szerző:
Török Tünde

Hamarosan kiderül, elég jó-e a szír–svájci–magyar Bachar Najari ajánlata a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. részvénycsomagjára, vagy Pécs városának más elképzelései vannak.

Látszólag ellenállhatatlan ajánlatot tett a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonának megszerzésére kiírt pályázaton a szír származású, svájci születésű és állampolgárságú, többnyire Magyarországon élő Bachar Najari. A HVG információi szerint ő az egyetlen versenyző, és jóval több mint félmilliárd forintot fordítana a vételárra, valamint tőkeemelésre. Mégsem érezheti magát nyeregben, mivel a tulajdonos pécsi önkormányzat indoklás nélkül is érvénytelenné nyilváníthatja a tendert. A helyi szóbeszéd szerint lenne több érdeklődő is, ha a Zsolnayt jelképes áron meg lehetne szerezni. Annak vonzereje ugyanis nem a törékeny biznisznek számító porcelángyártás feltámasztása, hanem a tulajdonában lévő belvárosi ingatlanok megszerzése.

Az egykor 1500 alkalmazottnak munkát adó, manapság 220–240 főt foglalkoztató gyár 2010-ben 1,1 milliárd forintos árbevételt ért el, és azt az évet még nyereséggel zárta – bár közel félmilliárdos adósságállománnyal küszködött. Csakhogy a megrendelései 2011-re drasztikusan visszaestek, és a cég egy év alatt közel 300 millió forint veszteséget hozott össze. Gépparkja rég elavult, termékei – dísztárgyak és épületkerámiák – iránt csökkent a kereslet. Pécs vezetése váltig úgy véli, országos érdek volna a magyar kulturális örökség részét képező Zsolnay megmentése, és reménykedik társfinanszírozóban is, ezért az ősszel, több korábbi kísérlet után, újabb befektetői pályázatot írt ki. Tanulva a korábbiakból, hogy ugyanis a kisebbségi pakettel nem tudnak mit kezdeni a befektetők (lásd Neves vevők című írásunkat), ezúttal már a részvények 74,5 százalékára keres új gazdát.

A tender dokumentációját ketten vásárolták meg, de az ötmillió forintos ajánlati biztosítékot már csak Najari tette le a november végi határidőre. Az üzletember Magyarországon főként órakereskedelemmel foglalkozik az Ungaro Swiss Kft.-n keresztül, amelyet 1992-ben egy szaúd-arábiai társával alapított. Ezenkívül több kis magyarországi cégben is érdekelt. Ügyvezető tulajdonosa például a 2005-ben alapított, tavalyelőtt 137 millió forintos forgalmat lebonyolító, ugyancsak órakereskedő Cornavin Hungary Kft.-nek, és tulajdonosa a fő profilja szerint ingatlankezeléssel foglalkozó, 2011-ben veszteséges Astoria Üzletház Kft.-nek. Legnagyobb forgalmú, magyar társtulajdonosokkal együtt alapított érdekeltsége az elektronikus háztartási cikkek kereskedelmével foglalkozó West Produkt Kft., amely 2011-ben 1,2 milliárd forint árbevételt és 64 milliós üzemi eredményt könyvelt el.

Érdekeltségeinek nagyobb része külföldön, egyebek mellett svájci óragyárakban található – fejtegette Najari a HVG-nek, hozzátéve, hogy kiterjedt üzleti kapcsolatai vannak a Közel-Keleten is. A Zsolnayra vonatkozó elgondolásainak megvalósításába svájci és dubai befektetőket vonna be, ám az előzetes üzleti tervekben néhány magyar üzletember is fantáziát lát, sikeres tender esetén ők is hajlandók beszállni. A porcelángyártás azért izgatja, mert az órabizniszhez hasonlóan kreatív, művészi és speciális piac. Najari a hollóházi gyár privatizációjáról lemaradt, a piacképesebbnek tartott Zsolnay feltámasztásában viszont még nagyobb lehetőséget lát. Terveit a gyár hírnevére, régi szakembergárdájára alapozza, olyannyira, hogy már meg is nyerte egyik korábbi vezetőjét. Az üzletember vállalta a tradicionális Zsolnay-termékek gyártásának folytatását –ami pályázati feltétel –, és luxusigényeket kiszolgáló fejlesztést is ígért. A pályázó azzal kalkulál, hogy befektetése 5-6 évig még nem hozna hasznot.

A helyi szóbeszéd szerint az érdeklődők között van a Fidesz-közeli vállalkozóként elkönyvelt Nagy Elek cégbirodalmához kapcsolódó BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. is, amely állítólag a tender érvénytelenné nyilvánítására vár. A HVG ezzel kapcsolatos kérdéseire a cég vezetője lapzártánkig nem válaszolt. Az Alexandra könyvkiadót megalapító Matyi Dezső szintén elhárította a HVG erre vonatkozó kérdéseit, még azt is, valóban ő áll-e a mögött az ügyvédi iroda mögött, amelyik megvásárolta a tender dokumentációját, de a bánatpénzt már nem tette le. Mindössze annyit mondott, a Zsolnayból világmárka fejleszthető, majd sejtelmesen hozzátette: remélhetőleg mindenkinek az az érdeke, hogy jó kezekbe kerüljön. A porcelánmanufaktúra vagyonkezelőjét, a Pécs Holding Zrt.-t vezető Barna Béla – a végelszámolt Wallis-Motor Kft. hajdani ügyvezetője – a HVG megkeresésére közölte, hogy megkezdték a tárgyalást az egyetlen ajánlattevővel, eredményhirdetés még januárban várható. Arra a felvetésre ő sem reagált, hogy Matyi Dezső és a BÁV is az érdeklődők között volna. A gyár állapotát pedig úgy jellemezte, hogy a pályázat lezárásáig működőképes marad, az esedékes átutalásokat határidőre teljesíteni fogja.

TÖRÖK TÜNDE

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

A város peremén: indul a lelketlen kastélymutyi?

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Hazug hatalom, elszánt tüntetők - magyaros hangulat Belgrádban

Mi értelme van ennek az egésznek?

Mi értelme van ennek az egésznek?

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

Halálos tűz pusztított egy francia síterep központjában

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

"Ostoba szenteskedő törpe": John Bercow, a brit parlament popsztárja

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég

Világító reklámokat lőne az űrbe egy orosz cég