szerző:
Gáti Júlia

Magánvállalkozás fejlesztheti a magyarországi fogászati turizmust. Maga a miniszterelnök is a program mögé állt, a kormány egymilliárd forintot utalt át e célra a költségvetési tartalékból.

Érzéstelenítésre sem jutott idő, olyan gyorsan rántotta ki Orbán Viktor az idei költségvetés általános tartalékából – amit manapság „rendkívüli kormányzati intézkedések” néven tartanak nyilván – azt az egymilliárd forintot, amelyet hat nappal korábban egy konferencián ígért meg az egybegyűlt fogorvosoknak. Az április végén Herceghalmon megtartott első fogászatiturizmus-fejlesztési konferencia semmiképp sem volt átlagos a szakmai eszmecserék sorában. A díszvendégek asztalánál ugyanis ott ült a miniszterelnök – aki amúgy az elmúlt egy évben nem sok jelét adta, hogy figyelme az egészségügyre is kiterjedne –, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Legalább ekkora feltűnést keltett, hogy sem Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, sem helyettesei nem szerencséltették jelenlétükkel a diskurzust.

[[ Képelem () ]]

Az eseményt szervező Magyar Fogászati Turizmus Programiroda nem éppen patinás vállalkozás. A mögötte álló cégcsoport sem tekinthető annak, hiszen még egyik tagja sem tekint vissza egyéves múltra. Viszont a formáció annál perspektivikusabb, mivel első számú tulajdonosa, létrehozója, Bátorfi Béla a főleg külföldiek ellátására szakosodott iparág egyik vezető szereplője. Tizenkilenc főt foglalkoztató rendelőjét a hazai piac tíz legnagyobbja között tartja számon a szakma, amelynek köreiben az is köztudott, hogy ő a miniszterelnöki család „fő mosolyegyengetője”.

Bátorfi doktor érdemei a pártlegendárium szerint egészen a rendszerváltásig nyúlnak vissza: míg az általános orvosi karon Szócska, a fogorvosin ő alakította meg a Fidesz első alapszervezetét. A konferencián felszólaló Matolcsy nem is rejtette véka alá, hogy nem először időzik ebben a körben Herceghalmon. Mint mondta, tavaly áprilisban Bátorfi doktorral és munkatársaival folytattak gyümölcsöző eszmecserét az új Széchenyi-terv egészségturizmus-programjáról, amelyre 2013-ig 31 milliárd forint uniós támogatási forrás nyílik meg. Magyarország európai vezető helye a fogászati exportban példa- és modellértékű, hiszen családi vállalkozások magas hozzáadott szellemi értékkel hoznak bevételt – méltatta az ágazat eredményeit a miniszter.

A miniszterelnök sem fukarkodott a dicséretekkel, sőt azt is bejelentette, hogy a „szükséges kormányzati döntések (...) a tanácskozás előtt megszülettek, (...) az átutalások is megtörténnek a jövő héten”. Az ígéretet Orbán Viktor azzal pecsételte meg, hogy a cégcsoport zászlóshajója, az Orvosi Turizmus Iroda Zrt. elnök-vezérigazgatójával, Szűcs Lászlóval együttműködési nyilatkozatot írt alá a „magyarországi fogászati turizmus fejlesztése érdekében”. E szerint a felek partnerek lesznek abban, hogy Magyarország a fogászati turizmus területén megőrizze a nemzetgazdasági előnyöket jelentő európai piacvezető pozíciót. A költségvetési támogatásról szóló kormányhatározat nem is késlekedett, és április utolsó napjaiban egymilliárd forint érkezett a fejlesztési minisztérium „turisztikai célelőirányzat” számlájára. A HVG kérdésére, hogy mikor és milyen tartalmú pályázatot ír ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a tárca médiareferense azt válaszolta: „a keret felhasználásának módjáról a közeljövőben születik döntés”.

[[ Képelem () ]]

A miniszterelnöki elkötelezettség ismeretében a szaktárcának nem lesz különösebben nehéz dolga, hiszen a turisztikai célelőirányzat felhasználásának szabályait rögzítő, 2002-ben – még a Medgyessy-kormány idején – született rendelet egyik passzusa szerint a döntéshozó a támogatás feltételeit egyedileg is megállapíthatja. Így könnyen megeshet, hogy az ország idegenforgalmi imázsát fényesíteni hivatott, állami tulajdonú Magyar Turizmus Zrt. helyett a programalkotó és nagyszabású fejlesztési terveket melengető magáncégcsoporthoz kerül az ominózus egymilliárd. Különös egybeesés, hogy a költségvetési tartalék átutalásáról szóló kormányrendelet megjelenésének másnapján Matolcsy menesztette a turizmusért felelős helyettes államtitkárát. Pedig tavalyi kinevezésekor Horváth Endre éppen a fogturizmust, az allergológiát, a rehabilitációt és a wellnessközpontok fejlesztését nevesítette lehetséges kitörési irányként. Horváth kategorikusan elzárkózott attól, hogy a HVG kérdéseire válaszoljon, így arra sem reflektált, van-e valóságalapja a szakmában terjedő szóbeszédnek, amely szerint azért mentették fel, mert kritikával illette a fogászati turizmus soron kívüli, egy vállalkozást helyzetbe hozó állami támogatását.

