"A magánéletemet szeretném kihagyni, nagy titkok nincsenek benne, nem vagyok bűnöző, maffiában sem voltam benne, csak látom, hogy a média mire képes" - hárítja el a személye iránti érdeklődést Monok első embere.

 A 39 éves független politikusról azért annyit tudni lehet, hogy Nyíregyházán született és tanult. Felmenői között "felvidéki, erdélyi, az ország vezető elitjéhez tartozó" nemeseket is találni. "Édesanyám, amikor a testvéremet szülte, egy orvosi műhiba következtében ágyban fekvő beteggé lett, pedig előtte még ejtőernyőzött is" - sejteti, honnan származhat a rá jellemző agilitás. A mama betegsége miatt a nagyszülők nevelik, aminek eredményeképpen "a mai napig borzasztóan tisztelem az idős embereket, sőt az országban élő valamennyi idős embert egy picit a nagyszüleimnek tekintem". A vállalkozó az első millióját Daciák és régiségek kereskedéséből szerzi, egy ingatlanügylet révén kerül Monokra, ahol aztán - elmondása szerint - annyit tesz a faluért, hogy "megkerestek az emberek, nem volna-e kedvem polgármesternek lenni". Először tépelődik a felkérésen, de aztán függetlenként ringbe áll, és legnagyobb meglepetésére kétszer annyi szavazatot kap, mint 12 évig veretlen elődje. Ezért ma már élete második meghatározó élményeként tartja számon a választás napját, amikor "kijőve a miséről, az emberek cinkosan mosolyogtak rám, euforikus hangulat érlelődött, majd amikor láttuk a végeredményt, az egész falut bedübörögte az üdvrivalgás". Országos ismertségre azonban csak idén tavasszal tett szert, elhíresült "munkáért segélyt" javaslatával, vagyis azzal, hogy csak az a munkaképes személy kaphasson pénzbeli támogatást, aki dolgozik is érte.

A legnagyobb élmény persze most 10 éves kisfia megszületése; "én vágtam el a köldökzsinórt". A mai napig minden szabad idejét a családjával tölti meg a sakkal, amit a felesége jobban tolerál, mint a hivatását. "Mondta is a kedvesem, hogy mondjak le, mert éppen azokra alig jut idő, akiket szeretek."

HVG: A "munkáért segélyt" modell ötletével egy csapásra ismertté vált. Nem gondolt arra, hogy valamelyik párt színeiben többre vihetné?

Szepessy Zsolt: Egy pártnak se lennék a katonája, mert akkor a saját hangom elhalványulna. Létrehoznék viszont egy politikamentes pártot, ami tényleg a népet képviseli. Országos vezetőként kéthetente leköltöznék egy-egy faluba a helyi Mari néniékhez, megkérdezném, mit tehetnék értük.

- Csak nehogy őszintén megmondják! És ha netán meghívást kapna egy szakértői kormányba, vállalná, hogy a szociális tárca vezetőjeként fejlessze országos szintűvé a modelljét?

- Ha létrehoznának egy országos közfoglalkoztatási minisztériumot, és az összes parlagon heverő munkaerőt ez alá a tárca alá rendelnék, s én szabad kezet kapnék, elvállalnám.


© Végel Dániel


- A napokban "menedékjogot" adott annak a kesznyétei embernek, aki árammal védte a terményét. De csak nem fogadhat be mindenkit, aki ezentúl 220-szal védi a salátáit...

- Azt nem is, de már kész a népszavazási beadványom, hogy az otthonát mindenki - akár lőfegyverrel is - megvédhesse, s ha ebbe a behatoló belehal, akkor se lehessen felelősségre vonni.

- Tiszta Amerika! Bezzeg Busht nem szalonrasszistázzák le, ellentétben önnel.

- Ez kisebbségi vélemény; óriási a támogatottságom, polgári körösök és MSZP-sek egyaránt hívnak. Több ezer e-mailt kapok, a tárhelyet is növelnem kellett. A sajtó is kiszúrhatott volna velem, idiótaként is bemutathattak volna, vagy úgy, mint egy helyi diktátort.

- Távol álljon tőlünk! Pláne, hogy úgy hírlik, a saját pénzéből számolatlanul jótékonykodik...

- Az utolsó gatyámat is odaadnám annak, aki szépen elkéri. Ezzel persze sokan visszaélnek. Rengeteg kölcsönadott pénzt sose fogok visszakapni. A barátaim le is balekoznak emiatt.

- Nem bántásul, de van miből jót tenni: nem próbálta még Monokot saját üzleti kapcsolatai segítségével felvirágoztatni?

- Még az európai kapcsolatrendszeremet latba vetve sem tudok idehozni vállalkozásokat. Az üzlet nem barátság. Tavaly is én adtam 4 milliót a falunak.

