A hazai hangulatról faggatták az olimpiára félidőben kiérkezett Gyurcsány Ferenc kormányfőt a magyar sportvezetők -...

A hazai hangulatról faggatták az olimpiára félidőben kiérkezett Gyurcsány Ferenc kormányfőt a magyar sportvezetők - számolt be a HVG pekingi tudósítója. A hazatekingetés oka, hogy a játékok első tíz napja után is aranyérem nélkül maradt a négy ezüstöt és egy bronzot szerző magyar olimpiai csapat, ami a Pekingben tartózkodó magyar sportvezetőkből pánikreakciót váltott ki. E sportvezetői reflex a régi időket idézi, mint amikor például az 1954-es futball-világbajnokságon a döntőt elvesztő "aranycsapatot" leszállították a vonatról Tatán, hogy megóvják a játékosokat és főleg a szövetségi kapitány Sebes Gusztávot a népharagtól.

Mincza-Nébald ildikó. Fordított
© MTI - Földi Imre
Felajzott, elkeseredett tömegekről persze most szó sincs, Pekingben mégis elszakadt a cérna, s mintha a sportvezetők előre felelősöket keresnének a vélt pekingi kudarcokért. Ez utóbbiak persze viszonylagosak, hiszen - ahogyan azt egyébként korábban maguk a most elkeseredett sportvezetők is hangsúlyozták - a kvalifikációs rendszer bevezetésével már maga az olimpiára történő kijutás is sikernek számít. A pánik első jele Schmitt Pálnak, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnökének nyilatkozata volt az első napokban, amikor a vívók elmaradt sikereire utalva a "lelkesedést és a szívet" hiányolta a magyar versenyzőkben. Később - miután a döntőről egy tussal lemaradó párbajtőröző Mincza-Nébald Ildikó a bronzmeccsen tetemes hátrányból fordítva nyert - némileg korrigálta a küzdeni tudást számon kérő mondatait, ám kisvártatva újra kikelt magából. Az olimpia előtt hat arany-, hat ezüst- és hat bronzérmet váró Schmitt számításai szerint a vívóknak öt érmet, közte egy aranyat kellett volna szerezniük, "ők maguk is ennyit ígértek". Szerinte a sport alulfinanszírozottsága "kényszerítette térdre a magyar sportot", nincs pénz, ezért külföldre mennek az edzők. "A kormány egyet tehet, hogy elhatározza, ezeket a dolgokat a jövőben a mostaninál nagyságrendekkel magasabb szinten finanszírozza" - mondta ki a varázsigét. Ehhez csatlakozott Molnár Zoltán MOB-igazgató, aki a HVG pekingi tudósítójának az infrastrukturális állapotokat kárhoztatta, mondván, hogy például a Központi Sportiskola öltözőjébe nem engedné be a gyerekét.

Keményebben esett neki a kormánynak Kovács Tamás, a MOB sportigazgatója, korábbi vívószövetségi kapitány. Miután eldőlt, hogy a vívók ennél gyengébben 1908 óta nem szerepeltek, kifakadt a Magyar Rádiónak: "Nincs magyar sportirányítás, ugyanis akik 12 éve ezzel foglalkoznak, nem értenek hozzá." Kovács az egycsatornás sportfinanszírozást hiányolja, ezzel a sporttörvény athéni olimpia után életbe lépett módosítását ostorozta, amellyel kivették a MOB kezéből a pénzosztás jogát. "A MOB nem több egy utazási irodánál, amelynek a feladata a kiutaztatás az olimpiára" - jelentette ki. Egy oldalvágás Gyurcsánynak is jutott: "A miniszterelnök hiába szeretne aranyérmeket látni, ha az ő döntése nyomán szűnt meg a magyar sportirányítás, amelyet először sporthivatalra, majd szakállamtitkárságra fokoztak le."

A pénzt szóba hozó sportvezetők mindegyike azt emlegeti, hogy csak az utolsó pillanatban kapnak támogatást az olimpiai sportágak, holott az olimpiai felkészülés hat-nyolc év. Erre utalt Bernát Zoltán, az olimpián a csapaton belüli ellentétekkel is reflektorfénybe került, negyedik helyen végzett női tőrcsapat szövetségi kapitánya. "Tőlünk mindenki érmet várt, de nem tudják, milyen feltételek mellett készültünk. Évek óta versenyhátrányban vagyunk az ellenfelekkel szemben, mint amikor golyószóróval támadnak ránk, mi pedig kőbaltával vagyunk felszerelve" - fakadt ki a HVG tudósítójának. Ő viszont legalább magában is talált hibát. Mint mondta, nem kellett volna kihoznia Pekingbe a francia születésű, nemrégiben honosított tartalék Újlaky Virgine-t, aki nem tudta elfogadni azt, hogy nem ő indul egyéniben. Bernát elmondása szerint bomlasztotta a csapategységet, amire a Magyar Vívószövetség fegyelmi vizsgálattal reagált.

Érdekes módon a vívók április második felében még másként látták a világot, benne pedig a sportfinanszírozást. "A szövetség anyagi helyzetének örömteli stabilizálódásáról számolt be Füleky András igazgató a vívókkal folytatott konzultáció elején: ebben nem kis szerepe volt az úgynevezett miniszterelnöki póttámogatásnak, amelyből valamennyi általuk előterjesztett igényt elfogadták" - szerepel a vívókkal folytatott olimpia előtti konzultációról szóló beszámoló a MOB honlapján.

Az úszók, egy-két, az egyéni csúcsától elmaradó versenyzőtől eltekintve, jól teljesítettek, s Cseh László három ezüstérmén kívül - aki mellett még a birkózó Fodor Zoltán lett második - összehoztak négy Európa-csúcsot és 15 magyar rekordot. Cseh teljesítménye különösen fantasztikus: mindannyiszor csak a már-már földöntúli jelzőkkel illetett, Pekingben nyolc aranyérmet szerző, világcsúcsokat halmozó Michael Phelps előzte meg.

A kajak-kenu, az öttusa és a vízilabda még hozhat aranyakat, de az már látszik, hogy az olimpia-központú - s az ennek megfelelő sportfinanszírozásért lobbizó - magyar sportvezetést sokkolja, hogy a hagyományosan magyar sikersportágakban erősödött a konkurencia. Nyilván mások is felismerték, hogy a jól közvetíthető látványsportágakban jóval kisebb az esély a sikerre, mint a főleg csak az olimpiákon, illetve a sportági világeseményeken reflektorfénybe kerülő egyéb sportágakban. Ilyen például a vívás is, amelyről pedig igazán nem mondható, hogy nézőbarát lenne, a televízió-központú Egyesült Államok mégis a hagyományos vívónagyhatalmakkal egy sorba küzdötte fel magát. Pedig a tévében vívómúlttal is nehezen követhetőek az akciók, s az egyszerű televíziónézőnek a kommentátorok sem segítenek a látvány megértésében.

KOLOZSI ILDIKÓ / PEKING, KELEMEN ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Aranyeltolódás - kis országok eksztázisban

Az USA és Kína presztízsküzdelmévé vált a pekingi olimpia, ahol kis országok is eksztázisban ünnepelték első vagy régóta remélt érmüket, miközben a kajak-kenusok vízre szállása előtt a magyar táborban már válsághangulat uralkodott.

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is

Srí Lanka: Letartóztatták a merénylőket szállító sofőrt is

Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Elhunyt Martin Böttcher, a Winnetou-filmek zeneszerzője

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Ijesztő fotók érkeztek a reggeli nagydorogi balesetről

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán

Szombaton elvitték a nagy pénzt az ötösön, ez történt a hatoslottó sorsolásán