"Amikor megszülettem, apám ijedtében felkiáltott: Te jóisten, ez a lopótökfejű gyerek az enyém!? - A nővérek megsajnáltak, és kicsit átgyúrták a koponyámat. Csoda, hogy ilyenre sikerült!" - így idézi fel a nehéz indulást a 69 éves táncdalénekes-sztárkommentátor.

 A Klein Györgyként anyakönyvezett fiú számos rokona megjárja a náci koncentrációs táborokat. A szörnyűségekből 36 kilósan hazatérő papa gyümölcsboltosból végül szőrmekereskedővé küzdi fel magát, míg a mama gyors- és gépíró. A kis Gyurit a házfelügyelő nagypapa veszi kezelésbe, és ötévesen profi ultissá képzi. Az elemi után jön a Petrik Lajos Vegyipari Technikum, ahol a későbbi MSZP-elnök Kovács Lászlóval koptatja a padokat, pontosabban bukdácsol - iskolai kudarcait felrobbant kémcsövek szegélyezik. Takarító lesz a Kábel- és Sodronykötélgyárban - "munkatársaim talicskában toltak, míg én nótáztam nekik" -, de a kiugrás nem sokat várat magára: 1958-ban a Kit hozott a Mikulás? énekes tehetségkutatón óriási sikert arat. Innentől aztán all in: sorban jelennek meg kis- és nagylemezei. Egy félresikerült házasság után ismerkedik meg Balázs Klári énekesnővel, akivel az 1980-as évek óta immár duóban adja elő - vidéki kluboktól a nagy sportcsarnokokig - a fiatalok által újra divatba hozott örökzöldjeit. A rendszerváltás után 19-re is lapot húz: a Rózsadombon felépíti a 30 szobás Villa Kordát; az engedélyezettnél nagyobb szállót 2 milliós bírság befizetésével menti meg a bontástól. Pár éve újra felfedezi magának a média: műsort vezet, reality show-ban vállal szerepet. Szenvedélyes pókerközvetítéseivel több generációt szögez a tévé elé; egy éve pedig már a saját klubjában is veri a blattot.

"Világéletemben az volt a vágyam, hogy víz mellett éljek, és ez most egy a velencei tó partján fekvő telek formájában megvalósulni látszik" - vall egy újabb álom beteljesedéséről a törökbálinti Tükörhegyen már fél tucat házat felépített, előző kapcsolataiból egy nagykorú gyermeket felmutató magyar Tom Jones.

HVG: Sokszor látni önt az MDF-frakciót kis híján szétrobbantó Tisztelet Társasága rendezvényein. Oszlasson el egy félreértést: ugye, nem ön keveri a háttérben a lapokat?

Korda György: Nézzenek rám, hát létezik ember, aki el tudná képzelni ezt rólam?! Persze ha Schmuck Andor barátom hív, készséggel megyek - akár ingyen is - énekelni. Ennyi a szerepem.

© Végel Dániel


- Isten ments, hogy egy Gyöngéden ölelj át! slágerért magyarázkodnia kelljen. Csak azért bátorkodunk szóba hozni, mert nem először emlegetik politikacsináló szerepben: tíz éve például a Villa Kordában zajló, az akkori Fidesz-kormány buktatására szövetkezett titkos megbeszélésekről cikkeztek, és az őrző-védő Tasnádi Pétert is többször látták önnél vendégeskedni.

- Péter sokszor kártyázott a szállodámban. Amikor már vagy a nyolcadik autót lopták el a ház elől, arra kértem, hadd tegyek ki egy táblát, hogy ők őrzik a parkolót. Na, onnantól fogva egy autó se tűnt el. A termet meg az béreli ki, aki akarja. Jöhet a Fidesz is.

- És ha azt kérnék, énekeljen is nekik? Többet kérne tőlük, mint a szocialistáktól?

- A gázsi nem a megrendelő kilététől függ. Amúgy többször léptem már fel az MDF-nek, a kisgazdáknak, de Kuncze Gábornak is. Nekem minden párt közönsége ugyanannyit jelent. Ha nem tömeggyűlésről van szó, a Fidesznek is rendelkezésére állok.

- És az átkosban milyen alapon döntött? Akart, tudott a maga módján kicsit lázadni - mondjuk az MSZMP-rendezvényeken kicsit hamisabban énekelt, mint máskor?

