szerző:
Vitéz F. Ibolya

Uniós auditorok fogják vizsgálni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség tanácsadói megatenderét. A nyertesnek bedolgozik egy helyettes államtitkár volt ügyvédi irodája is.

Ritka méretes, 2 milliárd forintos tanácsadói tenderre kötött szerződést a múlt héten az uniós forrásokat menedzselő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az EU-pénzeket felhasználó közbeszerzések szabályossága felett őrködő közbeszerzési felügyeleti főosztály (leánykori nevén ekke, azaz európai uniós közbeszerzési koordinációs és szabályossági egység) tevékenységét segítő műszaki-szakmai, közbeszerzési és jogi szakértői tanácsadásra szóló nyílt pályázatot az egyedüli jelentkező PD Konzorcium nyerte el. A hivatalos közlemény első nekifutásra a konzorciumnak csak a vezetőjét, a közbeszerzési berkekben kevéssé ismert Pacsika Ügyvédi Irodát nevezte meg, majd néhány nappal később megjelölte annak konzorciumi partnerét, az e piacon közismert, az osztrák jogtanácsadó céggel társult CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Irodát is. 

A Pacsika Ügyvédi Iroda székhelye
©

 Érdekesebb, ami a hivatalos közleményből kimaradt. A HVG értesülése szerint a munkában 10 százalék feletti alvállalkozóként közreműködik a CEU Tender Kft., 10 százalék alatti mértékben részesül a megbízásból a magát az ötödik legnagyobb közbeszerzési tanácsadónak tartó Lucsik és Társai Kft., valamint ügyvédi irodák, pontosabban azok alkalmazottai. Utóbbiak között a Kardkovács és Társai Ügyvédi Iroda is, amelynek egykori irodavezető ügyvédje, Kardkovács Kolos jelenleg a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára. Ő maga – közigazgatási szerepvállalása miatt – nem vehet részt az iroda munkájában, ügyvédi tevékenységét szünetelteti. „Az iroda ténykedésére semmilyen ráhatásom nincs” – válaszolta Kardkovács a HVG-nek. Balogh László Csaba, a Kardkovács és Társai jelenlegi irodavezető ügyvédje pedig azt közölte a HVG-vel, hogy a szerződés teljesítéséhez egy szakembert biztosítanak. A közreműködésük a keretszerződés teljesítése során megrendelt tényleges feladatok mennyiségétől és fajtáitól függ. Az iroda a korábbi kormányok alatt sem volt tétlen, olyannyira, hogy az előző elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc hirhedt listáján is szerepelt: a 2002–2010 között állami tulajdonú cégekkel szerződött magáncégek lajstromán legalább két tucat kontraktussal, bő 40 millió forinttal.

Kevéssé volt készséges a többi alvállalkozó. Lucsik János, az azonos nevű kft ügyvezető-tulajdonosa a HVG-nek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta cége közreműködését a megamegrendelés teljesítésében. A vállalkozás, 2009-es mérlege alapján, prosperál: 340 millió forintos árbevétel mellett 169 milliós adózott eredményt könyvelt el, és 30 milliós osztalékot fizetett ki. Piaci hírek szerint a Szterényi Ügyvédi Iroda emberei is az alvállalkozók között lehetnek, ám Szterényi Sándor a HVG-nek azt állította, hogy a PD Konzorcium nem kereste meg, így sem ő, sem munkavállalói nem vesznek részt a teljesítésben – ezt kapacitáshiány miatt sem tehetik. Más kérdés, hogy a Szterényi társult ügyvédi irodája a CHSH Dezső és Társainak, ilyen alapon pedig a kooperációs partnere elvileg bármilyen munkába bevonhatja. A Szterényi-iroda egyébként nemrég a fejlesztési tárcától nyert el 25 millió forintos tanácsadói megbízást ppp-s szerződések átvilágításához (HVG, 2011. február 12.).

A piaci hírek a Szterényi közreműködéséről makacsul tartják magukat, meglehet, azon az alapon, hogy Szterényi Sándor kapcsolata a tenderkiíró NFÜ elnökhelyettesével, Homolya Róberttel a jogi egyetemre nyúlik vissza. Később együtt szerepeltek a Magyar Kastélyprogram Vagyonkezelő és Fejlesztési Kht. felügyelőbizottsági tagjai között. A Közbeszerzések Tanácsának alelnöki posztját is betöltő Homolyának ugyanakkor van közös múltja konzorciumi taggal is: amint azt az Origo internetes portál is közölte, egy ideig tulajdonostársak voltak Pacsika Istvánnal az Euro-Procure Közbeszerzési Tanácsadó Szolgáltató Kft.-ben.

