szerző:
Rádi Antónia

Pénzügyőrök és volt rendőrök is érintettek egy Pest megyei olajos bűncselekményben. A szálak a Tasnádi-ügyig vezetnek.

Ki a Dagadt? – a korrupt Pest megyei pénzügyőr vagy a fóti kutas vállalkozó koronatanúja. Még ebben a részletkérdésben is eltér az egymást vesztegetéssel, zsarolással vádoló üzemanyag-kereskedők állítása. A szövevényes történetben csak a kiélezett konkurenciaharc tűnik egyértelműnek, illetve szemet szúró, hogy a büntetőbíróság az egyik, a polgári törvényszék a másik fél álláspontját fogadja el igaznak, s ennek megfelelően ítélkezik. Börtönévekről és forintmilliókról van szó. Egyelőre Dudás Csaba volt pénzügyőr tiszt, jelenleg vámügyintéző kapott felfüggesztett szabadságvesztést, míg az ügyben érintett más személyek ellen maffiavádban jár el a Kecskeméti Törvényszék.

Egymástól mindössze pár száz méterre áll Rovó Mihály és Baráti Norbert benzinkútja Fót főútja mentén, az M2-es felhajtója közelében. Rovóét 2009. március végén lepték meg a pénzügyőrök: a törzsőrmester és a főtörzs négy darab egy-egy literes tartályba vett gázolajmintát, a kannákat szabályosan le is pecsételték. A műveletet az időközben kiérkezett tulajdonos az aláírásával nyugtázta. Egy minta a kúton maradt, hármat magukkal vittek a fináncok. Rovó – mint a HVG-nek elmondta – a vámtisztek gyanúsnak tűnő viselkedése miatt jónak látta ellenmintát venni, és bevizsgáltatni a Mol laboratóriumában. Néhány perc múlva csöngött a telefonja. Budapesti kutas ismerőse, bizonyos Kovács hívta, hogy „hallja, látogatói voltak”, s javasolta, Rovó keresse föl őt, „nehogy úgy járjon, mint 2006-ban”, amikor is a kutat egy hónapra bezárták, és 4 millió forintra büntették a szabványtól eltérő lobbanáspontú üzemanyag miatt.

Rovó Mihály kútja Fóton
©

 A személyes találkozón Kovács azt a Dudást ajánlotta Rovó figyelmébe, aki – legalábbis Rovó feljelentése szerint – egy Dagadt gúnynevű vámtiszt kommendálására már 2006-ban is azt ígérte, hogy kapcsolatai révén segít elsimítani az eljárást. Rovó és Dudás másnap az M2/A sztráda Shell-kútjánál találkozott. A vámügyintéző ekkor már tudta, hogy a Rovó kútjának mintáiban mért lobbanáspont a hatóság mérése szerint nem felelt meg az előírásoknak (ez azért fontos, mert például kánikulában magától is belobbanhat a manipulált gázolaj). Ajánlkozott, hogy 1,8 millió forint ellenében elsimítja az ügyet, sőt egy évig tartó védelmet ígért az adóhatóság látogatásai ellen. Rovó ezt elutasította. A vállalkozó bevizsgáltatta a vámosok által nála hagyott mintát, valamint azt is, amit maga vett. Elmondása szerint az utóbbi kifogástalannak bizonyult, míg a pecsétes tartályban rendkívül alacsony, 35-36 fokos lobbanáspontú üzemanyag volt, ami például arra utalhat, hogy benzin vagy alkohol szennyezte a gázolajat.

A lobbanáspontmérés egyébként a pénzügyőrök kedvelt vizsgálata: gyorsan és egyértelműen megállapítható a hiba, s a kutasnak objektív felelőssége van. Még akkor is, ha nem hibás, mert például a szállító tanker alján maradt néhány liter a korábbi fuvarból (ezt a lehetőséget tanúvallomásában a Mol üzletkötője kizárta). A NAV hatmillió forintra bírságolta a Rovó és Társai Kft.-t (ma Boxudvar Kft.), s 30 napra bezáratta a kutat, amibe – mint Rovó ügyvédje, Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő emlékeztet – kis híján tönkrement a cég. A vállalkozó közigazgatási perben támadta meg a határozatot, sikertelenül, a bíróság még a végrehajtást sem függesztette föl. Vesztett felülvizsgálati eljárásban is, majd eredménytelenül kért perújítást. Utóbbi elutasítása ellen is fellebbezett – ezt lapzártánkig nem bírálták el –, immár a Dudást elmarasztaló ítélet birtokában.

