Hatalmi harcok zilálják a pécsi készülődést Európa kulturális fővárosának 2010-es programsorozatára, holott a város csak összefogással tudná teljesíteni erőn felüli vállalását.

A Zsolnay-negyed ma, felújítás előtt
Terv van, szándék van: megvalósul?
© pecs2010.hu
Kiütéses győzelmet arattak a politikusok Pécsett: két éven belül a helyi értelmiséget, majd a technokrata menedzsmentet is kipenderítették az Európa kulturális fővárosa (Ekf) programjainak szervezéséből. A szocialista városvezetés a múlt héten menesztette Mészáros András főigazgatót, aki több mint egyéves regnálásával kifejezetten hosszú életűnek számított a Pécs2010 Menedzsment Központ Kht. élén, amely Európa 2010. évi kulturális fővárosának programsorozatát szervezi. Bár látványos áttörést a korábban nagyvállalatok, köztük a pécsi dohánygyár, a British American Tobacco Hungary Kft. lobbistájaként dolgozó menedzser sem ért el a tervbe vett új kulturális központok megvalósításában és a művészeti programok kidolgozásában, alig másfél esztendővel a kulturális évad megnyitója előtt mégis kétséges az újabb vezetőváltás értelme. A városban masszívan tartja magát az elmélet, miszerint Mészáros, noha arroganciája miatt sokak ellenszenvét kivívta, valójában annak a vitának esett áldozatul, hogy ki felügyelje a mintegy 40 milliárd forint elköltését.

Mit állítunk?
Pécs-Brüsszel tengely
Nyolc jelenlegi, volt és leendő európai kulturális főváros (Liverpool, Stavanger, Linz, Vilnius, Pécs, Isztambul, Tallin és Turku) tartott közös bemutatkozást és nyilvános vitát nemrég Brüsszelben, az EU regionális fejlesztéssel kapcsolatos hetén. Olvassa el beszámolónkat itt!
A főigazgató eltávolítását már korábban is pedzegették, ám Tasnádi Péter polgármester eddig minden esetben határozottan cáfolta azt. Az utóbbi időben azonban egyre erősebb nyomás nehezedett a városvezetőre, méghozzá saját pártjából, az MSZP frakciójából, annál is inkább, mert a főigazgatóból nem volt nehéz bűnbakot csinálni. A kht minden igyekezete ellenére sem sikerült elhitetni a közvéleménnyel, hogy minden a legnagyobb rendben megy. Másfél évvel a pécsi programsorozat hivatalos megnyitója előtt még nincs meg az eseménynek helyet adó konferencia- és koncertközpont építési engedélye, és a nyáron az Állami Számvevőszék is szkeptikusan ítélte meg, elkészülnek-e a beruházások 2010-re.

Mészáros elbocsátásáról már a közgyűlés előestéjén komoly vita zajlott a szocialista frakció ülésén. Tasnádi egy ideig próbált ugyan kiállni kegyeltje mellett, a szocialista frakció fiatal és összetartó tagjai azonban meghátrálásra késztették. Másnap, az október 9-ei közgyűlésen már maga a polgármester érvelt Mészáros elbocsátása mellett. Tasnádi először ismerte el, hogy csúsznak a projektek, és elégedetlenségét fejezte ki a "negatív hírspirál" miatt is. Bár a főigazgató a "tisztelt bíróságnak" titulált közgyűlés előtt visszautasította a bírálatokat, és bejelentette, hogy azonnali elbocsátása miatt perre megy, senki sem ejtett érte könnyeket, és a képviselők - a Fidesz-frakció távolmaradása mellett - egyhangúan megszavazták menesztését. Abban azonban Mészáros valószínűleg nem tévedett, hogy eltávolítását gondosan időzítették, hiszen másnap reggel megkezdődött a bontás a konferencia- és koncertközpont telkén, ahol a mérföldkövet reprezentálva a polgármester és két alpolgármestere csákánnyal ütlegelt egy kis faldarabot. Ezzel egy füst alatt cáfolták azt a városi pletykát is, miszerint Pécs feladná a két legnagyobb beruházás, a konferencia-központ, valamint a városi, a megyei és az egyetemi könyvtárat egyesítő tudásközpont megvalósítását.

