szerző:
HVG

A toryk agya, alacsony növésű Raszputyin, a cselszövő Gollum A Gyűrűk Urából – ilyen jelzőkkel illetik párttársai Steve Hiltont, David Cameron brit konzervatív kormányfő szürke eminenciását. A 41 éves menedzser-politikus fiatalította meg a 13 éven át ellenzékbe kényszerült tory pártot, amelyet a változás jegyében a centrum irányába mozdított el, háttérbe szorítva a hagyományos konzervatív eszméket.

Már egyetemistaként konzervatívnak vallotta magát. Igaz, egyszer megingott, és saját bevallása szerint a zöldekre szavazott. Vélhetően ez is közrejátszott abban, hogy sugalmazására Cameron olyan, a párt által korábban mellőzött, inkább a baloldalhoz kötődő témákat is a programjába vett, mint a környezetvédelem, az egészségügy, a társadalmi összefogás. Ő beszélte rá Cameront, hogy 2005-ben szálljon ringbe a megüresedett pártvezéri posztért, és neki tulajdonítják Cameron arculatváltását. Az etoni fiú-magániskolában, majd Oxfordban szocializálódott Cameron laza, sportos eleganciájú ruhákkal kezdte váltogatni addigi öltönyös, nyakkendős megjelenését.

Hilton a munkahelyére vezető félórás utat rendre baseballsapkában, rövidnadrágban, tornacipősen, kerékpáron teszi meg – igaz, elegánsabb ruháját és iratait a sofőrje viszi utána. Gyakran feltűnik a londoni csúcsforgalomban, gépkocsik és járókelők között cikázva, és állítólag nem igazán veszi figyelembe a közlekedési szabályokat. „Rendes” öltözékével is kilóg a brit politikai elitből, nyakkendőt sosem köt, farmeréhez legfeljebb zakót vesz fel, ing helyett sokszor pólót hord.

A munkamániás Hilton szegény családban született, magyar származású szülei 1956 után vándoroltak ki Nagy-Britanniába, és kezdetben a Heathrow repülőtér cateringrészlegénél dolgoztak. Apja, az 1930-as években Európa egyik legjobb jégkorongkapusának tartott Hircsák István angolosította Hiltonra nehezen kiejthető családnevét. Steve ötéves volt, amikor szülei elváltak, anyja egyedül maradt vele és húgával. A szegény sorú gyerekek taníttatására létrehozott sussexi középiskola elvégzése után Oxfordban tanult filozófiát, politikát és közgazdaságtant, majd a politika felé vette az irányt. A konzervatív pártközpontban helyezkedett el, ahol többek között pr-ügyekkel foglalkozott.

Ott barátkozott össze a kutatási részlegen tevékenykedő Cameronnal, és a győzelmet hozó 1992-es kampányban már együtt dolgoztak. Hilton kapcsolatba került a konzervatívoknak dolgozó Saatchi & Saatchi reklámügynökséggel, amelynek egyik alapítója, Maurice Saatchi fantáziát látott benne, és felvette maga mellé. Ám leszerepelt, amikor az 1997-es kampányban ő találta ki a Tony Blairt fekete álarccal ábrázoló Új Munkáspárt, Új Veszély szlogenű, visszatetszést keltő plakátot, amely nagyban hozzájárult a toryk vereségéhez. Ezután saját tanácsadó céget alapított, de Cameronhoz fűződő barátsága megmaradt, olyannyira, hogy keresztapja lett a későbbi kormányfő első gyermekének, a veleszületett betegségben tavaly hatévesen meghalt Ivannak. Három éve, egymillió fontért vásárolt oxfordshire-i háza Cameronék vidéki birtokától alig néhány mérföldre van.

Hilton a feleségét is a politikának köszönheti: a korábbi pártvezér Michael Howard kommunikációs igazgatójával a 2005-ös kampányban került közelebbi viszonyba. Néhány évet az USA-ban töltöttek – miután a feleségét kinevezték az amerikai Google kommunikációért felelős alelnökének –, a gyermekük is ott született. Cameronnal onnan is naponta beszélt telefonon, havonta egyszer pedig Londonban személyesen instruálta a pártvezért.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A macedón kormány reméli, hogy Magyarország nem fogja rejtegetni Gruevszkit

A macedón kormány reméli, hogy Magyarország nem fogja rejtegetni Gruevszkit

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Három kamion ütközött az M0-son, egy ember meghalt

Hangulatkeltéssel vádolja a 444 cikkét a rendőrség egy gyanús, magára hagyott bőrönd kapcsán

Hangulatkeltéssel vádolja a 444 cikkét a rendőrség egy gyanús, magára hagyott bőrönd kapcsán

Nikola Gruevszki, az "őssorosozó" csak Orbán Viktorban bízhat

Nikola Gruevszki, az "őssorosozó" csak Orbán Viktorban bízhat

Nem engedték az ENSZ szakértőit a tranzitzónákba a határon, felfüggesztették a látogatást

Nem engedték az ENSZ szakértőit a tranzitzónákba a határon, felfüggesztették a látogatást

Ártatlannak vallotta magát első tárgyalásán a Köpcös, a világ legnagyobb drogbárója

Ártatlannak vallotta magát első tárgyalásán a Köpcös, a világ legnagyobb drogbárója