Külső szakértőt közbeszerzési eljárások minőségbiztosításához, szabályossági ellenőrzéséhez korábban is igénybe vett az NFÜ, mivel 10 fős csapata nem birkózott meg ezekkel az ügyekkel. Az előző kormány idejében az ekke a CEU Tender Kft.-t foglalkoztatta, bár nagyságrendekkel kisebb értékben: a Vásárhelyi Beáta Réka által jegyzett társaság éves árbevétele 2009-ben összesen 111 millió forint volt, ennek kevesebb mint felét nyerte az ekkétől. Alvállalkozóként a mostani, 2 milliárdos megbízásban is szerepel a CEU Tender, a megkövetelt referenciák miatt volt rá szüksége a csapatnak. Az NFÜ ugyanis kemény feltételeket szabott, például legalább kétszáz – ebből két, egyenként 5 milliárd forintot meghaladó – közbeszerzés kapcsán követelt meg uniós pénzeket elosztó intézmények számára végzett előzetes minőségbiztosítási tanácsadást. A nyertesnek egyebek mellett igazolnia kellett az előző három év átlagában legalább évi félmilliárdos, közbeszerzési tanácsadásból származó forgalmat, amit a konzorciumi tagok együttesen teljesíthettek.

Az uniós társfinanszírozású közbeszerzések az NFÜ szerint a következő években felpörögnek, így akár évi 2300 ilyen ügy kívánhat külső szakértőt. Ezzel, illetve az Európai Bizottság útmutatása alapján új, központosított ellenőrzési rendszer bevezetésével indokolta az NFÜ a négy évre szóló megbízás 2 milliárd forintos összegét. Korábban is nagyjából ennyit költött az állam tanácsadásra – hangsúlyozták az ügynökségnél –, csak akkor nem közvetlenül az NFÜ, hanem az uniós forráselosztásban közreműködő szervezetek révén.

Szakértők szerint a nyertes konzorciumon kívül négy társaság is megfelelt volna a referenciakövetelményeknek. S bár az eljárás nyílt volt, különös módon a PD Konzorciumon kívül senki nem adott be ajánlatot a bő három hét alatt lezavart pályázatra. Eddig a Közbeszerzési Döntőbizottságot (KDB) sem ostromolták a versenytársak, holott a tender több sebből vérzik. Az NFÜ például olyan referenciát kért, amely nem tartozik a kiírásban szereplő feladathoz: a pályázónak igazolnia kellett, hogy legalább öt uniós támogatású projekt közbeszerzése kapcsán indult jogorvoslati eljárásban képviselt már ajánlatkérőt a KDB előtt. Pedig a kiírás tanácsadásra szólt, amibe nem tartozik bele a jogi képviselet, ráadásul ez a közbeszerzési felügyeleti főosztálynak sem feladata. Ennél is súlyosabb, hogy a tanácsadói szerződés kifizetésére az NFÜ-nek csak 24 hónapra van fedezete, ám előrevetítette, ha képes a további forrást biztosítani, a szerződés automatikusan 48 hónapra hosszabbodik. Vagyis újabb közbeszerzés nélkül, a verseny és a nyilvánosság kizárásával ad megbízást a most kiválasztott konzorciumnak.

Az egyszereplős tendereket az EU-revizorok előszeretettel vizsgálják. Ráadásul most uniós forrásból támogatott tanácsadásról van szó, amely éppenséggel az EU-pénzek szabályos elköltésének garantálására szolgál. A HVG értesülése szerint már ez az eset is felkeltette a brüsszeli auditorok figyelmét. Az ellenőröknek pedig bizonyára feltűnik majd, hogy a mostani kiírás több ponton eltér a múlt szeptemberben az uniós értesítőben megjelent NFÜ-pályázat előzetes összesített hirdetményétől, ez pedig szabálytalan. Igaz, akkor még két évre szóló, egymilliárd forintos pályázatról volt szó. Ha a pályázat az ellenőrzésen megbukna, Brüsszel visszavonhatja a támogatást, ahogy az a csepeli szennyvíztisztítónak és a 4-es metrónak szánt pénz egy részével, 10, illetve 60 milliárd forinttal történt.

VITÉZ F. IBOLYA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Izgalmas 0-0-k a BL-ben – videók

Izgalmas 0-0-k a BL-ben – videók

Saját testéből származó pillanatragasztóval tapad a földhöz egy adriai laposféreg

Saját testéből származó pillanatragasztóval tapad a földhöz egy adriai laposféreg

Az Izraelből hazatérő Orbánt még meglepetés várja, az ellenzék a Suzukinál akciózott

Az Izraelből hazatérő Orbánt még meglepetés várja, az ellenzék a Suzukinál akciózott

A Suzukinál a 250 órás túlórakeretet sem használják ki

A Suzukinál a 250 órás túlórakeretet sem használják ki

Nem tetszik a keszthelyieknek, hogy beépítené a Balaton-partot Tiborcz és Mészáros

Nem tetszik a keszthelyieknek, hogy beépítené a Balaton-partot Tiborcz és Mészáros

Mi várható, ha beüt a Brexit? Itt a tájékoztató a vállalkozások számára

Mi várható, ha beüt a Brexit? Itt a tájékoztató a vállalkozások számára