- Most meg korhű ruhákat varratott, színpadra állíttatta Rómeó és Júliát, amiben roma férfi játszotta a hősszerelmest. Nehéz volt elfogadtatnia előítélet-romboló döntését?

- Volt némi zúgolódás a faluban, de meggyőztem őket, hogy vallás, bőrszín nem számít. Abban sem vezetett kisebbségellenesség, hogy kitiltottam Monokról a bóvliárusokat.

- Honnan törnek föl önből ezek az ötletek? Erre riad fel éjszaka az álmából?

- Magam sem tudom, néha én is meglepődöm. Szeretem a sokkterápiát, a polgárpukkasztást. Aki például ezt a darabot meg akarta nézni, kénytelen volt két órán át elviselni, ahogy egy roma fiú magyar lánynak udvarol, az ölébe veszi vagy éppen szeretkezik vele.

- Talán a tévéproducerséggel is meg kellene próbálkoznia...

- Hát, már feltűnt, hogy Kossuth Lajosról nem készült nagyfilm. Ehhez keresek most partnereket. Az lenne a szép, ha mi, a magyar nép csinálnánk magunknak egy Kossuth-filmet.

- És Kossuth, Széchenyi István vagy Deák Ferenc szerepét osztaná magára?

- Egyiket se, nem vagyok színész. De esetleg valamelyik huszáros jelenetben lóhátról kardoznék - persze elmaszkírozva -, mert a küzdősportokhoz értek.

- Mi úgy tudtuk, a szabadságharcban viszonylag keveset dzsúdóztak...

- Ez is egy tévhit. Ősi magyar sportunk a baranta, amit 1945-ig tanítottak is a tiszti akadémiákon. Van benne test test elleni harc, meg persze fokos-, korbács-, kard- és bothasználat is. De egy viselkedéskultúra is tartozik hozzá. Engem például biztos, hogy kétszer meg kellene pofozni, hogy visszaüssek. Igaz, azt megéreznék.

- Nem akarjuk felbosszantani, de ki sem néztük volna magából!

- Miért, ugorjak a székből egy hátraszaltót? Tudok kézenállásban futni, fejen pörögni, tigrisbukfenccel kiugrani az ablakon. De mivel rendelkezem egy fizikai erőforrással meg egy kifinomult mozgásmechanizmussal, megengedhetem magamnak, hogy szórakozzanak velem. Amúgy azt vallom: két ember között a legrövidebb út a mosoly.

- Arra nem gondolt, hogy össze kellene fognia a Magyar Gárda harcosaival, akik szintén szeretnének rendet tenni az országban?

- Időnként nálunk is elkelt volna, hogy eljöjjön pár emberük rendet rakni, de mi a garancia arra, hogy egy-két év múlva nem jelennek meg valamelyik cégemnél, és nem veszik el a tulajdonomat, mondván, hogy én azt a nép egyszerű gyermekeitől vettem el? Egyébként meg: van itt polgárőrség, én vagyok a parancsnoka. Amikor a templomról rezet loptak, három napig virrasztottam, még tüdőgyulladást is kaptam. Aki egy közösség hitéleti központját meggyalázza, el kell törni kezét-lábát, aki meg gyereknek drogot árul, nyilvánosan fel kell akasztani.

- Hát, nem egy sótlan ember. Nem is értjük, miért csak a hivatali énjére kattant rá a média.

- Nem rajtam múlik, mit kapnak fel. Egy popzenei menedzseléssel foglalkozó barátom mondta, ha rászánok 20-30 millió forintot, akár a könnyűzenében is sztár lehetnék, a tinilányok rajonganának értem. Pedig még hangom sincs. Furcsa ez a világ.

IZSÁK NORBERT - DOBSZAY JÁNOS

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Ez a szám lenyűgöző: ennyi Galaxy telefont adott már el a Samsung

Ez a szám lenyűgöző: ennyi Galaxy telefont adott már el a Samsung

Az Európai Akadémia közleményben szólítja fel a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az akadémiai szabadságot

Az Európai Akadémia közleményben szólítja fel a kormányt, hogy tartsa tiszteletben az akadémiai szabadságot

A pedofíliavádak miatt a Fortnite fejlesztője és a Disney is felfüggeszti hirdetéseit a YouTube-on

A pedofíliavádak miatt a Fortnite fejlesztője és a Disney is felfüggeszti hirdetéseit a YouTube-on

Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve

Váratlanul leállt Paks II. mintaerőműve

Az Európai Néppárt listavezetője is meglenne a Fidesz nélkül

Az Európai Néppárt listavezetője is meglenne a Fidesz nélkül

Végre megfejthették, miért csíkosak a zebrák

Végre megfejthették, miért csíkosak a zebrák