Az ifjú szocialistáknak pedig már jelöltjük is volt Mészáros megüresedő helyére: a Tóth Bertalan alpolgármester, valamint Kőhegyi István és Fuchs Gábor képviselők nevével fémjelezhető kör a velük egyívású Ruzsa Csabát javasolta a Pécs2010 Kht. élére. A fiatal közgazdász 2007 eleje óta az Ekf-program pénzügyi igazgatója, ráadásul nincs híján azoknak a helyi társadalmi kapcsolatoknak, amelyeket a menesztett főigazgató teljességgel nélkülözött. Az idősebb Ruzsa Csaba a Baranya megyei kórház főigazgatója, és ekként járatos a város- és megyeháza berkeiben. Bár az ifjabb Ruzsa egyelőre nem kapott határozatlan idejű megbízatást, hanem - a Fidesz kezdeményezésre - csak három hétre szóló mandátumot (addig kell javaslatot tennie a menedzsmentközpont átszervezésére), az ellenzék mégis aggódik amiatt, hogy a jövőben az eddigieknél is tágabb lehetőség nyílik az Ekf-pénzek áramlásának befolyásolására.

Szemléletes példát már eddig is lehetett látni erre, ilyen a Városi Tenisz Klub költöztetése. Az egyesület pályái eddig éppen azon a területen, a Balokány-ligetben voltak, ahol az új konferencia- és koncertközpont épül, így az önkormányzatnak most pótolnia kell a sportközpontot. Az előzetes tervek szerint 160 millió forintot költöttek volna az ingatlancserére, ám a szeptember eleji közgyűlésen ez az összeg hirtelen a duplájára nőtt. Az indoklás szerint a nyáron kiírt közbeszerzési eljárás során derült ki, hogy a kivitelezés 290 millió forintba kerül, amihez hozzájön a közművek bekötésének az ára, vagyis a végső összeg 320 millió forintra rúg. A pályázatra egyetlen jelentkező volt, a várostól már több megbízást is elnyert Bayer Center Kft., a költségnövekedésről szóló napirendi pontot pedig a gazdasági bizottság szocialista elnöke, Juhász István terjesztette elő, aki történetesen a teniszklub elnöki posztját is betölti. Eközben a Jókai Mór Általános Iskola tornatermének bővítésére elkülönített 70 millió forintot egyelőre jegelte a közgyűlés, így a 650 gyermek továbbra is a suli folyosóin mászik a bordásfalra, mivel máshol nem tudták elhelyezni a tornaszereket.

Könnyen pirruszivá válhat azonban a legutóbbi személycsere mögött sejtett fiatal szocialisták győzelme, miután a nemzetközi tapasztalatok alapján Pécs alaposan túlvállalta magát a nagy igyekezetben. A 2001 óta Európa kulturális fővárosa címet elnyert települések közül csak az idei fesztiválközpontok - vagyis az angliai Liverpool és a norvégiai Stavanger, valamint 2002-ben a spanyolországi Salamanca - költöttek többet a programokra egy-egy lakosra vetítve, mint amennyi a pécsi tervekben szerepel. Bár az egyes városokat sem méretük, sem gazdasági erejük alapján nem lehet összehasonlítani, a kulturális fiesztának tavaly helyet adó Nagyszeben nem egész 20 millió eurót, míg Luxembourg és a rendezésben mellé felsorakozott, 11 milliós, három országra kiterjedő környező régió alig 60 millió eurót, vagyis mintegy 15 milliárd forintot áldozott a rendezvénysorozatra.

