Minimális gazdasági növekedés, stagnáló életszínvonal, csökkentett államháztartási hiány - így summázható a pénzügyi válság árnyékában átdolgozott jövő évi költségvetési törvény tervezete. Bár parlamenti elfogadtatására van esély, szavatossága nem garantálható.

A spekulánsok a múlt héten nekiestek a forintnak és a Budapesti Értéktőzsdének, a hitelminősítők Magyarország és bankjai kockázataira figyelmeztettek, a nemzetközi szervezetek pedig védelmet és támogatást ígértek a pénzügyi válság csillapításához. Mondhatni, Magyarország ellenfelei és szövetségesei hadban állnak egymással, ám ez nem ilyen egyszerű. A támadásra az adott alapot a hektikus állapotokat kihasználni igyekvő - amúgy bizonyára veszteségeik egy részét visszanyerni óhajtó - brókereknek és megbízóiknak, hogy a közép-európai régióban Magyarország mutatkozik a legsebezhetőbbnek. A szövetségesi segítség mellett pedig azzal érvelt Budapesten Charles H. Dallara, a befolyásos Nemzetközi Pénzügyi Intézet ügyvezető igazgatója, hogy a válságot New York,

Rég volt, igaz volt
A magyar kormányokat nemzetközi válságok nélkül nem lehet arra rábírni, hogy a pénzügyi fegyelmet betartsák, ezt a szombati nemzeti csúcs több résztvevője a maga bőrén is megtapasztalhatta. Válság pedig bőven akadt az elmúlt csaknem két évtizedben. Az elsőnek az elszenvedője az Antall-Boross-kormány volt. Dávidtól Bokroson át Járaiig: tovább a HVG áttekintéséhez.
Frankfurt, London és Zürich bankjai okozták, ezért kötelességük segíteni, amit a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank meg is tesz. A már bejelentett támogatáson - kölcsönkeretek megnyitásán - kívül Dallara arra is felhívta a figyelmet, hogy az amerikai, német, angol és francia kormány grandiózus mentőakciói nem terjednek ki a nagybankok közép-európai és latin-amerikai leányaira, amit a maga részéről helytelenít.

Magyarország viszont hiába helyteleníti a pénzügyi centrumok válsághoz vezető felelőtlenségét - amit a szombati nemzeti csúcson Orbán Viktor Fidesz-elnök és Semjén Zsolt KDNP-elnök meg is tett, a milliárdos vállalat- és bankvezetők pénzéhségét, kapzsiságát, mértéktelenségét és nyerészkedését ostorozva -, ha önmagában nem képes talpon maradni. Márpedig nem képes, mert a csaknem 16 ezermilliárd forintos államadósságot finanszírozni kell valahogy. Az egyéni veszteségek pedig ma még felmérhetetlenek. A befektetési jegyek vásárlói például csak november közepén - amikor az októberi elszámolást kézhez kapják - szembesülnek számszerűen azzal, mekkora veszteség érte őket, mekkora része enyészett el a június végén összességében mintegy 3 ezermilliárd forint értékű eszközöknek. Ehhez némi támpontot adhat, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete minap közzétett adatai szerint az életbiztosítások, befektetési jegyek és nyugdíjpénztári megtakarítások már az első félévben - tehát a krach előtt - 540 milliárd forintot veszítettek értékükből, megtakarítási formától függően 6-7 százalékos mínuszt produkálva.

© Fazekas István

Leértékelődő megtakarítások, növekvő kamatok a már felvett hitelek után, még drágább új bankkölcsönök - ezek a változások még a prudens adósnak tartott háztartások egyensúlyát is megbillenthetik. Ráadásul jövőre sem lehet számítani arra, hogy a bérek vásárlóereje nőni fog, vagyis a tavalyi 5 százalék körüli visszaesés és az idei év első nyolc hónapjában mért 0,3 százalékos növelés után a háztartások aligha jutnak pótlólagos forrásokhoz.

A "családok sokaságának" megkímélésére a nemzeti csúcson Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány a pénzügyi piac szereplőivel együtt megakadályozza, nehogy a devizahitelek havi részletei "az egekbe szökjenek", egyúttal átmeneti segítséget ígért azoknak is, akik munkahelyük elvesztése miatt esetleg nem tudnak törleszteni. Az imigyen bajba sodródott családokban az egyetemi hallgatók is számíthatnak valamiféle - nem részletezett - segítségre, hogy folytatni tudják tanulmányaikat.