Készségesen beszámolt viszont a cégcsoport terveiről az Orvosi Turizmus Iroda Zrt.-t és a Magyar Fogászati Turizmus Szervező Kft.-t is irányító Szűcs László. Mint mondta, a piac szereplőivel folytatott széles körű előkészítő konzultáció után nekifognak a program megvalósításának; máris több mint száz magánpraxis jelezte, hogy csatlakozik a Fogászati Turizmus Fejlesztési Programhoz, amelynek közös, központosított marketingje, első ütemben négy nyugat-európai országban tíz irodából álló hálózata és egységes kereskedelempolitikája lesz majd. Egységes minőségbiztosítási rendszert is ígér, aminek az a legfőbb záloga, hogy a program megvalósításába, független testületi tagként, a szakma öt tekintélyes hazai professzorát is bevonták. A piaci szereplők összefogása, a közös külföldi megjelenés, a pályázati lehetőségek professzionális kiaknázása modellként szolgálhat az orvosi turizmus más területein is – állítja az elnök-vezérigazgató, hozzátéve: „így sikeresen letörhetnénk a külföldi betegközvetítők 20-25 százalékos, hajmeresztően magas jutalékát”.

[[ Képelem () ]]

A konferencia házigazdái szerint a külföldi fogturisták ellátása évi 60 milliárd forint bevételt jelent, ehhez adódik hozzá a szállodák és vendéglátóhelyek növekvő forgalma. Ezekkel a számokkal kalkulál a kormány is, kritika nélkül elfogadva az üzletágban érdekeltek adatait. Jóllehet arról sem itthon, sem külföldön nincsenek statisztikák, legfeljebb becslések, hogy valójában hányan érkeznek Magyarországra rendbe hozatni a fogaikat. A Vezető Magyar Fogászati Rendelők Egyesületének tavalyi prezentációja szerint az európai fogturisták 40 százaléka, mintegy 60 ezer páciens jött ide, ők átlagosan 2500–3000 eurót költöttek a kezelésre; ebből 40–48 milliárd forint árbevétel következik. Az Egészségügyi Stratégiai Kutatóintézet elemzése 32–50 milliárd forintra teszi a magánpraxisok exportteljesítményét. Ennek zömét mintegy száz rendelő produkálja – a fővárosban és a nyugati határszélen, főként Sopronban, Mosonmagyaróváron, Győrben. A Bátorfi-cégcsoport ezt a forgalmat tervezi három év alatt megduplázni, öt év alatt megháromszorozni.

„Míg néhány évvel ezelőtt erős keresleti piac volt Magyarországon, mára megerősödött a kínálati oldal” – állítja saját tapasztalataira alapozva Szilágyi László, a soproni székhelyű Dental Pannónia Zrt. elnöke. Egymás után jelennek meg a piacon az új versenytársak, az államuk által erősen támogatott török fogászatok, valamint a románok, bolgárok, észtek, és tovább erősödnek a lengyelek. Az igény viszont szerencsére nem csökken a nyugat-európainál legalább 50 százalékkal olcsóbb, döntően fogpótlási szolgáltatások iránt. „Ahhoz, hogy megőrizzük piaci dominanciánkat, szükség van az állam támogatására, például a marketingben, és a legkorszerűbb technológiák és eljárások meghonosításában” – részletezte a soproni fogdoktor. Mivel az utóbbi években a rezsiköltségek jelentősen emelkedtek, a korszerű fogpótlási anyagok pedig éppen annyiba kerülnek, sőt esetenként drágábbak is, mint Nyugat-Európában, a honi árelőny legfőbb forrása a munkabér.

GÁTI JÚLIA

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Sorra mondanak fel a Tolna megyei rendőrök, és mennek Paksra dolgozni

Sorra mondanak fel a Tolna megyei rendőrök, és mennek Paksra dolgozni

48 ezer tudós kéri: állítsák le az 5G bevezetését, mert ez így egy „emberkísérlet”

48 ezer tudós kéri: állítsák le az 5G bevezetését, mert ez így egy „emberkísérlet”

Gyógyvírust fecskendeznek 10 ember szemébe, hatalmas áttörés lesz, ha sikerül a kísérlet

Gyógyvírust fecskendeznek 10 ember szemébe, hatalmas áttörés lesz, ha sikerül a kísérlet

Hatalmasat megy együtt Snoop Dogg és Matthew McConaughey - videó

Hatalmasat megy együtt Snoop Dogg és Matthew McConaughey - videó

"Antiszemita álhírkampány" – feljelenti a brüsszelező kampányt Szél Bernadett

"Antiszemita álhírkampány" – feljelenti a brüsszelező kampányt Szél Bernadett

Segítse az EU, hogy a magyarok ne menjenek nyugatra dolgozni - közös kárpát-medencei nyilatkozat született

Segítse az EU, hogy a magyarok ne menjenek nyugatra dolgozni - közös kárpát-medencei nyilatkozat született