szerző:
HVG

A rendszerváltás hozadéka lehetett volna, hogy több nő vesz részt a közéletben, a lemaradás azonban már nemcsak Skandináviához mérve szembetűnő, de Spanyolországhoz képest is - állítják szociológus szerzőink.

HVG
Társadalomtudományi kutatások szerint három fő oka van annak, hogy Magyarországon továbbra is kevés a női politikus. Nincs rá igény, hogy több legyen; a hitelességnek nem a szakértelem a mércéje, amit a választók szemében egyenlő eséllyel képviselhetnének a nők; és a politikai vezetés nem elkötelezett a női esélyegyenlőség mellett. Hiányoznak továbbá Magyarországon az olyan széles társadalmi hálózattal rendelkező női civil mozgalmak, amelyeknek e tevékenysége nem szűkül le a tipikusnak tartott női kérdéskörökre.

Mégis kik azok a nők, akik mindennek ellenére elköteleződtek az aktív politizálás mellett? A közelmúlt női politikusainak karrierjét vizsgálva, közülük jó néhánnyal interjút készítve, négy típus látszott körvonalazódni. Az elsőbe azok tartoznak, akik állampárti, szakszervezeti aktivitásukat követően maradtak a politika színterén. Ennek oka egyrészt az volt, hogy a civil szférába történő visszatérésük - eredeti végzettségeiknek megfelelő aktuális munkatapasztalat híján - nem lett volna zökkenőmentes, másrészt pedig felismerték, hogy már nagy rutinnal igazodnak el a férfias vezetői közegben. Közös jellemzőjük, hogy saját, több évtizedes tapasztalataik nyomán határozottan kiállnak a női politikusi szerepvállalásért, azonban ezt különösebb társadalomelméleti megalapozottság nélkül teszik.

HVG
A második típusba a rendszerváltás előtti ellenzéki mozgalomból érkezettek sorolhatók. Átlépésük a legális politikai mezőbe tudatos döntés eredménye volt: politizáló civilekből fokozatosan váltak professzionális politikusokká. Szemben az első csoporttal, politikusi pályájuk megkezdéséről és elhagyásáról is tudatos döntést hoztak-hoznak: amennyiben feloldhatatlan konfliktusba kerülnek pártjuk politikájával, szívfájdalom nélkül vonulnak vissza. Széles körű feminista ismereteik birtokában szorgalmazzák a női politikai részvételt, hangsúlyozva, hogy ez nem csupán női, hanem a társadalom egészét érintő ügy.

Jóval a rendszerváltás után érkeztek a politikai színtérre azok a nők - ők alkotják a harmadik csoportot -, akik egyáltalán nem rendelkeztek közéleti-politikai tapasztalattal. Pártpolitikai felkérésre, kifejezetten "női" szerepkörökre (kampányszervezés, tagtoborzás, sajtókapcsolatok) szemelték ki őket. Mint az interjúk során bebizonyosodott, a konzervatív pártokban az ilyen jellegű területi és országos pozíciókra előszeretettel kerestek női jelölteket - hasznosnak tartván, ha a feladatkör ellátásához elvárt képzettséghez a gondoskodó, kompromisszumkereső nő (sztereotip) imázsa társul. Mivel politikába kerülésük nem személyes fejlődés, belső indíttatás következménye volt, nem is tartják fontosnak a női politikai részvétel általánossá válását.

Nem könnyű az út (Oldaltörés)

Hillary Clinton ugyan már nem kampányol, de nem adja fel
© AP
A legnagyobb tudatossággal politikusi pályára készült nők képezik a negyedik típust. Tanulmányaikat eleve politikusi ambícióiknak megfelelően alakítják, szakmai érdeklődésük nem szűkül le a tipikus női területekre, pályájukat céltudatosan építik, ebből fakadóan a családtervezés egyes lépéseit messzemenően összhangba hozzák karrierterveikkel. Fontosnak tartják a nők nagyobb arányú részvételét a politikai életben - részben feminista megközelítésből, részben pedig az unió elvárásaiból kiindulva.

Típustól, pártállástól függetlenül nem könnyű a női politikusoknak. Először is az úgynevezett kompetenciacsapdával kell számolniuk: a szervezeti hierarchia majd minden szintjén gyakran leszűkítik hozzáértésüket a szociális-egészségügyi-oktatási területekre. Ez nem a nők szakmai tudására, hanem a róluk kialakult képre épít, és így mintegy bezárja őket a hagyományos női szerepkörökbe, másrészt pedig kirekeszti őket a köz és a média figyelmére inkább számot tartó, magasabb presztízsű, nagyobb karriert ígérő területekről.