Kelet: veszt
A legújabb elemzések szerint Ukrajna 2009-ben a tervezett 6,5 százalék helyett legfeljebb 2,4 százalékos gazdasági növekedésre számíthat, ám Timosenko hétfői beszédében már a GDP csökkenésének lehetőségét sem zárta ki. Tovább a HVG csatolt cikkéhez.
Nyugat: oszt
Üdvözlöm a populisták klubjában, pénzügyminiszter úr!" - fordult kárörvendéssel vegyes elégtétellel a hangjában Peer Steinbrück német pénzügyminiszter felé a Bundestag múlt heti vitájában Oskar Lafontaine, a Baloldal párt elnöke. Tovább a HVG csatolt cikkéhez. 
Orbán Viktor ennél is tovább ment, amennyiben a kormány jövő évi "gigantikus megszorításainak" megakadályozására, a Fidesz - amúgy meglehetősen nagy vonalakban vázolt - növekedési programjának támogatására szólította fel az országgyűlési képviselőket. Holott a gazdaság művi élénkítésének ellentmond, hogy a növekedéshez piacra is szükség volna, az pedig éppen szűkülőben van - Magyarország fő külkereskedelmi partnerei közel sodródtak a recesszióhoz. A pótlólagos pénz gazdaságba pumpálása szinte felkínálná a magyar piacot az értékesítési lehetőség után kutató riválisainak, az import megugrása pedig a külgazdasági egyensúlyt tenné kockára. Romlik az a gazdaság felfűtése nélkül is: az idei év első felének áruforgalmi többlete máris elapadt. "Isten ments, hogy a gazdasági növekedés forrása megint a belső fogyasztás bővülése legyen" - fakadt ki a nemzeti csúcson Boross Péter egykori miniszterelnök is.

HVG
Tény, hogy a szaldó megbillenése a fizetési mérleg növekvő hiányával járhat, holott napjainkban azokat az országokat - a balti államokat, Romániát és Bulgáriát - fenyegeti a legnagyobb veszély, ahol a külső egyensúlyt nem képesek kontrollálni. Magyarországon a jövő évi költségvetés meglehetősen moderált, mindössze 1,2 százalékos növekedést feltételező prognózisa mellett is nő az egyensúlyhiány: a folyó fizetési mérleg deficitje a hazai össztermék (GDP) 6,7 százalékáról 8 százalékra emelkedik, amit az uniós támogatás és a tőkeimport legfeljebb mérsékelni tud.


HVG
HVG
HVG
HVG


A prognózisok szavatossága mindössze három hét - jellemezte a helyzetet Pellényi Gábor, az ICEG European Center kutatója a múlt héten tartott sajtótájékoztatón, utalva rá, hogy ennyi idő alatt a Világbank legutóbbi világgazdasági elemzése is elavult. Az ICEG amúgy a kormányéhoz közel álló előrejelzést adott ki, 1,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 3,8 százalékos inflációval, 8 százalékra ugró munkanélküliséggel. "Az év végéig el kell felejteni az adócsökkentést, annak a híre önmagában is növelné a befektetők kockázatérzetét" - tette hozzá Pellényi.

A közterhek mérséklésének elhalasztását a nemzeti csúcson a munkaadók meglepő higgadtsággal fogadták, a nagyvállalkozó Demján Sándor ehhez csak azt fűzte hozzá, hogy a béreket nominálisan sem könnyű megtartani. "Napról napra él az állam, hogy fizetőképességét megőrizze, tűzoltás folyik" - érvelt a stabilitás elsődlegessége mellett az ország legvagyonosabb polgára. Ez irányú elkötelezettségét a kormány azzal kívánja ország-világ előtt bizonyítani, hogy az idén és jövőre is a tervezettnél gyorsabban csökkenti az államháztartás hiányát, mielőbb ki akar kerülni az uniós túlzottdeficit-eljárás alól. A kormányfő azt is felvetette, hogy jövőre be lehetne lépni az euró előszobáját jelentő ERM-II árfolyamrendszerbe, amit két-három év elteltével a közös valuta átvétele követhetne.

Veres János. Tört számok
© Túry Gergely
Magyarország a most benyújtott költségvetéssel újabb egy év stagnálásra rendezkedhet be, pedig ilyenből már kettő mögötte van. Néhány hete az MSZP még reklámhadjáratot indított, miszerint felpörög a gazdaság, nőnek a bérek, a nyugdíjak és a fogyasztás, ám a plakátok azóta eltűntek az utcákról. Az eredetileg tervezett 3 százalékos növekedés helyett most megjelölt 1,2 százalék azt jelenti, hogy - összehasonlítható árakon - több mint 500 milliárd forinttal kisebb jövedelem képződik.

Az átírt költségvetés a szociális jellegű kiadásokba is mélyen belenyúl: a nyugdíjak nem a tervezett 5,6 százalékkal, csak a prognosztizált infláció mértékében, 3,9 százalékkal nőnek, a korrekciós program idei évre ütemezett alanyai pedig nem január 1-jétől, hanem szeptembertől kapják meg a nyugállományba vonulásuk időpontjától függően folyósítandó plusz 2-4 százalékot. Ekkortól kerül sor a családi pótlékok szintén 3,9 százalékos emelésére is.

Ennél merészebb javaslattal állt elő a nemzeti csúcson Dávid Ibolya, az MDF elnöke, egyebek mellett azt javasolva, hogy a katasztrófa elkerülése érdekében egy évig be kell fagyasztani a nyugdíjakat, a közalkalmazotti és köztisztviselői béreket, s erről a munkaadóknak és a munkavállalóknak is meg kell állapodniuk a versenyszférára vonatkozóan, valamint fel kell függeszteni a 13. havi nyugdíj kifizetését.