A vámost időközben ugyanis bűnösnek mondta ki a Pest Megyei Bíróság, amely gyakorlatilag elfogadta a Rovó feljelentésében, majd a vádiratban állítottakat, azzal, hogy azt alátámasztják az érintettek mobiltelefonos cellainformációi is. A Pestvidéki Nyomozó Ügyészség egyébként csak Dudás ellen emelt vádat befolyással üzérkedés miatt, miközben a feljelentésben megnevezték a vámtiszteket mint hivatali bűncselekmények elkövetőit (elméletük szerint alighanem a vizsgálati tartályok lehetettek szennyezettek). Az ügyészség korábban az Origónak azt mondta, hogy a többiek szerepe nem bizonyosodott be.

A büntetőbíróság mindenesetre elfogadta az alapvetést, amely szerint Rovónak nem volt érdeke az akkor literenként 20 forinttal drágább benzint keverni a gázolajhoz. A polgári bíróságok ezzel szemben arra helyezték a hangsúlyt, hogy Rovó nem emelt kifogást a mintavétel során, a vámosok manipulációit pedig nem tudta igazolni.

A büntetőbíró segítséget kapott egy együttműködő tanú, Porkoláb Zsolt egykori rendőr, jelenleg ügyvédjelölt személyében. Ő alighanem vádalku reményében tárta föl a Pest megyei történetet a kecskeméti ügyészségnek, egyike ugyanis az ottani törvényszéken folyó nagyszabású olajmaffiaper 24 vádlottjának. 

Baráti Norbert töltőállomása
©

 Véletlen vagy sem, a kecskeméti terheltek között van Porkoláb korábbi üzlettársa, Rovó fóti konkurense, Baráti is. Mindkettejüket bűnszervezet támogatásával vádolják egy 2009-ben emelt vád alapján. Az ügyészek szerint Szabó Szilárd által irányított bűnszervezet Prágában vett gépipari felhasználásra összesen 1,5 millió liter bázisolajat, hogy spanyol és román cégeknek adja el, ám a 49 szállítmány magyar kutaknál landolt, ahol üzemanyagként értékesítették. Az államot így 200 millió forint kár érte.

Barátiék környezetében állítják a HVG-nek, Porkoláb, akinek furcsa módon szintén Dagadt a ragadványneve, összevissza beszél, hogy mentse az irháját, s a Dudás-féle mesével megtalálta Rovót, aki pedig menekülni akar a vámbírságtól, s az sem jön neki rosszul, ha egy füst alatt üthet egyet a konkurens kúton is. A NAV-nál a HVG-nek azt válaszolták, nincsen tudomásuk arról, hogy munkatársaik manipuláltak volna, s emlékeztettek a Rovó által elbukott perekre. A HVG információi szerint molos körökben is elterjedt, hogy Pest megye északi részén 2009–2010 környékén bevett stikli volt kamu mintákkal támadni a kutasokat, akik közül többen fizettek. Dudás nem kívánt nyilatkozni a HVG-nek, azt azonban ismerői egyértelművé tették, hogy rágalomnak tartja a feljelentésben foglaltakat, és fellebbezett a Pest megyei ítélet ellen.

Valaha Baráti is alapítója volt annak a Nyomolvasó Kft.-nek, amely jelenleg Porkolábé, az egykori Esti Hírlapnál lapigazgatóskodó Valencsik Ferencé és Labanc Ferenc volt rendőré. Utóbbit a Fővárosi Bíróság a közelmúltban mentette föl a vád alól a Tasnádi-ügyben, ahol azt rótták a terhére, hogy a keresztapa őt bízta meg volt felesége meggyilkolásával. Baráti tavaly kiszállt a magánnyomozó cégből, míg a többiek szorosabbra fonták a kapcsolatukat: az érdekeltségükbe tartozó, Valencsik által szerkesztett Privátkopó honlap például hosszas cikket szentelt a fóti olajmintaügynek.

RÁDI ANTÓNIA

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

Nagyot csökkent a budapesti  bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Nagyot csökkent a budapesti bűncselekmények száma - kivéve a drogosokat

Elképesztő magyarázatokat hoz a kormányközeli sajtó a Fidesz felfüggesztéséről

Elképesztő magyarázatokat hoz a kormányközeli sajtó a Fidesz felfüggesztéséről

Egy csomó helyen ingyen kávézhatunk csütörtökön

Egy csomó helyen ingyen kávézhatunk csütörtökön

"Mit szólna egy édes hármashoz?" - egy amerikai milliárdost is zaklatással vádolnak

"Mit szólna egy édes hármashoz?" - egy amerikai milliárdost is zaklatással vádolnak

Hetvenmillióval dobta meg a CÖF-öt a Szerencsejáték Zrt.

Hetvenmillióval dobta meg a CÖF-öt a Szerencsejáték Zrt.