szerző:
Vitéz F. Ibolya

Hullanak a generálkivitelezők a 200 milliárd összköltségűre tervezett fővárosi megaépítkezésen, a Corvin Sétány projekten. A megrendelő Futureal szerint önmaguknak köszönhetik a felszámolásukat, a látszat viszont az, hogy azonos képlet alapján dőlnek be.

Építőipari cégek sora dobta be a törülközőt a Közép-Európa legnagyobb városmegújító programjaként emlegetett józsefvárosi Corvin Sétány építkezésén. A HVG-nek nyilatkozó, felszámolás alá került, elszámolási vitába keveredett vagy éppen perre készülő cégek úgy vélik: hasonló koreográfia alkalmazásával rövidítette meg őket a beruházó. Mégpedig a nemrég az ingatlanszakma legrangosabb nemzetközi folyóirata, a Property EU által Európa tizedik legnagyobb ingatlanfejlesztőjeként rangsorolt Futureal Csoport. Elnöke, Futó Péter – aki a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének is elnöke – ezzel szemben úgy nyilatkozott a HVG-nek, hogy cége minden megfelelő minőségben és határidőre elvégzett munkát kifizetett, viszont a határidőre teljesíteni képtelen vállalkozások által okozott veszteségek kezelése komoly gondot jelent nekik.

©

 Kapkodtak az építőipari cégek a Corvin Sétány megrendeléseiért. A mára felerészben megvalósult tervek szerint az Üllői út, a József körút, a Práter utca és a Szigony utca által határolt 9 hektáros területen 200 milliárd forintos költséggel félmillió négyzetméternyi új épület készül. A megújuló városrészben 2700 lakás, 130 ezer négyzetméternyi iroda, 34 ezer négyzetméter eladóterű bevásárlóközpont, valamint fitneszcentrum kap helyet. Csábító lista, különösen annak fényében, hogy tavaly az építőipar teljesítménye a visszafogott megrendelések miatt már a 2002-es szintre esett vissza. A megrendelő Futureal Csoport pedig tőkeerős, megbízható ingatlanfejlesztő hírében áll. Márkaneve Futó Péter, aki az édesipar után ebben a szakmában is birodalmat épített, a Napi Gazdaság toplistáján 45 milliárd forintos becsült vagyonával a 11. helyen áll. Futót nemrég a 20 millió kis-, közép- és nagyvállalatot képviselő Businesseurope alelnökévé is megválasztották.

A pórul járt vállalkozók szerint a képlet egyszerű. A megrendelő-beruházó kezdetben korrekt módon fizet a generálkivitelezőnek, menet közben azonban halogatja az építkezés folytatásához szükséges döntéseket – emiatt az átadási határidő tarthatatlan –, majd a finisben szerződést bont, lezavarja az építkezésről a kivitelezőt, lehívja a megrendelés értékének 10 százalékára rúgó jólteljesítési bankgaranciát, megkötbérezi a céget, és olykor még az általa adott teljesítésigazolás ellenére sem fizeti ki a végső számlákat. Végül saját kezébe veszi a befejezést, amivel 10-20 százalékot „megtakarít” az addigi munkákat elvégző vállalkozásokon.

 Négyszázmillió forintos kötbérigénnyel zárult például az Épker Kft. futurealos kalandja. „Az utolsó számláig rendesen fizettek, de a szerkezetépítési végszámlánk befogadásakor olyan tételeket vontak le kötbér címén, amelyek nem miattunk, hanem a Futureallal szerződésben álló fővállalkozó Pedrano CRD Kivitelező Kft. hibájából keletkeztek” – foglalta össze a történteket Dobos Lászlóné. A kecskeméti székhelyű Épker Kft. tulajdonosa szerint a késedelmet a munkaterület nem megfelelő biztosítása, tervszolgáltatási hiányosságok, pótmunka késői elrendelése és hasonló tényezők okozták. A Pedrano azt állítja, hogy eltűnt 200 tonna vasanyag a munkaterületről, erre hivatkozva 24 millió forintot levont az Épker teljesítéséből, holott a területet maga a fővállalkozó őrizte, és tervezési pontatlanság miatt ennyivel több vasat kellett beépíteni – példálózott Dobosné. Az Épker 60 millió forint falazási munkáról nem kapott teljesítésigazolást, holott azt tavaly augusztusban–szeptemberben elvégezte, ezenfelül a megrendelő 120 millió forintot visszatartott, és ígérete ellenére a Pedrano nem egyenlítette ki az Épker által az alvállalkozóira engedményezett összegeket sem, pedig volt rá fedezet – sorolta Dobosné, miként keletkeztek az Épker tartozásai. A Corvin-projekt lakóépületein dolgozó, 2008-ban 3 milliárd forint feletti forgalmú családi cég 20 évi működés után tavaly októberben dőlt be.