HVG
Az így megtakarított kiadások ellentételeként meg kell szüntetni a 4 százalékos szolidaritási adót, a kis- és középméretű vállalkozások részére be lehet indítani egy 150 milliárd forintos hiteltámogatási programot, 2010-től pedig el lehet kezdeni az adóreformot is.

Ezekre a lépésekre - vagy hasonlókra - amúgy a kormány még rákényszerülhet, ha a rövid szavatossági idejű prognózis netán felborul. De ha nem, akkor is jól tenné a kormány, ha megfogadná Dávid Ibolya javaslatait, imigyen teremtve fedezetet a gazdaság teljesítőképességének növelésére - mondta a nemzeti csúcson Surányi György korábbi kétszeres jegybankelnök.

Bár Dávid Ibolya hevesen bírálta a kormányt, a gazdaság mai gondjait jó okkal egészen a száznapos programig - amelyet egyedül az MDF nem szavazott meg - visszavezetve, valójában konstruktív ellenzéki magatartást mutat. Ennek ékes bizonyítéka, hogy Herényi Károly a szocialista Szabó Lajossal - az Országgyűlés költségvetési bizottságának alelnökével - együtt adott be módosító indítványt az SZDSZ úgynevezett plafontörvényéhez, amely az állami kiadások kordában tartását szolgálja. A Herényi-Szabó-javaslat alaposan összegyúrja a kormány közpénzügyi törvényjavaslatát a szabaddemokrata verzióval, és az MDF-MSZP-összefogás annak elfogadásához elégséges lehet.

A Fidesz főleg amiatt berzenkedik, hogy 1,2 milliárd forintos büdzsével

Állami bankárkapitalizmus?
© AP
Tetszik, nem tetszik, ez a válság Magyarország számára az elemi csapások kategóriájába tartozik. Főleg ha a pénzügyi krízis átterjed a gazdaság egészére. Az Egyesült Államok és Európa már a recesszió előszobájában van - vélekednek elemzők, a távlati hatásokat pedig még csak nem is pedzegetik. Tovább a cikkhez.
felállna a Törvényhozási Költségvetési Hivatal, az SZDSZ pedig azt kifogásolja, hogy az új változat lazább, mint amilyet ők agyaltak ki. Bár tartós pénzügyi stabilitással valójában csak az kecsegtetne, ha a javaslatot kétharmados többséggel fogadná el az Országgyűlés, a kormány esetleges választási túlköltekezése miatt aggódó befektetőket talán ez a változat is megnyugtatja. Mi több, a mostani együttműködés az MDF és az MSZP között kiterjedhet a költségvetési törvény elfogadására is.

Ezzel egy nagy csatában győzedelmeskedhet az MSZP, de a háborút - a választásokat - aligha fogja megnyerni. A stratégiát, mely szerint két szűkös esztendőre két jobb következik, elsodorta a nemzetközi válság. A tőzsdezuhanások és forintgyengülések óráiban még sokan érzékelik, hogy a legfontosabb feladat a válságelhárítás, talán szorítanak is ennek sikerességéért, de jövőre, a napi izgalmak csillapodtával már csak a kedvetlenség, kiábrándultság marad.

Aligha fogják a választók az MSZP-kormány erényének tulajdonítani, hogy nem volt hajlandó adócsökkentéssel forrást átcsoportosítani a vállalati szférának a szociális kiadások rovására, egész egyszerűen azért, mert ezt nem érzékelik. A hitelszűke idejére a kormány azzal készült fel, hogy a kis- és középvállalkozások egy összességében 800 milliárd forintos, uniós forrásokból képzett támogatási és hitelprogram révén enyhíthetik pénzügyi gondjaikat.

A megszorítások miatt a Fidesz ütni-vágni fogja a kormányt, és tovább folytatja illuzionista politikáját - efelől Orbán Viktor a nemzeti csúcson sem hagyott kétséget. Pedig már semmi szükség rá: négy ilyen év után törvényszerűen neki áll a zászló. A hitelességért azonban neki is meg kell harcolnia; a nemzetközi szervezetek által is szorgalmazott reformok népszavazásos megtorpedózójaként nem érdemli ki automatikusan a befolyásos gazdasági körök bizalmát - és pénzügyi támogatását.

FARKAS ZOLTÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Fókuszban

Kelet: veszt

Kijevben egyelőre annak ellenére sem lesz nemzeti egységkormány, hogy Ukrajna egyre mélyebbre süllyed a politikai és...

Fókuszban

Rég volt, igaz volt

A magyar kormányokat nemzetközi válságok nélkül nem lehet arra rábírni, hogy a pénzügyi fegyelmet betartsák, ezt a...

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Belső vizsgálat volt a rendőrségen, szinte biztosan a budapesti családgyilkossággal összefüggésben

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Több száz új tüzet észleltek Brazíliában

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Fotózzon főpolgármester-jelölt nélküli főpolgármester-jelölti kampánypultokat!

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Különleges oldtimer Lada Samarát árulnak Budapesten

Német állampapírral a klímavédelemért

Német állampapírral a klímavédelemért

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe

A hadsereg is beszáll az amazóniai erdőtüzek elleni küzdelembe