Ezzel a döntésével a képviselő-testület többsége a négyéves önkéntes civil tevékenység eredményét csak látszólag vette figyelembe" - vágott vissza a Nyírpalota Társaság. A civil koalíció ezért kéri a testületet, hogy "vonja vissza május 1-jei döntését, és figyelembe véve a helyi lakosság többségi véleménnyel kifejezett akaratát, (...) a legtöbb szavazatot kapott műalkotást építtesse meg a Fő téren".

Újpalotán azóta csak annyi történt, hogy kikerültek az utcára a "Miénk lesz a tér" hívószavakkal ellátott óriásplakátok, rajtuk Dréher csobogójának látványtervével. A Ganz Hydro pedig május végén elkezdte építeni a szökőkutat.

BENKŐ ESZTER

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Felborult az autó, azonnal meghalt a sofőr

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Szennyvízaknába fulladt egy kétéves kisfiú Taktaharkányban

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Kijózanító kutatók: szabad-e sörre bort, whiskyre vodkát inni?

Lopott bankkártyaadatokkal vásárolt a 22 éves győri fiú

Lopott bankkártyaadatokkal vásárolt a 22 éves győri fiú

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Kim Dzsong Un a héten meglátogatja Putyint

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere

Három fiatal gyermekét vesztette el a Srí Lanka-i merényletekben Dánia leggazdagabb embere