Az ingatag magyar pénz- és tőkepiac ellen indított spekulációs támadások gyors elhárítása után is érhetik még meglepetések a hazai megtakarítókat. A stabilitás megteremtéséért stagnáló életszínvonallal fizethet az ország.

HVG
Alig két és fél nap alatt 37 százalékos bruttó hozamra tehettek szert azok az élelmesek, akiknek múlt pénteken sikerült 3277 forinton OTP-részvényt venniük a Budapesti Értéktőzsdén, majd azt kedd délelőtt 4500 forintért elpasszolniuk. Ilyen rövid idő alatt ekkorát kaszálni a bankpapírokon azok 1995-ös tőzsdei bevezetése óta nem lehetett. Igaz, ehhez előbb meg kellett járni a poklot is, átélve a soha nem látott értékvesztést. A jelzálogpiaci válság 2007. augusztusi kirobbanása óta 11 ezer forint közeléből fél év alatt előbb 8 ezer forint alá eső, majd ez év márciusától 6 ezer és 7,5 ezer forint között ingadozó bankpapírok a múlt héten ugyanis óriásit zuhantak.

A világ tőzsdéin október elején végigsöprő pánik egyetlen bankrészvényt sem kímélt, a kelet-közép-európai régiós nagybankok közül például az osztrák Raiffeisen és Erste, valamint a cseh Komercni részvényei is két számjegyű veszteséget szenvedtek el. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató mégis azt állítja, hogy az OTP-t egy spekulációs, vagyis egy átlagos befektető számára szélsőségesen nagy kockázatot vállaló támadás nyomta még lejjebb. Össztűz alá került a hazai állampapírpiac is, a tízéves hozam kilenc éve nem látott magasságba, 10,78 százalékra ugrott, az euró egysége pedig két nap alatt - átmenetileg - több mint 20 forinttal, 272 forintra drágult a hazai bankközi devizapiacon.

Azért válhatott a spekulánsok célpontjává Magyarország, mert a hitelválság által kiváltott pénzszűke és dráguló források miatt általában azok az országok kerülhetnek bajba, amelyek rá vannak utalva a külső finanszírozásra, például mert viszonylag magas a költségvetési és a folyófizetésimérleg-hiányuk s ebből kifolyólag az államadósságuk is. Továbbá a magas hazai kamatok miatt nemcsak az állam, hanem a magánszemélyek és a vállalkozások is előszeretettel vesznek fel olcsóbb devizahiteleket, amelyeket még vonzóbbá tesz, ha esetleg az adott ország fizetőeszközének árfolyama relatíve erős is.

Egyeztető tárgyalás a Parlamentben. Nem lehet szőnyeg alá söpörni
© Dudás Szabolcs

A mindezen előfeltételekkel rendelkező országok közül elsőként, két hete, Izlandot érte spekulációs támadás. Ezután vették útjukat a spekulánsok Magyarország felé, s devizakereskedők szerint azzal szerettek volna célt elérni, hogy elterjesztették, a válságban megroggyant az OTP, amelyet ezért a Gyurcsány-kormány államosítani készül. Csak a péntek reggel Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök és Csányi részvételével összetrombitált pénzügyi csúcs hatott megnyugtatóan. Piaci pletykák szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is besegített forintvásárlással euró ellenében, ám ezt a jegybank cáfolta.

Hány lépés - merre?
Adócsökkentést akarnak
© Horváth Szabolcs
Az országot fenyegető válságra tekintettel tegyünk meg néhány lépést egymás felé - javasolta hétfői parlamenti beszédében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A parlamenti pártoknak van honnan közeledniük, hiszen a múlt csütörtökön kezdődött tőzsdei összeomlás előtt a kormányfő még pánikkeltéssel vádolta a Fideszt, amit Navracsics Tibor frakcióvezető persze rögvest az orra alá dörgölt. Tovább a HVG cikkéhez.
Az OTP-részvények árfolyamának lenyomása mögött egyesek az orosz Megdet Rahimkulovot, a Gazprom egykori magyarországi bankjának, az ÁÉB-nek az extulajdonosát-vezetőjét, illetve két fiát sejtették. Ők valóban üzleteltek a bankpapírokkal a pánik idején, úgynevezett napon belüli ügyleteket kötöttek - értesült a HVG -, ám nem csupán eladtak, hanem vásároltak is. Kétséges azonban, mi érdeke lett volna a Rahimkulov családnak nyomott áron megválni az utóbbi években zömében 5900-7200 forint között vásárolt OTP-pakettjétől. Lapzártánkig egyébként nem jelentették be, hogy 2008. június végi 8,43 százalékos OTP-befolyásuk 5 százalék alá csökkent volna.

Biztosabbnak tűnő információkkal rendelkezhet az OTP. Legalábbis pénteken feljelentést tett tőkebefektetési csalás gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál, s lapzártánkkor jogi szakértők bevonásával vizsgálta, miként járjon el hasonlóképp a brit hatóságoknál is - tájékoztatta a HVG-t a bank médiakommunikációs osztálya. Bárki volt is a hunyó, kedden este úgy tűnt, a spekulációs támadást a kormánynak és a jegybanknak sikerült elhárítania. Verbálisan azzal, hogy Gyurcsány kérésére a tagországai egyensúlytalanságai esetén akár gyorssegély nyújtására is kész IMF, valamint az EU két vezető szerve, a brüsszeli bizottság és a pénzügyminiszterek tanácsa is - nem részletezett formájú - támogatásáról biztosította Magyarországot. A kormány, az MNB és az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) pedig likviditásnövelő intézkedéseket hozott.