A romániai város ezenkívül 30 millió euróból kicsinosította épületeit, megszervezett több mint 1500 eseményt, amelyekre az 1,5 millió eurós reklámbüdzséből még 1 millió turistát is odacsábított. A jóval kedvezőbb adottságú Luxembourgnak infrastruktúrára nem sokat kellett költenie, mindössze két, funkcióját vesztett vasúti épületet és egy volt olvasztócsarnokot újított fel. A látogatók száma így is 3,3 millió volt, igaz, a költségvetés 16 százalékát költötték marketingre és kommunikációra. A 7,5 millió eurót utóbb a luxembourgiak is sokallták, és zárójelentésükben önkritikusan megjegyezték, hogy romániai versenytársuk töredékpénzből érte el, hogy az angol The Guardian című lap a világ kilencedik legfantasztikusabb turisztikai célpontjává avassa. Nagyszeben költségeit a román kormány állta, Luxembourgét pedig 67 százalékban a kormány, 22 százalékban a város, 8 százalékot a szponzorok adtak össze, 3 százalékot pedig az Európai Unió adott hozzá.

Így bár Pécsett logikus volt a döntés, hogy a 160 ezres megyeszékhelynek szüksége van nagyobb közönséget befogadó épületekre, a külföldi példák nem feltétlenül igazolják a grandiózus terveket. A brüsszeli források igénybevétele sem általános a kulturális fővárosok körében, ám miután idehaza nem volt 34 milliárd forint az épületekre, valamint további 6-7 milliárd forint a programokra és reklámra, maradt az uniós pályázat, amelynek a bürokráciája tovább nehezíti a pécsi irányítók amúgy sem konfliktusmentes szervezőmunkáját. Egyelőre azonban - legalábbis szavakban - mindenki tartja magát eredeti vállalásához. Pécs hivatalosan nem mondott le a kulcsprojektekről, a Pannon Filharmonikusok 2010 tavaszától már az új hangversenyterembe tervezik programjaikat. A Baranya megyei önkormányzat 200 millió forinttal még az önrészét is megtoldotta a kezelésében lévő múzeumok felújítására, a Nyolcak- és a Bauhaus-kiállítás előkészítése állítólag már javában folyik. A kulturális miniszter pedig jóváhagyta a jövő évi felvezető programok 460 millió forintos támogatását, és napokon belül kiírja az 1,3 milliárd forintos kommunikációs közbeszerzés pályázatát.

FÓRIS GÁBOR

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kult

Elbokázott lehetőségek Pécsett

Mészáros András, a pécsi Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programiroda vezetőjének menesztése is azt jelzi, a város és a kormány is elégedetlen a dolgok állásával. Az biztos, hogy sem egységbe fogni, sem kommunikálni nem sikerül egyelőre, mi történik az EKF ügyében. Pécs Brüsszelben mutatkozott be hét másik leendő vagy volt kulturális fővárossal együtt.

Magyar gazdaság

Tartalomszolgáltatók

Nem feltétlenül az a lényeg, hogy a kulturális fővárosi évben épülnek-e fel a beígért beruházások - ebben egyetért...

Rejtélyes közleményt adott ki a Wizz Air és a Malév Ground Handling

Rejtélyes közleményt adott ki a Wizz Air és a Malév Ground Handling

Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta

Tizennégy ember életét megmentve halt meg egy magyar pilóta

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

A General Electric 38 milliárd dollár bevételt vár üzletágeladásokból

Megfelelési kényszer – vezettük a friss Opel Astrát

Megfelelési kényszer – vezettük a friss Opel Astrát

Letesztelték: minden eddiginél erősebbek az idei iPhone-ok, már csak egy kérdőjel maradt

Letesztelték: minden eddiginél erősebbek az idei iPhone-ok, már csak egy kérdőjel maradt

Meghalt Tóth Sándor író, volt parlamenti képviselő

Meghalt Tóth Sándor író, volt parlamenti képviselő