A politikai élet informális kapcsolatrendszere döntően a férfiak érvényesülési útját rövidíti le, a nőknek viszont általában konfliktusforrást jelentenek a hivatali és a magánélet határán mozgó, lobbikapcsolatokat építő programok. Az egyik interjúalany megfogalmazása szerint "bizonyos dolgokban nem tudsz részt venni, vagy ha részt veszel, akkor nem ugyanaz a megítélésed. A férfiak között van egyfajta cinkosság, amibe alkatilag nem férsz bele. És ha elkezdesz kártyázgatni, és valami miatt nincs ehhez különleges képességed, akkor persze hátrányba kerülsz."

A női politikusok érvényesülésének, előrejutásának további akadálya, hogy a választók szemében "a" politikus - szinte egyértelműen - középkorú, egyetemet végzett férfi, akinek megítélése során ráadásul eltekintenek magánéleti szerepeitől. Ezzel szemben a választók a nőknél épp olyan fontosnak tartják hagyományos szerepeik vitelét, mint szakmai helytállásukat.

A jelenlegi helyzet tehát az, hogy nincs kifutása a női politikusi karriereknek. A rendszerváltás előtti pályájukat tovább folytatók esetében azért, mert az új pártoknak új arcokra volt szükségük, és csak azoknak volt esélyük a maradásra, akik mellett elköteleződött a vezetés. Az ellenzéki múlttal rendelkezők körében az általuk képviselt politizálási stílus fokozatos háttérbe szorulása miatt lett és lesz egyre több a pályaelhagyó (a nők - az interjúk tanúsága szerint -, úgy tűnik, könnyebben szánják rá magukat erre a lépésre).

A politikusi szakma Magyarországon még csak most folyó professzionalizálódása - a külföldi tapasztalatok alapján - arra enged következtetni, hogy idővel csökkeni fog a nők hátrányos megkülönböztetése a politikai életben is. A szakszerűség térnyerése ugyanis átalakítja a pártok belső működési mechanizmusát, és ezzel csökkenhet a férfi politikusok kapcsolati hálójának befolyásoló ereje.

BODNÁR ILONA - GARANCSI GYÖRGYI

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Hillary Clintont a nők segítették győzelemre

A női szavazók maga mellé állításának köszönheti Hillary Clinton, hogy meglepetésre győzelmet aratott az amerikai elnökjelöltek kiválasztását célzó előválasztások első felvonásán New Hampshire államban – szólnak a gyorselemzések.

MTI Karrier

Hol kerülhetnek vezetői pozícióba a nők?

Az eddig elért eredmények ellenére Európában a nők még mindig ki vannak szorítva a vezető tisztségekből mind a politikában, mind az üzleti életben - derül ki az Európai Bizottság jelentéséből.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

A nőkre hajtanak az ingatlanosok

2008-ban továbbra is az ár, az elhelyezkedés és a minőség lesz a döntő szempont ingatlanvásárláskor. Két egyforma lakás között olyan tényezők dönthetnek majd, mint például a lakás "zöldkártyája", vagy a "bűntérképen" való elhelyezkedése.

hvg.hu Shake

Titkos társaságok hajtanak a nőkre éjjelente

Nem is olyan rég a macsó mesék, és a szex-tettek mennyisége és minősége kizárólagosan férfi társaságban, sör fölött vagy kocsmai párbeszédek alatt került szóba. Az elmúlt néhány évben azonban tucatjával jelentek meg áltudományos könyvek a csábításról, előre kitervelt módszereket ajánlva, azoknak a férfiaknak, akik alul maradtak a randi játszmában.

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

„Diktatúra ide vagy oda, nincs az akadémikusoknál nagyobb hatalom”

Egyszerűen csökkenthető a rák miatti halál kockázata, csak be kellene tartani

Egyszerűen csökkenthető a rák miatti halál kockázata, csak be kellene tartani

Eladó egy darabka történelem, a nácik által pénzelt legelső Porsche

Eladó egy darabka történelem, a nácik által pénzelt legelső Porsche

Meglepően lusták: oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

Meglepően lusták: oroszlán módjára vadásznak a tigriscápák

Van egy alig látható buktató a csok-szabályokban, amin borulhat a támogatás és a hitel

Van egy alig látható buktató a csok-szabályokban, amin borulhat a támogatás és a hitel

Megszavazták a fegyvertartás szigorítását és az adóreformot a svájciak

Megszavazták a fegyvertartás szigorítását és az adóreformot a svájciak