szerző:
HVG

A józsefvárosi önkormányzat 2007-ben 19,2 millió forint értékben apportálta a West-Balkán Kft.

A józsefvárosi önkormányzat 2007-ben 19,2 millió forint értékben apportálta a West-Balkán Kft.-vel (WB) közös cégébe a VIII. kerületi Tömő utca 8. szám alatti ingatlant, amelyet a WB később több mint százmillió forint erejéig zálogosított el. A 641 négyzetméter alapterületű lakóház és udvar története jól példázza a West Balkán szórakozóhelyen a hét végén történtek miatt lapzártánkkor őrizetben lévő Arató Gábor és a kedden este elengedett Szalontay Győző tulajdonában álló WB-csoport (lásd ábránkat) jó önkormányzati kapcsolatait. 

 A VIII. kerület és a főváros 2006-ban úgy döntött, hogy a Corvin–Szigony-rehabilitációhoz kapcsolódóan felújítják Budapestnek ezt a korábban nem éppen kellemes hírű negyedét – a Tömő utca–Práter utca–Leonardo da Vinci utca–Nagytemplom utca tömbjét –, méghozzá az ott játszódó regény, a Pál utcai fiúk szellemiségének megfelelően. Erre jött létre a Térregény Kulturális és Vagyonkezelő Kft. a WB, a főváros, a kerület, illetve a Viniczai András érdekeltségében álló Grund 8 Kft. részvételével, amelybe az akkor Csécsei Béla (SZDSZ) vezette önkormányzat egy évvel később apportálta a Tömő utca 2., 6., és 8. alatti ingatlanokat. Az utóbbiba a WB költözött egy időre, jelenleg pedig a Grund kocsma és hostel működik ott. 2008-ban a Térregényből ingatlancégek váltak ki, köztük az immár száz százalékban WB-tulajdonú T8 Vagyonkezelő Kft., amely megörökölte az anyacég jogosultságainak és kötelezettségeinek 18 százalékát. A Tömő utca 8. számú ingatlant szinte nyomban elzálogosították: a budapesti Uhrin Tamás és Czigli Gyula (egyébként a Máép Bau ingatlancég tulajdonosai) adtak összesen 25 millió forint kölcsönt rá. További százmillió forint erejéig adott hitelt tavaly októberben a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet a T8-nak. A 2009-ben 29,4 millió forint árbevétel mellett 1,1 milliós nyereségű, csaknem 30 millió forint kötelezettséggel terhelt WB másik befektetése a WB-Skála Vendéglátó és Szolgáltató Kft. Ennek kisebbségi tulajdonosa a Port Data Kft., amely a Libri Könyvkereskedelmi Kft. érdekeltsége, s mint ilyen, a Skála-ingatlanokat birtokló cégcsoporthoz tartozik.

A WB-től a múlt hétvégi Nyugati téri tragédia színhelyét bérletbe vevő buliszervező, a szintén őrizetbe került Kecskés Tamás tavaly nyáron hozta létre a Noise Life Production Kft. nevű egyszemélyes vállalkozását. A húszas évei elején járó Kecskésről a pesti vendéglátósok nem hiszik, hogy a maga ura, sokkal inkább a nagy befolyású, az éjszakai életben évtizedek óta otthonosan mozgó vállalkozók strómanjának tartják. Abban ellenben megegyeznek, hogy a hiánypótló olcsó tinibanzáj ötletgazdájaként – akinek a buliját a ligeti Dürer-kertből éppen a túlzott tömeg miatt tanácsolták el – ráérzett a WB-sek meggyengült anyagi helyzetére, s hogy ők ezért kapni fognak az ingatlanbérlet után.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

Meghosszabbították a szexuális erőszakkal vádolt afgán férfi letartóztatását

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

A Kreml szerint Putyin is kaphatott Stasi-igazolványt

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Élő közvetítésben pofozta fel feleségét a Fortnite-játékos, letartóztatták a rendőrök

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Hamarosan bezár Budapest egyik legkedveltebb péksége

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Reszkess, Európa: szélsőséges időjárás, erős áradások várhatók

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők

Lángok a Kossuth térnél: máglyát gyújtottak a tüntetők