A megfigyelési ügyben kulcsszereplő UD-csoporthoz kötődő ügyvédi irodát bízott meg több Békés megyei fideszes önkormányzat baloldali elődje közbeszerzéseinek átvizsgálásával. Információink szerint az UD Zrt.-nél lefoglalt anyagok között önkormányzatokkal kapcsolatos dokumentumok is találhatók.

Tapasztaltak illetéktelen behatolást a városi önkormányzat számítástechnikai rendszerébe?" - kérdezte a szeptember 18-ai képviselő-testületi ülésen Vantara Gyula (Fidesz) békéscsabai polgármestertől Tóth Károly (MSZP) békéscsabai önkormányzati képviselő, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke. Az ügyben minden bizonnyal sok információval rendelkező Tóth nem késlekedett sokat, hiszen a megfigyelési botrány kirobbanását követően néhány nappal már a vidéki szálakról érdeklődött a békési megyeszékhelyen. Információink szerint az UD Zrt.-nél lefoglalt anyagok között önkormányzatokkal kapcsolatos dokumentumok is találhatók. A békéscsabai szocialista frakció azonban nem ezekre, hanem a HVG cikkére hivatkozva szólította fel a megyei jogú város jobboldali vezetését, hogy mondja fel a szerződését a Darázs, Szabó & Társai Ügyvédi Irodával (jelenlegi nevén Darázs & Társai), mert az több szállal kötődik az UD Zrt.-hez (HVG, 2008. szeptember 20.).

Vantara egyébként jelezte, hogy a számítógépes rendszer esetleges meghekkelése ügyében vizsgálatot indít. Hogy azonban ez pontosan miben áll, és mikorra lesz eredmény, egyelőre nem tudni. A polgármester jelezte azt is, a testület elé tárja a budapesti ügyvédi irodával kötött szerződéseket. A békéscsabai önkormányzatnál a HVG-nek elmondták, hogy a békési megyeszékhely polgármesteri hivatala - közgyűlési döntés alapján - 2006. december 15-én szerződött az ügyvédi irodával közbeszerzési tanácsadói feladatok ellátására. A budapesti irodát Békéscsabán Bakondi György társtulajdonos képviseli. Ő az Orbán-kormány alatt a Belügyminisztérium Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának főigazgatója volt, jelenleg pedig az UD Zrt. felügyelőbizottságának elnöke (az UD székhelye amúgy egészen a közelmúltig a Bakondi-féle irodának is otthont adó zuglói villában volt). Tóth tudomása szerint a városvezetés írásban ajánlotta a békéscsabai önkormányzat intézményeinek, hogy a Darázs & Társai Ügyvédi Irodával kössenek szerződést a jogi és a közbeszerzési tanácsadói feladatok ellátására.

Békéscsabán 1990-től 2006 októberéig SZDSZ-es városvezetés működött, 1994 óta szocialista támogatással. A jobboldal először a legutóbbi helyhatósági választás után tudta a Viharsarok fővárosában átvenni a hatalmat. Ezt követően mind a polgármesteri hivatalban, mind az önkormányzati intézmények vezetői körében jelentős személycserék történtek.

Nem sokkal a Fidesz hatalomátvétele után jelent meg jogi és közbeszerzési tanácsadóként a Darázs & Társai Ügyvédi Iroda. Mezei Zsolttól, a megyeszékhely szocialista képviselőjétől megtudtuk: a most induló és összességében 18 milliárd forintos békéscsabai szennyvízcsatorna-beruházás összes közbeszerzési eljárásával kapcsolatos tanácsadói feladatot is a Darázs & Társai Ügyvédi Iroda látja el. Ám a megaprojekt píárkommunikációjával kapcsolatban október 16-ára összehívott közbeszerzési tanácsülésre el sem jöttek. "A kötelező részvétel elmaradásával veszélyeztetik a projekt határidőre történő megvalósítását. Ráadásul előzetesen ki sem mentették magukat" - mondta Mezei Zsolt.

