szerző:
HVG

„Vélhetően 8 és 12 közt lesz az a szám, ahány iskolát az idén át tudunk venni.

 

Kiss-Rigó László
©

„Vélhetően 8 és 12 közt lesz az a szám, ahány iskolát az idén át tudunk venni. Ahol a szülők többsége nem támogatja az egyházi fenntartásba adást, ott hiába kér minket az önkormányzat” – mondta a HVG-nek Kiss-Rigó László, a Szeged–csanádi Egyházmegye püspöke. Eddig 38 település önkormányzata kereste meg őket, ebből egy az egyházmegyehatáron túlról, s ezt a jelentkezést elfogadva a Bács-Kiskun megyei Kömpöc iskolája is hozzájuk tartozik az ősztől. Az ingatlanok tulajdonjoga nem változik, azok a gyerekek, akik nem akarnak hittanra járni, etikaoktatásban részesülnek majd.

Nem mindenki lelkesedik az iskolaátadásokért. A Szegedhez közeli Zsombón a szülők tiltakozása meghiúsíthatja a helyi képviselők szándékát. Felháborodva utasították vissza ugyanis Gyuris Zsolt polgármester (Összefogás Zsombóért Egyesület) kijelentését, mely szerint a váltásra elsősorban erkölcsi okok miatt van szükség. A polgármester végül kénytelen volt visszakozni, s újabban már a csökkenő állami normatívával magyarázza az átadási szándékot. Pénzhiánnyal küzdő önkormányzatok nyomulását az is magyarázza, hogy a környéken sikertörténetként tartják számon Kübekháza esetét. Ott 2008-ban a gyerekszám csökkenése és az állami támogatás apadása miatt az iskola bezárására kényszerültek. „A valós fenntartási költségek és az állami támogatás között évi 45 milliós hiány volt” – mondta a HVG-nek Molnár Róbert polgármester. Az egykori kisgazda, majd fideszes országgyűlési képviselő 2009 tavaszán találkozott Kiss-Rigó püspökkel, és szinte azonnal megegyeztek: az egyházmegye létrehozta a Reménysugár Katolikus Általános Iskolát és Óvodát, hat hónap alatt az önkormányzattal közösen felújították az épületet, amelyben étkezőt, vetítőtermet, a hozzá tartozó területen közlekedési parkot és játszóteret is kialakítottak. Az iskolába 66 tanuló jár, és a számuk folyamatosan nő, már nem viszik máshová beiratni a gyerekeket.

Az iskolaátadás magyarázata szinte mindenhol ugyanaz, a pénzhiány (HVG, 2011. március 19.). A dél-békési Mezőhegyes például az idén 300 millió forintos költségvetési hiánnyal számol, ezért keresték meg az év elején a katolikus egyházat azzal, hogy átvenné-e a helyi alapfokú oktatást is végző Általános Művelődési Központot. Az intézmény működtetése évi 400 millió forintba kerül, miközben az állami normatíva csak 170 millió forint.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az evangélikusok szeptembertől vesznek fenntartói kezelésbe egy miskolci általános iskolát, a görög katolikus egyházhoz pedig 2-3 általános iskola kerülhet. Homrogd önkormányzatával már létre is jött a megállapodás. Juhász Imre polgármester (független) a HVG-nek elmondta, a négy önkormányzat társulásában működő iskolájukban 230 gyermek tanul, ők 13 településről járnak be az intézménybe, amelynek 400 millió forintos rekonstrukciója tavaly zárult. Az önkormányzatoknak évi 20 milliójába került az oktatási intézmények működtetése, amit a görög katolikus egyház a rekonstrukciós törlesztéssel együtt átvállal. A szlovák határhoz közeli Ragály a református egyházzal tárgyal – nyilatkozta Takács Krisztina körjegyző. Trizs, Imola és Zubogy tartozik még az iskolafenntartó társuláshoz, s évi 85 millió forintjukba kerül az állami normatíva pótlása. Az Egri Főegyházmegye tíz intézményfenntartóval folytat tárgyalásokat. A katolikusok azonban csak olyan településen vállalnak fenntartói feladatot, ahol az után is marad önkormányzati oktatási intézmény – tudatta a HVG-vel Bárdos Krisztián érseki titkár.

Noha többségében falusi iskolákról van szó, egyre több városi intézmény, köztük gimnázium kerül egyházi kézbe. A Dél-Alföldön például a méretes költségvetési hiánnyal küzdő Battonyának 60 milliós megtakarítást hoz jövőre, hogy szeptember elejétől a katolikus egyházhoz kerül a Mikes Kelemen Gimnázium. A fideszes vezetésű Orosházán a közel félmilliárd forintból felújított és legnagyobb létszámú Eötvös Téri Általános Iskola és annak sportcsarnoka, valamint az Előd utcai óvoda kerülne a katolikus egyház működtetésébe, míg a szintén nemrégiben felújított József Attila Általános Iskola a reformátusoké lehetne. Fetser János korábbi orosházi polgármester, a képviselő-testület MSZP-s frakcióvezetője figyelemre méltónak találja, hogy a helyi református gyülekezet önkormányzathoz címzett megkeresését több fideszes képviselő, így Zalai Mihály oktatási ügyekért felelős alpolgármester és Kovács Árpád református lelkész, önkormányzati tanácsnok is aláírta, vagyis tulajdonképpen önmaguknak írtak levelet a képviselők. Zalai a HVG-nek megerősítette, hogy a gyülekezet presbitereként aláírta a levelet, amelyben az egyház szándékát fejezi ki egy iskola fenntartására. Ezt nem tartja összeférhetetlennek, mert mint fogalmazott, „mindenkinek lehet a közéleti mellett társadalmi funkciója is”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Öngyilkosságot kísérelt meg a volt perui elnök, amikor jöttek a rendőrök letartóztatni őt

Öngyilkosságot kísérelt meg a volt perui elnök, amikor jöttek a rendőrök letartóztatni őt

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Bödőcs Tibor: Mészáros Lőrincen röhögnek a kormánytisztviselők is, amikor be vannak rúgva

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Megvan a TV2 új vezérigazgatója

Háromszáz ingyenmese a tavaszi szünetre

Háromszáz ingyenmese a tavaszi szünetre

Semjén Zsolt: Az égő Notre-Dame kifejezi az apokaliptikus értékvesztést

Semjén Zsolt: Az égő Notre-Dame kifejezi az apokaliptikus értékvesztést

Élesben derült ki: akadt egy kis probléma az 5G-s Galaxy S10-ekkel

Élesben derült ki: akadt egy kis probléma az 5G-s Galaxy S10-ekkel