Ügyészség elé kerülhet a fővárosi önkormányzat és a titokzatos hátterű Estivo Kft. tervezett ingatlancseréje. Akad szakvélemény, amely szerint a főváros több mint 1 milliárd forintot dob ki, ha aláírják a megállapodást.

Az átadandó kelenföldi ingatlan
Minőségi csere?
© Dudás Szabolcs

Mi ér többet? "Csomagban" adva két Ráday utcai építési telek, plusz a XI. kerületi Tétényi út-Etele út sarkán, a majdani metrómegállónál található kelenföldi városközpont ingatlana, avagy az óbudai Bogdáni úti, csak közlekedési célra használható autóbusz-végállomás? A kérdés laikus ingatlanpiaci ismeretekkel is viszonylag könnyen eldönthetőnek tűnik. Csakhogy a fővárosi önkormányzat most olyan cserére készül, amelyben a két pakkot egyenlő értéken számolják. A cserepartner egy offshore-tulajdonú budapesti cég, az Estivo Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Az ügyletet "aggályosnak és semmilyen valós okkal nem magyarázhatónak" mondja az önkormányzat pénzügyi ellenőrző bizottsága fideszes elnökének, György Istvánnak címzett levelében a Magyar Ingatlanszövetség. György milliárdos vagyonvesztést emleget, miközben úgy tűnik, a csereügyben látványosan háttérbe vonuló Demszky Gábor főpolgármester sem lelkes híve az amúgy a baloldali koalíció, valamint a mögéjük sorakozott MDF-esek által megszavazott ügyletnek. Demszky - sajtófőnöke útján - mindössze annyit üzent a HVG-nek, még nem döntötte el, aláírja-e a főváros a megállapodást, amelyről alighanem ismét szó esik a lapzártánk utánra összehívott közgyűlésen.

A csereügylet háttere negyedszázaddal ezelőttre nyúlik vissza. A fővárosi tanács 25 évvel ezelőtt kezdett buszpályaudvart építtetni az állami tulajdonú, az Express Ifjúsági és Diák Utazási Iroda kezelésében lévő kaszásdűlői ingatlanon. Bár az Expresst a tanács kártalanította, a földhivatal - ma már nem tudni, miért - elmulasztotta törölni a kezelői jogot, sőt 1998. december 17-én tulajdonosként jegyezte be az időközben rt-vé alakult Expresst. Az utazási iroda négy nappal korábban szerzett üzletrészt a Sándor Erika és Nyári István által 1996-ban alapított Estivóban. A friss földhivatali bejegyzés birtokában hamarosan - az 1997. december 29-ei igazgatósági döntés alapján épp Szilveszter napjára összehívott közgyűlésen - tőkét is emeltek: történetesen a buszpályaudvar ingatlanját apportálták a cégbe. A fővárosi önkormányzat, amely ekkoriban résztulajdonos volt az Expressben (amelynek számos menedzsere egyébként utóbb üzletrészt szerzett az Estivóban is), nem emelt kifogást az apportálás ellen. Ez egyébként az ügyben több körben eljáró bíróságok fő érve is az Estivo tulajdonszerzésének jogszerűsége mellett, amit a főváros vitatott.

A 2000-ben kezdett pereskedésre 2007 márciusában tett pontot a felülvizsgálati procedúrában eljáró Legfelsőbb Bíróság (LB). Az óbudai ingatlan a verdikt szerint az Estivót illeti. A helyzet megoldását célzó, Hagyó Miklós (MSZP) és Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztés több lehetőséget is megemlít: például az Estivo birtokába adni a területet s a végállomást átköltöztetni, illetve - kártalanítás mellett - közérdekből kisajátítani a telket. Csakhogy a főpolgármester-helyettesek úgy kalkulálnak, mindegyik több költséggel járna, mint az egyezség. Azt viszont nem tudni, miképpen és ki vette rá az önkormányzatot az értékes kelenföldi, illetve Ráday utcai telkek csereingatlanként történő beszámítására. A Hagyóék-féle előterjesztés szerint az Estivo egyszerűen "megjelölte" az ingatlanokat, amelyeket szívesen átvenne.

Az Estivo nem segíti a tisztánlátást. Az LB döntését követően, tavaly decemberben a cégből távoztak az Expresshez kötődő magánszemély tulajdonosok, s a 2007-ben árbevételt nem termelt, 132 ezer forint veszteséggel gazdálkodott kft a liechtensteini GP Realestate Nastalté, illetve a budapesti Negril Kft.-é lett. Utóbbi közvetve-közvetlenül három magánszemélyhez vezethető vissza, akiknek kisebb, mérsékelt sikerű vendéglátó-ipari, kereskedelmi cégeik vannak. Az Estivo új ügyvezetője bizonyos Horváth István Viktor, akinek Havanna úti lakótelepi otthonába jegyezték át a céget is, ám sem Horváthnak, sem az Estivónak nincsen bejelentett, nyilvános telefonja, honlapja. Az önkormányzattal ügyvédjük útján tárgyaltak, aki a HVG érdeklődésére csak annyit válaszolt, hogy "nem áll módjában" információt adni.

