szerző:
Vajna Tamás

A három életet követelő szombati diszkóbalesetért nemcsak a szervezői felelőtlenség, hanem a középiskolások körében elharapózó esztelen szórakozási formák is okolhatók.

„Komolytalan volt a portaszolgálat, másutt negyedennyi emberre is legalább húsz biztonságis jut, a West Balkánban viszont alig tízen voltak, ráadásul olcsó amatőrök” – mondta a HVG-től névtelenséget kérő, a budapesti éjszakában másfél évtizede dolgozó „beengedőlegény”. Szerinte már csak azért is fokozottan kellett volna figyelni, mert „tudható volt, hogy a gázos és tapasztalatlan, az éjjel-nappalis piától és Katitól bekarmolt pisisek jönnek, akik kiszámíthatatlan reakciókra képesek”. (A Kati az idén januártól Magyarországon is kábítószerlistás, de előtte bő egy évig legálisan árusított mefedron egyik szlengneve.)

©

 A szűk lépcsőházba rekedt tömeg három fiatal lányt nyomott halálra a múlt szombaton a pesti Nyugati téren található West Balkán nevű szórakozóhelyen. Az egykori Skála Metró áruház hátsó traktusában, a MÁV korábbi konferenciatermeiben kialakított intézményben közel 3 ezer, zömmel 18 év alatti fiatal partizott a Noise Night Life produkció rendezvényén, miközben az üzemeltető csupán 300 fő szórakoztatására kért engedélyt. A HVG rendőrség által is megerősített információi szerint a garázsbejárat-szerű porta és a több emelettel feljebb lévő ruhatár között egymáshoz préselődő tömegben fulladt meg a két 17 éves gimnazista és a 24 éves gyömrői lány úgy, hogy valódi pánik még ki sem tört. A nyomozás keddi állása szerint a helyszínen sem késelés, sem más atrocitás nem történt – bár a rendezők az összes létező biztonsági előírást áthágták. A tragédia után őrizetbe vett öt személy közül ketten a West Balkán tulajdonosai, hárman pedig a parti szervezői. Őket foglalkozás körében elkövetett, több ember halálát okozó veszélyeztetéssel gyanúsítja a rendőrség.

A partik közönsége korábban a fiatal felnőttek közül került ki, ám pár éve a középiskolás korúak is megjelentek ezeken a digitális tánczenei eseményeken. A tinik éjszakai tömeges megjelenésével a hagyományos szórakozóhelyek is szembesültek: a legtöbb helyen ezért el is kérik a személyit, de a jól bevált okmánycserés trükkökkel nem nehéz átverni a beengedőket. „Gyakran bajos megmondani egy kikent-kifent lánykáról, hogy még védett korú, vagy egy kétméteres fiúról, hogy még innen van az érettségin” – tette hozzá az idézett biztonsági ember. A HVG körkérdése szerint a Noise Night Life tavalyi feltűnéséig senki sem célozta meg ezt a korosztályt – egyrészt a balhé elkerüléséért, másrészt mert ezek a fiatalok nem igazán fizetőképesek. (A délutántól este tízig meghirdetett tinidiszkók más kategóriának számítanak.)

„A közösségi oldalakon hihetetlen hatékonysággal lehet mozgósítani ezt a digitális világban már bennszülöttnek számító nemzedéket” – állítja Vályi Gábor közgazdász-médiakutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanára. Erre épített a bulikat szervező Kecskés Tamás is, amikor sokféle zenei irányzatot felvonultató minifesztiváljait internetes portálokon hirdette meg. A HVG információi szerint eleinte csak az anyagilag is jobban elengedett középosztálybeli fiatalságból verbuválódott a közönsége, ám a havi rendszerességgel a város különböző helyein tartott partik az 500–1000 forintos belépőjegyek és az italakciók miatt rendkívül gyorsan népszerűvé váltak a kevésbé tehetősek körében is. A binge drinking, azaz a rohamivás, és a még nem üldözött, ám a klasszikus és tiltott tudatmódosítókkal szemben alig ismert hatású dizájnerdrogok fogyasztása a szórakozás része. E generáció tagjai már órákkal a bulik, koncertek kezdete előtt – üdítősüvegben szétporciózott olcsó borral, kommersz vodkával – melegítenek a közterületeken. Szemtanúk beszámolói szerint így történt ez múlt szombaton a Nyugati téren és környékén is.

