szerző:
Rádi Antónia

Lobbista vagy ügynök? – egyelőre nem világos, mit rónak Kovács Béla jobbikos EP-képviselő terhére a magyar kémelhárítók. Az európai parlamenti választás előttre időzített kiszivárogtatás legalább annyira gyanús, mint Kovács maga.

Ha Kovács Béla valóban kém, akkor a lehető legostobább, s a tartója sem különb. Az egykor Tokióban tanult, majd Moszkvában nemzetközi kapcsolatokból vizsgázott, diplomatacsaládból származó, később a Szovjetunióban élt, oroszokkal kereskedő, 54 éves férfi a kétezres évek közepén jelent meg a Jobbik környékén, és a kezdetektől nyíltan hirdette oroszszimpátiáját, sőt a szélsőjobbos párt belügyeit ismerők szerint ő volt az, akinek hatására a Vona-párt Moszkva-baráttá vált. Nem történt ez másképpen 2010-től sem, amióta Kovács az Európai Parlament (EP) képviselője – Balczó Zoltánt váltotta, akinek korábban a titkára volt. Brüsszeli források szerint szinte hetente tartott rendezvényt, fogadott vendégeket orosz gazdasági és politikai ügyekben, főképp a Gazprom energiaóriás érdekeivel kapcsolatosan. Vagyis ha valaki, hát ő nem dolgozott fedésben, s erre állítólagos megbízói sem figyelmeztették

Kovács Béla. Vona Gábor mögötte áll.
©

.Hasonló a helyzet a magyar ügyészséggel. Az évek óta tartó elhárítómunka nyomán éppen most látta elérkezettnek az időt, hogy kérje az EP-től Kovács mentelmi jogának felfüggesztését. Mivel az uniós parlament a választások miatt takaréklángon üzemel, a mentelmi ügyekkel is foglalkozó jogi bizottságot lapzártánkig össze sem hívták az ügyben (az EP magyar irodája arról tájékoztatta a HVG-t, hogy ez már az új uniós parlament reszortja lesz). Vagyis ha megalapozott a Kovács elleni gyanú, a „kém” hasznos heteket nyert a bizonyítékok eltüntetésére, így a megszokott Magyar Nemzet-beli ügyészségi kiszivárogtatás voltaképpen figyelmeztetésként is értelmezhető. Ez sem teljesen logikátlan feltevés, hiszen a Fidesz is keletre kacsingat, de tény, hogy aktuális érdeke az egyre erősödő – a Medián szerint a biztos választók, az Ipsos szerint a teljes népesség körében második legnépszerűbb párttá vált – Jobbik megszorítása. A botrány csak az MSZP-nek jöhet jobban, így talán megőrizheti ezüstérmes helyét.

A Kovács fölött mentelmi hatáskörrel nem rendelkező magyar parlament nemzetbiztonsági bizottsága ülésezett ugyan hétfőn, ám, ahogy borítékolható volt, ettől – a zárt ülés résztvevőit kivéve – senki sem lett bölcsebb, az ügyet 2043-ig titkosították is. A Jobbik elleni alkalmi nagykoalíció tagjai (a kormány és baloldali ellenzéke) elfogadták az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) által bemutatott – a bizottság jobbikos tagja (Mirkóczki Ádám) és a meghívott pártelnök, Vona Gábor, illetve az érintett Kovács kevesellte – bizonyítékokat. A HVG tudomása szerint valóban bemondásra, ha tetszik, a szélsőjobbos párt iránti ízlésbeli viszonyulás alapján döntöttek: az AH nem tárta a bizottság elé az operatív anyagok tartalmát, csak utalt arra, hogy vannak hang- és képfelvételek, illetve általánosságban „találkozókról” számolt be, de konkrét nevek nem hangzottak el, helyszínként is legfeljebb városoké (például Moszkva és állítólag Párizs). Arról viszont szintén szó esett, hogy Kovács kvázi másodállásban végezte a tevékenységét.