Egy kormányzati rendeletmódosítás az értékpapír ellenében történő rövid lejáratú likviditási hitelezésen kíván lendíteni, a bankok közötti bizalmatlanság miatt teljesen leállt hitelforgalom beindítása céljából pedig az MNB hétfőtől közvetít az euró-forint csereügyletekben. Mivel a jegybank csak közvetít, e tevékenysége nem apasztja a szeptember végén 17,4 milliárd eurós devizatartalékát. Más kérdés, hogy mivel a devizakereskedők tájékoztatása szerint az első napon még így sem üttetett nyélbe egyetlen üzlet sem, szakértők nem zárják ki, hogy az MNB-nek előbb-utóbb euróeladással kell beszállnia, aminek viszont már tartalékai szabhatnak határt. A vételi ajánlatok hiánya miatt leállt állampapírpiac keresleti-kínálati egyensúlyán is javítani próbál a kormány. Egyrészt hétfőtől - korábbi döntését visszavonva - megengedte a nyugdíjpénztáraknak, hogy korlátlanul vegyenek állampapírt, vagyis nem kell 2009 januárjától portfóliójuk legalább 40 százalékát részvényekkel feltölteniük. Másrészt az ÁKK mintegy 200 milliárd forinttal megkurtítja idei állampapír-kibocsátásait.

Ahogy a medve brummog
New York, 1932
© AP
Rossz nyelvek szerint a tőzsdét az ördög találta ki, hogy bizonyítsa az embereknek: ők is tudnak, mint Isten, a semmiből valamit teremteni. Az elmúlt héten történtek napnál világosabban megmutatták, amit elvben mindenki tud: a tőzsde világában a pénz - még a sok is - viszonylagos fogalom, és néhány nap leforgása alatt légvárként omolhatnak össze hatalmas részvényvagyonokból épült tőzsdebirodalmak. Tovább a HVG cikkéhez.
Hétfőtől a betétbiztosítási határ 6 millió forintról 13 millióra emelése miatt (amit már nem csökkent 10 százalékos önrész) nagyobb biztonságban érezhetik magukat a lakossági és a vállalati bankbetétesek. Igaz, a megemelt törvényi garancia nem vonatkozik azon vállalatok betéteire, amelyek üzletszerűen befektetési tevékenységet folytatnak, de például a pékekre, a cipőgyárakra igen - értelmezte a törvénymódosítást keddi sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc. Nincs törvénybe foglalva, de a kormány - több külföldi kabinethez hasonlóan - kész teljes körű garanciát vállalni a betétekre, így a pénzüket bankokban fialtatók Gyurcsány szerint teljes biztonságban érezhetik magukat. Ráadásul ők legalább eddig nem buktak a válságon.

Csak veszteséggel adhatja el ezzel szemben a többi megtakarítási formát az, akinek sürgősen pénzre van szüksége. Igaz ez még a bankbetétek mellett legbiztonságosabbnak számító állampapírokra is, amelyek az egy évvel ezelőttinél jelenleg 2-3 százalékponttal magasabb hozamok miatt csak alacsonyabb árfolyamon értékesíthetők. A bankbetétek után második legnépszerűbb (lásd ábránkat), elvileg mérsékelt kockázatú befektetési alapok vagyona szeptemberben - tehát még az októberi tőzsdepánik előtt - 52 milliárd forinttal, mintegy 3 ezermilliárdra értékelődött le. A legtöbbet, 31 milliárdot természetesen a részvénybe fektető konstrukciók veszítettek. Még a valamilyen hozamot vagy tőkét garantáló alapok teljesítménye is romlott, csupán a bankbetétekbe és állampapírokba invesztáló pénzpiaci, valamint az ingatlanalapok hozama nőtt.

Hagyományos menedék az arany, a múlt héten például annyian rohamozták meg a hazai kereskedőket, hogy azok nem tudták maradéktalanul kielégíteni a keresletet, csak több hétre vállalják a szállítást. A szintén mentsvárnak számító ingatlanok vételét pedig azért érdemes megfontolni, mert áruk tovább csökkenhet, ha az ingatlanfejlesztések a hitelszűke miatt megakadnak, leállnak. Márpedig a legnagyobb finanszírozónak számító OTP és MKB Bank a napokban hitelnyújtási moratóriumot hirdetett.

A hét eleji látványos feltámadás ellenére valószínűleg jönnek majd még fekete napok a befektetőkre. A jelenlegi összehangolt külföldi kormányzati és jegybanki beavatkozások ellenére elkerülhetetlennek látszó világgazdasági recesszió továbbra is hektikusan ingadozó árfolyamokkal járhat. Ez pedig azt jelentheti, hogy annak, aki például már egyszer, magasabb szinteken bevásárolt részvényekből, és nincs égető szüksége pénzre, nem érdemes kapkodnia.

CSABAI KÁROLY

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Hány lépés - merre?

Az országot fenyegető válságra tekintettel tegyünk meg néhány lépést egymás felé - javasolta hétfői parlamenti...

Fókuszban

Ahogy a medve brummog

New York, 1932© APRossz nyelvek szerint a tőzsdét az ördög találta ki, hogy bizonyítsa az embereknek: ők is tudnak...

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

250 milliárd forinttal verték át az ukránokat

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

A mezítlábas polgármester: Csináljunk egy helyet, ahol lehet szabadon levegőt venni

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Kunetz a Honvédkórházban meghalt betegről: Komoly rendszerhibák vannak

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Egészségesek-e a kényelmi élelmiszerek? Egy új kutatás szerint attól is függ, honnan valók

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Nem úgy sikerült az orosz űrrobot első kalandja, ahogy tervezték

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek

Hadd féljenek, haragudjanak, szomorkodjanak a gyerekek