- Engem soha senki sem kényszerített arra, hogy meghajlítsam a derekamat. Nem kapacitáltak, hogy lépjek be a pártba. Számtalanszor jártam Amerikában is, és senki sem kért, hogy bármit is meséljek a pályatársaimról.

- Nem sértő, hogy még ügynöki kvalitásokat sem néztek ki önből? Ámbár, ha úgy vesszük, a jó hírét keltette a rendszernek azzal, hogy Nyugaton is többször fellépett.

- Sokat gondolkodtam ezen. Például, amikor Rióban nem az eredeti slágert, hanem egy elvtárs szerzeményét kellett előadnom. Meg is buktam vele. De mutasson valakit, aki 1968-ban nem élt volna a lehetőséggel, hogy állami pénzen Rióba utazhat!

- Persze itthon is csinálta a fesztivált. Igaz, szerelmes dalai miatt meg is kapta a nem túl hízelgő szirupos jelzőt. Bántotta?

- Nem mondanám, hogy jólesett. Különösen, hogy nagyon szerettem volna a szociális nehézségekről is énekelni, de nem hagyták. Amikor az ötlettel előálltam, kiröhögtek.

- Nem így a mai fiatalok. Mivel magyarázza határtalan lelkesedésüket ön és 30-40 éves slágerei iránt? A szövegek, a külföldön bevált dallamok, az örökifjú előadásmód a titok nyitja?

- Hivatalos állásfoglalás szerint a retróérzés az oka. Szerintem viszont a fiatalok megcsömörlöttek a csinált sztároktól. Eredeti, nagy formátumú példaképre vágynak, akire fel lehet nézni, aki hitelesen elő tudja adni a Lady N-t, vagy idézni lehet tőle olyanokat, hogy "megadta", "all in", vagy "a dámák a végén nem jönnek, csak mennek".

- Hiába: szeretni kell, ennyi az egész! Amúgy mennyire megerőltető, hogy akár a színpadon áll, akár pókert közvetít, állandóan jókedvet, boldogságot sugároz?

- A közönség nem azért fizet, hogy a bosszúságaimat nézze. Ha előfordul is néha, hogy az arcomon kirajzolódnak bizonyos kedvezőtlen jelek, szerencsére ott van a kontrollom, Klárika, aki csak ennyit mond: smile, és akkor elfelejtem minden bajom.

- A kártyát leszámítva az egészséges életmód mintaképe is lehetne: egy korty alkoholt se iszik, nem dohányzik. Vagy csak blöfföl?

- Azt csak a kártyában szoktam. De tudják, miben vagyok én példakép? Ha valakivel kezet fogok, akkor oda nem kell szerződés, arra mérget lehet venni.

- Mamma Maria - ez a beszéd! Amúgy azt hallottuk, már abból is jó üzleteket csinál, hogy eladogatja a luxuslakásait. Van valami hozzáadott értéke, hogy ezekben korábban ön lakott?

- A házakat eredetileg nem eladásra építettem. Az én lelkületem, szépérzékem van bennük, és akik oda költöznek, szerintem nagyon boldogok.

- És a sok örömszerző tevékenysége közül melyikre a legbüszkébb? Az énekesire, a sportkommentátorira, netán az üzletemberi eredményeire?

- Egyre többet gondolkodom, vajon csináltam-e valami értékeset. A dalaimban nem mondtam világrengető dolgokat. De hosszas tépelődés után rájöttem, hogy azért ez is valami. Ami felől viszont soha nem volt szemernyi kétségem se, az az, hogy nagyon nagy dolgot adtam a pókerrel ennek az országnak. A tanárok sorban köszönik meg, hogy a fiatalok ezt a nemes játékot űzik, az italozás meg a drogozás helyett.

- Annyi újjászületés után hány megújulási lehetőség van még Korda Györgyben? Mit nem ért még el?!

- Annyi keresztem van, hogy egy lovassági tábornok elbújhatna mögöttem. Viszont sem Kossuth-díjjal, sem Érdemes vagy Kiváló Művész elismeréssel nem tiszteltek meg. De ettől függetlenül azt mondom: nincs ember, aki nálam többet kaphatott, hiszen újabb és újabb generációknak mutathatok példát az életemmel és a tevékenységemmel.

IZSÁK NORBERT - DOBSZAY JÁNOS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Teljes a fejetlenség a teniszszövetségben és itt az új botrány is

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Marad a szép idő, bár az éjszaka felhős lehet

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Dzsihadisták hozzátartozóit vitték haza Koszovóba

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban

Szombaton újra az ellenzék tüntetett Belgrádban