A Kékpont Drogkonzultációs Központ és Alapítvány korábban az úgynevezett partiszerviz keretében lelki és egészségügyi segélyt nyújtott a bulizóknak. A szociális munkásokból, képzett ápolókból és kortárs segítőkből álló brigádok azonban két éve feloszlottak. Pedig e korosztályban szakértők szerint nagy divat a nyakló nélküli, esztelen szerfogyasztás.

A felnőtt kontroll alól kikerülő 18 „mínuszosok” viselt dolgaira Nyugaton már évekkel ezelőtt felfigyeltek – Skins címmel a BBC külön tévésorozatot szentelt ennek –, ám Magyarországon eddig csak a civil szervezeteket és az egészségügyi szakembereket érdekelte. A Kékpont tavaly év végén három frekventált szórakozóhely – a Corvin-tető, a Dürer-kert és a Szimpla – dolgozóinak szervezett ilyen irányú képzést, a szegedi Drogcentrum pedig a SOTE, a JATE, a Sing-sing és a Retró nevű helyekkel működik együtt ugyanilyen módon.

A Noise Night Life mulatságai forrásaink szerint egyébként a fékezhetetlen tömeg miatt nem maradtak meg egy helyen – a magukból kivetkőzött kiskorúak kiszolgálása túlságosan rizikósnak bizonyult a vendéglátósoknak. A városligeti Dürer-kert, az Allee bevásárló-központbeli Maddox Club, az Almássy téri szabadidőközpont, illetve a Hajógyári-szigeten található Studio Club eddig megúszta tragédia nélkül.

A Kecskés nevével fémjelzett tinipartik tündöklése a sajtóbeli híresztelésekkel ellentétben nem sértette a legjelentősebb buliszervezők érdekeit. A hétvégente tízezernél is több felnőttet befogadó – a Dokk, a Studio és a Coronita Clubot is magában foglaló – hajógyári-szigeti szórakozóhely-komplexum tulajdonosaiét semmiképp. A Noise Night Life ugyanis példa nélküli módon reggel kezdődő, a még pörgő nagyérdeműt a józanodás irányába terelő after partykat rendezhetett, amilyenekre a budapesti éjszaka íratlan szabályai szerint többezres léptékben csak a Coronitában kerülhet sor.

VAJNA TAMÁS

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
HVG HVG Hetilap

Nyugat-Balkán

A józsefvárosi önkormányzat 2007-ben 19,2 millió forint értékben apportálta a West-Balkán Kft.

Gyorsítót épít a Chrome böngészőbe a Google, már ki is próbálhatja

Gyorsítót épít a Chrome böngészőbe a Google, már ki is próbálhatja

Videó: Zebrán pördült meg egy fékező autós Kazincbarcikán

Videó: Zebrán pördült meg egy fékező autós Kazincbarcikán

1174 milliárddal költekezett túl tavaly az állam

1174 milliárddal költekezett túl tavaly az állam

Napelempark telepítése miatt vágnak ki 89 hektár erdőt

Napelempark telepítése miatt vágnak ki 89 hektár erdőt

Három év letöltendőre ítélték a volt fideszes Mengyi Rolandot

Három év letöltendőre ítélték a volt fideszes Mengyi Rolandot

Megbüntették az olaszok a Wizz Airt és a Ryanairt a kézipoggyász-szabályok miatt

Megbüntették az olaszok a Wizz Airt és a Ryanairt a kézipoggyász-szabályok miatt