Tény, az önkormányzat felkérésére két szakvélemény is készült, amelyek szerint az óbudai Bogdáni úti telek és a kelenföldi városközpont csaknem fillére egyforma értékű, kicsit több mint 500 millió forintot ér. A két Ráday utcai telket pedig azért kapná meg az Estivo, mert a főváros - pontosabban a BKV és a csatornázási művek - éveken keresztül használta a kft-t illető ingatlant. Csakhogy használati díjat az Estivo nem is kért a bíróságtól. A főváros által felkért szakértő viszont már 1996-tól kalkulálja (így 1,15 milliárd forint jött ki), miközben a kft csak 1998 végétől tulajdonos.

 

Második oldal (Oldaltörés)

Ráadásul időközben született egy másik szakvélemény is - György István felkérésére a Magyar Ingatlanszövetség tollából. Ennek szerzője a buszmegállót nettó 270 millió forintra, a Ráday utcai telkeket 910 millióra, a kelenföldi épületegyüttest 1,26 milliárdra taksálja. Vagyis ha ez a számítás reális, a főváros 2,17 milliárd forintot tervez elcserélni 270 millióért. Hogy miképpen létezhet ekkora eltérés az igazságügyi szakértők által jegyzett szakvélemények között, nem tudni. György javasolta ugyan a közgyűlésnek, vizsgálják ki a különbség okát, de a többség leszavazta az indítványt.

Az ingatlanszövetség szakértőjének számítása az adott városrészekben szokásos forgalmi értéken alapul, miközben figyelembe vették azt is, hogy a Bogdáni úti megállót csak közlekedési célra lehet hasznosítani. Igaz, utóbbin a főváros változtathat, de csak a III. kerület hozzájárulásával, ám erre aligha lehet számítani. Bús Balázs óbudai polgármester (Fidesz) a HVG-nek azt mondta, a kerület semmiképpen sem adja áldását az átsorolásra, a kaszásdűlői lakosoknak ugyanis annak jelenlegi helyén van szükségük a megállóra.

Egyelőre nehéz megfejteni, kinek az érdeke helyzetbe hozni az Estivót. A Városházán mindenesetre Hagyó felé mutogatnak - fideszes körökben éppúgy, mint a főpolgármester környezetében. Ha benyomásuk nem csal, az MSZP-ben is egymásnak feszülnek az érdekek: a kelenföldi ingatlanra legalábbis igényt jelentett be a XI. kerület is, amelyet történetesen az a Molnár Gyula (MSZP) vezet, akinek éppen Hagyó és csapata törte derékba budapesti "sztárpolitikusi" karrierjét. Újbudán amúgy - nem mellékesen a jelek szerint Molnár áldását bírva - nagy erőkkel terjeszkedik a Hagyóval legendásan jó kapcsolatot ápoló milliárdos üzletember, Leisztinger Tamás, akárcsak az ingatlanpiaci konkurencia, Futó Péter futurealos csapata. Előbbi a Kopaszi-gáton, illetve egyes hírek szerint az Info Park irányában nyomul, utóbbi a mostani csereügylet által érintett ingatlantól néhány száz méterre, a Kelenföldi pályaudvar környékén.

A csereügylet, ha végül mégis megkötik, alighanem az ügyészségen landol. "Ha más mód nincsen, följelentést teszek" - helyezte kilátásba a HVG-nek György. Meglehet, nem is lesz rá szükség, hasonló lépésről konzultál ugyanis jogászával a Ráday Invest Kft. ügyvezetője, Berki Zsolt, aki nettó 900 millió forintot kínál a két sétálóutcai telekért, de az önkormányzatnál mindeddig nem vették fontolóra az ajánlatát.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Szijjártó a horvát gázterminált dicsérte

Szijjártó a horvát gázterminált dicsérte

Itt a technológia, amivel 13-14 percbe telik feltölteni az óriási, 4000 mAh-es aksit

Itt a technológia, amivel 13-14 percbe telik feltölteni az óriási, 4000 mAh-es aksit

Törvénnyel szentesítené a kormány, hogy rögzítsék a fesztiválozók adatait

Törvénnyel szentesítené a kormány, hogy rögzítsék a fesztiválozók adatait

A színész megerősítette: Draco Malfoy meleg volt

A színész megerősítette: Draco Malfoy meleg volt

Külön kormánybiztosa lehet a magyarországi 5G-s fejlesztéseknek

Külön kormánybiztosa lehet a magyarországi 5G-s fejlesztéseknek

Szürreális alkotás született: valaki összevágta a Csernobil főcímét Jóbarátok-stílusban

Szürreális alkotás született: valaki összevágta a Csernobil főcímét Jóbarátok-stílusban