Felszámolás sorsára jutott a Magyar Stabil Kft. is, amely egy konzorcium tagjaként volt a Corvin Sétány 240 lakásos épületének generálkivitelezője. Szerződését a használatbavételi engedély birtokában, már megkezdett műszaki átvétel közepette mondta fel a Futureal nemteljesítés miatt, egyúttal lehívta a 250 millió forintos bankgaranciát is. Ily módon összesen 650 millió forinttól esett el a Magyar Stabil, az építkezést a finisben a beruházó vette át. Ugyancsak megkezdődött a Pillér 2000 Kft. felszámolása, amely a Corvin-projekt egyik 180 lakásos épületének a generálkivitelezője volt. Igaz, a cég másutt is megégette magát, a bajt csak tetézte, hogy bő másfél milliárdos megrendeléséből 300 milliót visszatartottak. A lakóépület befejezését a Futureal által megbízott Pedrano CRD Kft. vállalta magára.

Más futurealos projekteken is hasonló ügymenetről számolt be a HVG-nek néhány vállalkozás. Felszámolás sorsára jutott a Madárhegyi lakópark generálkivitelezője, a Szer-Szak-Coop Zrt., és szintén a befejezés előtt volt kénytelen levonulni – késedelmes teljesítés miatt – a békéscsabai BÁÉV Zrt., a zuglói Cordia Thermal lakópark 168 lakásos építésének generálkivitelezője. A BÁÉV a 300 millió forintnyi elvégzett munkáról nem kapott teljesítésigazolást, a megrendelő még a cég által felhasznált anyag egy részét sem fizette ki. A 60 éve működő BÁÉV-re fizetésképtelenségét áprilisban mondta ki a bíróság.

Innen fogva a felszámolók dolga, hogy eldöntsék, megpróbálnak-e valamilyen követelést érvényesíteni a megbízóval szemben. A Futureal mindenesetre határozottan visszautasította a HVG-nek a vállalkozók által vázolt kisemmizési koreográfiát. Tatár Tibor, a Futureal vezérigazgatója azt állította, bizonyítani tudják, hogy a cégek nem a döntések elhúzódása miatt késtek. Az esetek függetlenek egymástól, Tatár szerint egyetlen képletszerűség lelhető fel bennük: bár a megrendelő határidőre fizetett nekik, ők – jellemzően más projektekből örökölt pénzügyi nehézségeik miatt – elmulasztották kifizetni alvállalkozóikat, emiatt lassították az építkezéseket. A késedelem pedig súlyos anyagi és erkölcsi kárt okozott a megrendelőnek – foglalta össze a vezérigazgató. Amikor a helyzet már tarthatatlanná vált, kénytelenek voltak lépéseket tenni a projekt megmentésére – indokolta, miért vonták be a befejezés előtt a Pedranót fővállalkozóként.

Tatár a HVG-nek úgy kalkulált, hogy a Futureal az említett cégek késedelme miatt több százmillió forintnyi finanszírozási többletköltség és kötbér kifizetésére kényszerült, a ki nem fizetett alvállalkozókra pedig eddig 400 millió forintot költött. A Futureal Csoport – saját állítása szerint – szerződésszerűen, jogi lehetőségeit ki nem használva, méltányosan járt el. Tatár szerint ezt az is bizonyítja, hogy a beruházás eddigi öt évében a csoport ellen egyetlen, kivitelezéssel kapcsolatos peres eljárás sem indult.

A Corvin-projekt körülihez fogható parttalan vita és csődsorozat egyáltalán nem példátlan az építőiparban. A Futureal azt állítja, hogy a kivitelezők anyagi helyzetére tekintettel nem indított pereket az őt ért károk miatt. A vállalkozások pedig azt, hogy a várható többéves procedúra miatt nem fordultak bírósághoz, hiszen a felszámolást már a számukra esetleg kedvező ítélet sem akadályozza meg. Ráadásul a velük szerződéses kapcsolatban álló Pedrano CRD Kft. nem közvetlen érdekeltsége a Futurealnak. A 2007-ben 250 millió forint jegyzett tőkével alapított cég a liechtensteini bejegyzésű Pedrano Establishment által létrehozott, tavaly a Futureal Holding Zrt. egyik felügyelőbizottsági tagjának, Erdős Ádámnak a résztulajdonában álló Pedrano Invest Vagyonkezelő Kft. kezébe került Pedrano Holding Kft. tulajdona. Saját tőkéje a tavalyi mérleg alapján 240 millió forint, bő 5 milliárd forintos árbevételt könyvelt el, ám kötelezettségei az év végén 2,5 milliárd forintot tettek ki. Ezek alapján a bajba jutott vállalkozások kétlik, hogy méretesebb követelést be lehetne hajtani a Pedranón.

VITÉZ F. IBOLYA

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG HVG Hetilap

Nagyvadak egymás közt

Ha nem sikerül megoldani egy milliárdos elszámolási vitát, perbe keveredhet a Futureal az egyik legnagyobb és...

Frankenstein a világűrben: megfejtették, hogy jöhetett létre a hóember alakú kisbolygó

Frankenstein a világűrben: megfejtették, hogy jöhetett létre a hóember alakú kisbolygó

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?

Mit jelenthet a Fidesz felfüggesztése a Néppártban?

Tusk: El lehet halasztani a Brexitet

Tusk: El lehet halasztani a Brexitet

Egy csomó helyen ingyen kávézhatunk csütörtökön

Egy csomó helyen ingyen kávézhatunk csütörtökön

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Átadták az első autót, amelynek csak a gyári fényezése 26 millió forint

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG

Egyesül az Extreme Digital és az eMAG