szerző:
Jakus Ibolya
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Puszta üzleti befektetésnek mondja a Neo FM kereskedelmi rádió felvásárlását Székely Gábor. A kigondolt üzleti konstrukció alkalmas a frekvenciáért fizetendő díj minimalizálására.

A Radiocafé „Van barátod” szlogenje néhány hónap leforgása alatt kétszer is megihlette az econet.hu médiavállalkozásaiba beszálló befektetőket. Májusban a KV Barát Kft. vásárolta meg az econet.hu leánycégétől, az Est Média Group Kft.-től a Radiocafé Kft.-t, a múlt héten pedig az FM1 Friends Kft. szerezte meg a Neo FM rádiót üzemeltető FM1 Zrt. 75 százalékos pakettjét az Est Médiától. Az FM1 Friends 95 százalékos alapító tulajdonosa Székely Gábor, akit a kormányváltást követően menesztettek a Szerencsejáték Zrt. éléről, a maradék 5 százalékot pedig Horváth László, a Geomédia Zrt. vezérigazgatója birtokolja.

Székely Gábor
©

 Az első tranzakcióra, azaz a Radiocafé eladására azért volt szükség, mert a kifutó médiatörvény szerint ugyanannak az érdekkörnek nem lehet befolyásoló – 25 százalékot meghaladó – részesedése egy országos és egy regionális rádióadóban, márpedig ez a helyzet állt elő, amikor az Econet-csoport tavaly ősszel elnyerte a Sláger rádió korábbi országos frekvenciáját. A bíróság azóta jogerősen kimondta, hogy az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) jogtalanul járt el, amikor a tulajdonosi összeférhetetlenség ellenére befogadta az FM1 pályázatát, ám nem kötelezte a szerződés felbontására a médiahatóságot, így az ítélet a Neo FM működését nem érintette (hasonló verdikt született a Danubius helyét elfoglaló Class FM esetében is). Már ez is sokat elmondott a kereskedelmi rádiók tenderének tisztaságáról, ám az újabb üzleti húzás, az FM1 háromnegyedének értékesítése utólag teljes mértékben igazolja a pályázattal kapcsolatban anno felvetődött aggodalmakat.

Majtényi László ORTT-elnök tavaly október végén lemondott a posztjáról, tiltakozásul amiatt, hogy a testület Fidesz–MSZP összefogással a jobboldali hátterű Infocenter-csoportba tartozó Classnak és a baloldali kötődésűnek mondott Neónak ítélte a két országos kereskedelmi rádió frekvenciáját (HVG, 2009. november 7.). A politikai döntést az érintettek úgy próbálták üzletivé kozmetikázni, hogy a pályázók ésszerűtlenül magas árajánlatokkal indultak, amit az ORTT el is fogadott. Az FM1 például az első másfél évben évi 355 millió, azaz összesen 532,5 millió forint műsor-szolgáltatási díjat ígért befizetni, a jogosultság további öt és fél évében pedig évi 200 millió forintot plusz az árbevétele 50 százalékát. Általános nézet volt a piacon, hogy a normális körülmények között kigazdálkodhatatlan fizetési kötelezettség alól végül valamilyen trükkel kibújnak a nyertesek: díjcsökkentést kérnek, vagy a reklámértékesítést végző sales house cég közbeiktatásával a valóságosnál kisebb bevételt mutatnak ki, és az után fizetik a díjat.

 Nem volt vészmadárkodás ez a feltételezés. Az econet.hu legfrissebb részvényesi tájékoztatója kerek perec közli, hogy a díjfizetés alapját képező árbevételbe csak akkor kell beszámolni a sales house árbevételét, ha abban és a rádiót üzemeltető társaságban ugyanaz a személy 25 százalékot meghaladó részesedést birtokol. Emiatt az üzleti „ésszerűség és célszerűség” azt diktálja, hogy a kisebb árbevétellel és eredményességgel kecsegtető rádióüzemeltető cégben a limit alá kell csökkenteni az Est Média tulajdonhányadát.

A névértéket hajszállal meghaladó árat, 530 millió forintot fizetett az FM1 Friends a 75 százalékos pakettért, azt követően, hogy az Econet-csoport előzőleg 5 millióról 705 millió forintra emelte az FM1 jegyzett tőkéjét. Az üzleti konstrukció szerint a kizárólagos reklámértékesítési jog – csakúgy, mint a Radiocafé esetében – az Est Médiánál marad, amely ebből annyit fizet az FM1-nek, amennyi a rádióüzemeltetés közvetlen költségeit fedezi, és szolid, de biztos megtérülést, az állampapírokét kissé meghaladó hozamot eredményez.

Székely a HVG-nek nem árulta el a tervezett árbevételt, csak annyit mondott, hogy az „sok”. A pályázatban tavaly a mindmáig veszteséges FM1 átlagosan évi 2,5 milliárd forinttal kalkulált, de kérdés, hogy ez miként oszlik meg a két cég között. Az 1990–1994 között liberális főpolgármester-helyettes Székely ugyanakkor visszautasította a baloldali politikai bélyeget, mondván, nagy fájdalma, hogy a neki kedves párt már nem létezik. Egy zenei rádióval amúgy sem lehetne politizálni – véli Székely, aki, mint elmondta, nem kíván a műsorba beleavatkozni, rádiós szerkesztési tapasztalata arra korlátozódik, hogy jó másfél évtizede adózási műsort vezetett a Budapest Rádióban.

Közben gőzerővel folyik a sales house szervezése is, mégpedig az Est Média 74 százalékos és – bezárva a kört – a Geomédia 26 százalékos részvételével. Az EMG Sales House Kft. vezetője az FM1-ben a helyét Székelynek átadó Kádár Tamás lesz, aki egyben az Est Média ügyvezetője is. A cég átveszi a Est Média és a Geomédia portfóliójába tartozó orgánumok hirdetéseinek értékesítését, és tulajdonosai abban bíznak, hogy a Neo FM révén 1,3–1,4 millió hallgatót és nyomtatott sajtótermékeik a Szabad Földdel kiegészülve milliós olvasótábort érnek el.

JAKUS IBOLYA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kihalás fenyegeti egy ausztrál sziget pingvinpopulációját az ember miatt

Kihalás fenyegeti egy ausztrál sziget pingvinpopulációját az ember miatt

Furcsa dolgok történnek a magyar autóiparban

Furcsa dolgok történnek a magyar autóiparban

Orbán Európája ellen is határozott fellépést követel a luxemburgi külügyminiszter

Orbán Európája ellen is határozott fellépést követel a luxemburgi külügyminiszter

Ha ezt a hat számot megálmodta, innentől könnyen fog aludni

Ha ezt a hat számot megálmodta, innentől könnyen fog aludni

Czukor Balázs: „A mi generációnk energiája arra ment rá, hogy az előző generációt szolgálja”

Czukor Balázs: „A mi generációnk energiája arra ment rá, hogy az előző generációt szolgálja”

Mégis letartóztatta a horvát rendőrség a súlyos balesetet okozó BMW sofőrjét

Mégis letartóztatta a horvát rendőrség a súlyos balesetet okozó BMW sofőrjét