A szomszédos Gyulán az elmúlt időszakban kétszer tűnt fel a budapesti ügyvédi iroda. Elsőként 2007 nyarán, amikor letette a gyulai képviselő-testület asztalára "Gyula város önkormányzatánál 2003-2006-os években a megbízó által kiválasztott közbeszerzési eljárások közbeszerzési auditjáról szóló értékelő jelentést". A Medgyessy-kormány közpénzügyi politikai államtitkára, Keller László Proware Kft.-nek adott megbízásához hasonlatos (HVG, 2002. november 16.) mandátum hátterében kimondva-kimondatlanul az állt, hogy a testületben legnagyobb frakcióval rendelkező Fidesz azt gyanította: az előző ciklusban a közbeszerzések körül nem volt minden rendben a békési fürdővárosban, ahol 2002-2006 között szocialista-szabaddemokrata többség volt. A Darázs & Társai Ügyvédi Iroda által elkészített jelentés ezt végül nem igazolta. Ellenben az értékelő jelentés szakszerűségéről sok mindent elárul, hogy a megvizsgált közbeszerzésekben érintett cégek több ponton bírálták a budapesti ügyvédi iroda munkáját. Közbeszerzési eljárások összekeverésére és összemosására, a bruttó és nettó árak felcserélésére, pályázati súlyponti számok tévesztésére és az értékelő jelentésben szereplő rendszeres fogalomzavarra hívták fel a figyelmet.

Az értékelő jelentés elkészítésére nem írtak ki közbeszerzési pályázatot, miközben 25 korábbi közbeszerzési eljárás ellenőrzésére kértek fel egy céget. "A Darázs, Szabó & Társai Ügyvédi Iroda nevét egy képviselő dobta be az ülésen, a többség pedig megszavazta" - emlékezett vissza egy, a neve mellőzését kérő képviselő. Az elmúlt hetekben is közreműködött Gyulán ugyanez a fővárosi ügyvédi iroda, amikor a békési fürdőváros új számlavezető bankját kellett volna kiválasztani. Végül a pályázatot eredménytelenné nyilvánították, mivel a beérkezett ajánlatok nyomán a gyulai önkormányzatnak éves szinten tízmilliókkal többe került volna az új számlavezető pénzintézet munkája, mint a jelenlegi konstrukcióban. A civilben hitoktatóként és kollégiumi igazgatóként dolgozó fideszes Gajda Róbert, a gyulai képviselő-testület közbeszerzési bizottságának elnöke kérdésünkre elmondta, pályázat útján választották ki a fővárosi ügyvédi irodát, amely a legolcsóbb ajánlatot adta, és Gajda szerint nem az ő hibájukból lett eredménytelen a közbeszerzés. A Darázs & Társai Ügyvédi Iroda közbeszerzési ügyekben az utóbbi időben feltűnt a Fidesz-vezetésű Békés Megyei Önkormányzat gyulai Pándy Kálmán Kórházában és az ugyancsak jobboldali vezetésű Békés városában is.

BOD TAMÁS / BÉKÉSCSABA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Társadalom

Battonyától Nemesmedvesig

A megfigyelési botrányban érintett UD-csoporthoz kötődő Darázs és Társai Ügyvédi Iroda "referenciái között - a...

Nem veszik komolyan Magyarországon a nők segítségkérését

Nem veszik komolyan Magyarországon a nők segítségkérését

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Egy férfi elfelejtette, hogy házas, ezért újra elvette a feleségét

Ezer Siri-felvételt hallgattak műszakonként, ezért az utcára kerültek

Ezer Siri-felvételt hallgattak műszakonként, ezért az utcára kerültek

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

A polgármesternek nem tetszett az időutazós színdarab, nem mehetett le a szombathelyi karnevál megnyitóján

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Aranyérem a kajak-kenu világbajnokságon

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel