szerző:
HVG

A szélsőjobboldali pártok mára Európa-szerte alkalmasnak bizonyultak arra, hogy a választók többségében meglévő...

A szélsőjobboldali pártok mára Európa-szerte alkalmasnak bizonyultak arra, hogy a választók többségében meglévő bevándorlásellenes hangulatból politikai tőkét kovácsoljanak. Például a Brit Nemzeti Párt (BNP), a holland Szabadságpárt vagy a francia Nemzeti Front – különböző szinteken és mértékben ugyan, de – a politikai élet releváns szereplőjévé vált. Aktívan és a választók megszólítása szempontjából hatékonyan ültetik át az etnocentrizmus ideológiáját politikai programjaikba. Nem meglepő tehát az előítéletesség és az úgynevezett jóléti sovinizmus növekedése Nyugat-Európa országaiban, ami a Derex legfrissebb adataiban is tetten érhető. Nyugat-Európa szélsőjobbos pártjainak ugyanakkor olyan jelenséggel is meg kell küzdeniük, amely programjaiktól, megoldási javaslataiktól és mindenekelőtt szervezeteiktől független, mégis jelentős hatással lehet a jövőjükre. Az utóbbi években többször is tragikus következményekkel járt szélsőjobboldali terrorizmusról van szó. Eddigi legsúlyosabb megnyilvánulásának a tavaly nyári norvégiai tömeggyilkosság tekinthető (HVG, 2011. július 30.), mely után egyértelművé vált, hogy a jobboldali terrorizmus hosszabb távú következményei politikailag a radikális jobboldali pártokat is sújtják. Az egyébként mérsékelt norvég Haladáspárt hiába gyászolt ugyanúgy és ítélte el a támadásokat, mint mindenki más Norvégiában, a 2011-es önkormányzati választásokon jelentősen visszaesett a támogatottsága. A terrorcselekmény kikezdte a párt két legfőbb üzenetét: általában diszkreditálta a bevándorlásellenességet, amely bevallottan a merénylet fő indítéka volt, és új megvilágításba helyezte a Haladáspárt establishmentellenességét is, mivel az állampolgárok úgy érezhették, saját biztonságuk érdekében az intézményrendszer konszolidálására, nem pedig a felforgatására van szükség.

A szélsőjobboldali indítékkal elkövetett terrorcselekmények másik kirívó példáját a „zwickaui terrorsejtként” elhíresült németországi alakulat tavaly ősszel napvilágra került gyilkosságsorozata szolgáltatta (HVG, 2011. november 19.), melynek áldozatai döntően bevándorlók voltak. Az ügyben nehezíti a nyomozást, hogy a három gyanúsított közül mindössze egy maradt életben. Ugyanakkor a német szélsőjobboldal különböző rétegeinek sajátos, összemosódó jellegére utal, hogy a büntetőeljárásba nemrég bevont két gyanúsított korábban a jelenleg legjelentősebb német szélsőjobboldali szervezet, a Nemzeti Demokrata Párt (NPD) tagja volt. Az NPD-t mint a hitleri nemzetiszocializmushoz kötődőt egyébként is nehéz lenne a többi nyugat-európai radikális jobboldali mozgalommal azonos platformra helyezni a vizsgálatok szintjén, a terroristagyanúk mindenesetre felerősítették a párt betiltását szorgalmazó hangokat Németországban.

A Firenze főterén tavaly decemberben lövöldöző, két szenegáli utcai árust meggyilkoló és hármat megsebesítő ámokfutóról kiderült, hogy szimpatizált a CasaPound Italia olasz szélsőjobboldali mozgalommal, amelynek magyarázkodnia kellett az akció után. Mindezek alapján jelenleg úgy tűnik, a nyugat- és észak-európai választók szemében a szélsőjobboldali terrorizmus indítékaként megjelenő etnocentrizmus és a radikális jobboldal idegenellenessége nem válik el olyan élesen egymástól, ahogy a tudományos diskurzus szintjein megtörténik. Általában a terrorizmus és a szélsőjobboldali ideológiák közötti asszociációkat megsínyli a bevándorlásellenes pártok támogatottsága.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

Iszonyú sok amputációt végeznek Magyarországon

Évszaknyit is változik most egy nap alatt a hőmérséklet

Évszaknyit is változik most egy nap alatt a hőmérséklet

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Nem tudják még a Néppártban, leváltják-e Szájert

Őrizetbe vették Michel Temer volt brazil elnököt korrupció gyanújával

Őrizetbe vették Michel Temer volt brazil elnököt korrupció gyanújával

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Nagyot fog nézni, ha ilyen villamos suhan majd Budapesten

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől