szerző:
HVG

Bármiből lehetne hungarikum, termékek mellett szellemi alkotásokból, de akár földrajzi helyekből is. E nemzeti értékek gazdái államilag védett piacot kapnának.

Lemaradt egy felvonással, akinek az operettről Bécs és Strauss jut először eszébe, a műfaj ugyanis igazi hungarikum – legalábbis a Budapesti Operettszínház szerint. Ennek bizonyítására november végén háromórás gálaműsorban mutatták be, hogyan lett a Nyugatról importált operettből néhány évtized alatt világszerte kedvelt magyar exportcikk, például Lehár Ferenc és Kálmán Imre darabjainak köszönhetően. A rendhagyó előadással azt ünnepelték a Nagymező utcai zenés teátrumban, hogy komoly eséllyel az operett is hungarikum lehet.

©

 „Ez azt jelentené, hogy mi is büszkék vagyunk a magyar operettre” – mondta a HVG-nek Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgatója, hozzátéve: szerte a világon több tízezer külföldi rajongva ünnepli évente a magyar operettet, a turnéik pedig több látogatót vonzottak Magyarországra, mint a repülőtéri óriásplakátok. Az operett a lendületes muzsikától, a gazdag látványvilágtól és a megdöbbentő érzéki-érzelmi viharoktól lesz sajátosan magyar – magyarázta a direktor, hozzátéve, hogy a világ legismertebb magyarjainak listáján Puskás Ferenc mögött a második Kálmán Imre.

A hungarikum jelző egyébként mára igen népszerű lett, igaz, gyakran negatív árnyalatú. Mindenre kiterjedő definíciója nincs, bár például a közművelődésről szóló törvényben felbukkan, hogy hungarikum „a Magyarország mindenkori területén megjelent minden, továbbá a külföldön magyar nyelven, magyar szerzőtől, illetőleg magyar vonatkozású tartalommal keletkezett valamennyi dokumentum, függetlenül attól, hogy nyilvánosságra hozták-e vagy sem”.

„Ez tarthatatlan helyzet” – indokolta Birinyi József filmrendező, népzenekutató, a parlamenti hungarikum munkacsoport vezetője, miért kell törvénnyel rendet tenni az ügyben. Ezt egyébként egy 2008-as országgyűlési határozat is előírja, amit Simicskó István és Medgyasszay László KDNP-s képviselők javaslatára fogadott el nagy többséggel a T. Ház. „Tudatosan építjük a nemzet kirakatát, hogy az érték lehessen a mérték” – határozta meg küldetésüket Birinyi, akit Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke kért fel a munkára. A munkacsoport vezetője szerint a hungarikum fogalmába szinte bármi beleférhet, a hagyományos termékek mellett lehet az föld alatti érték – élőlény, ásvány, természeti képződmény vagy akár a termálvíz – éppúgy, mint élő vagy már elhunyt személy. Birinyiék célja a jellegzetesen magyar értékek felkutatása, és ezek jogi védelmi kereteinek megteremtése. Ennek megfelelően a formálódó hungarikumdefiníció is meglehetősen általános: „...Olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó nemzeti érték, amely több évszázada vagy nemzedékek során, vagy akár a közelmúltban történt létrejötte és nemzetközi szintű elismertetése után belföldön és külföldön egyaránt bizonyítja a magyar nemzeti örökséghez tartozást.”

Az értékmentést piramisrendszerben képzelik el. A nagyszabású tervek szerint minden a helyi közösségekben – falvakban, kisvárosokban, kerületekben – kezdődne, az általa kiemelendő nemzeti érték listázását bárki kezdeményezhetné. Az arra érdemesnek találtakat települési értéktárakban gondoznák, ebből válogatna az országos értéktár, a piramis csúcsán pedig a hungarikumok állnának. Ezek egy részét a készülő törvény nevesíti majd, a későbbiekben pedig az érintett minisztériumok és a Magyar Tudományos Akadémia elnökének delegáltjaiból álló hungarikumtestület dönt a minősítés megadásáról.

„Legyen ölelő kar a törvény” – mondta elvárásáról Horváth Zsolt (Fidesz), a munkacsoport tagja. A túl általános definícióval nem mindenki ért egyet. A HVG információja szerint a Vidékfejlesztési Minisztériumban is készül egy javaslat, kézzelfoghatóbb meghatározással. „Nagyon jó törvényt szeretnénk készíteni” – indokolta Horváth a párhuzamosságot, hozzátéve, nincs eget rengető különbség, és a tavaszi ciklusban mindenképpen a parlament elé kerül a kompromisszumos törvényjavaslat.

Az értékmentők önálló hivatalt is remélnek. Nem is ok nélkül. A tervek egyik pártfogója, Lezsák, egy lakossági fórumon már beszélt arról, hogy a GDP később meghatározott részével minden évben támogatnák a nemzeti értékek védelmére és megőrzésére létrehozott hungarikumalapot.

Állami pénzforrásokhoz még nem jutottak, de azt saját sikerüknek tekintik a 2000-ben a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., a Pick Szeged Rt., a Tokaj Kereskedőház Rt. és a Zwack Unicum Rt. által alapított Hungarikum Klubnál, hogy ügyüket sikerült napirenden tartani. Félelmük nekik is van a kibontakozó hungarikummánia kapcsán. „Fontos a pontos meghatározás, még akkor is, ha adott esetben a hungarikum egy márka nevével is megegyezik” – fejtegette a HVG-nek Éder Tamás, a Picket is magában foglaló, Csányi Sándor OTP-vezér érdekeltségébe tartozó Bonafarm-cégcsoport vállalati kapcsolatokért felelős igazgatója. Álláspontjuk szerint nem a Dunaharasztiban készített gyógynövénylikőr, nem a Pécsett gyártott porcelán, vagy a szegedi szalámi a hungarikum, hanem az Unicum, a Zsolnay és a Pick.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A „rágalmazó, valótlan médiahadjárat miatt” mondott le a botrányba keveredett karcagi rendőrkapitány

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

A műanyagokba halt bele Mariam, a tavasszal megmentett dugong

Ashley Cole visszavonul

Ashley Cole visszavonul

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

Megszólalt a kormány a Microsoft-ügyben: nincs itt semmi látnivaló

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját

Felgyújtották Patkó Bandi 300 száz éves, legendás fáját