Ennél egyszerűbb internetböngészéssel is messzebb lehet jutni. Az ugyanis, hogy a Brüsszelben energiaügyekkel foglalkozó Kovács orosz lobbista volt, nem titok, sőt még a kémvád sem érhetett meglepetésként senkit, amennyiben a politikust a háta mögött a pártjában is előszeretettel „kágébélázták”. Az Index tudomása szerint a férfi pártfinanszírozóként is fő szerepet kapott. Csakhogy nem igazán tudni, miből tehette ezt. EP-s vagyonnyilatkozata legalábbis semmitmondó, Magyarországon működő egyetlen vállalkozása – az egy angyalföldi salátázót működtető Szelena-2 Bt. – 2011-ben került fizetésképtelenség miatt felszámolás alá és idén áprilisban megszűnt. Persze az aktív lobbitevékenység önmagában nem bűncselekmény, még akkor sem, ha a gyanúsított adott esetben bizonyítható kapcsolatrendszert épít ki idegen államhatalmat szolgáló személyekkel: a büntető törvénykönyv kifejezetten a hírszerző tevékenységet rendeli büntetni – az unió relációjában ráadásul csak az idén januártól, ami miatt jogász körökben kifejezetten lex Kovácsként emlegetik a 2013-ban elfogadott módosítást.

Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s elnöke a HVG-nek azt mondta, amennyire meg tudta ítélni, Kovács gyanú szerinti tevékenysége „átment Btk.-sba”, a vád nem koholt. Ha lenne tényállás a befolyásolásról is a törvénykönyvben, a Jobbik politikusa komolyan kezdhetne aggódni, s talán nemcsak ő, de pártja más vezetői is. Vona és Kovács például tavaly nyáron a Lomonoszov Egyetemen tartott előadást, Kovács visszafogottan beszélt az energetikai ügyekről, míg Vona olyan kijelentéseket tett, hogy például az Egyesült Államok Európa torzszülöttje, az EU Európa elárulója, míg az európai eszmét jelenleg Oroszország őrzi. Vonáék meghívását Alekszandr Dugin, Putyin elnök korábbi tanácsadója intézte.  Dugin egykor a KGB archívumában dolgozott, újabban a Putyin által is hangoztatott eurázsiaiság fő ideológusa, 2002-ben e témában mozgalmat is indított, amelyben számos volt orosz hírszerző is szerepet kapott. Ha Dugin zavaros eszméi valóban hatást gyakorolnak az orosz állami politikára, s a végső cél az egykori szovjet blokk tagjainak visszahódítása Moszkva érdekeltségébe, a Jobbiknál keresve sem találhattak volna megfelelőbb szövetségest az oroszok. E szerint – s alighanem a magyar hírszerzés gyanúja szerint – a jobbikos külügyi bizottsági elnökre, az EU és Oroszország közötti parlamenti együttműködési bizottság energiaszekciójának vezetőjére az EU meghackelésének szerepe juthatott. Ebben ért is el eredményt Kovács, amennyiben 2009-ben tető alá hozta a szélsőjobbos pártokat tömörítő, számos kérdésben oroszbarát retorikájú Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségét, amelyben kezdetben kincstárnok volt, jelenleg pedig elnök. Úgy tudni, a szélsőjobb „internacionálé” más uniós országok elhárításának is szemet szúrt – vagyis az AH alighanem lépéskényszerbe került.

Igazán súlyosakká az orosz–ukrán válság eszkalálódása nyomán váltak a Kovácsot érintő vádak. A jobbikosok – bár sok voksra nem számíthattak onnan – aktívak voltak Kárpátalján az áprilisi választás előtt, Beregszászon maga Kovács nyitott ügyfélirodát. Meg is lett a gyümölcse az egyebek mellett a magyar kisebbségnek autonómiát követelő munkájuknak: a HVG-nek egy kárpátaljai értelmiségi azt mondta, a Jobbik ma az ottani magyarok között a legnépszerűbb anyaországi politikai formáció. Igaz, akadnak, akik szerint Kovács az iroda gyors bezárásával magára hagyta az ukrán nacionalisták össztüzébe került helyi magyarokat.

Most az a kérdés, a botrány hatására folytatódik-e a jobbikos előretörés Magyarországon, s a párt hogyan kezeli azt, hogy gyakorlatilag hazaárulást rónak a terhére, s a Fidesz a kampányhajrában kétfrontos háborút nyitott. A Jobbik-vezetés egyelőre kiáll „Kágébéla” mellett, a pár napja még magabiztosnak tűnő politikus ugyanakkor a nemzetbiztonsági bizottsági ülés után egészségi problémákra hivatkozva lemondta szegedi lakossági fórumát.

RÁDI ANTÓNIA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Szomorú vég: androidos mobilt és iPhone-t ajánl felhasználóinak a Microsoft

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Több mint négyszázszor kellett szervizeli a szupertraffipaxokat tavaly

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Elromlott a kerekesszéke, hazatolták a rendőrök a mozgássérült nőt

Szánkókat osztott a Momentum

Szánkókat osztott a Momentum

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Kiváló szakember volt - búcsúzik Andy Vajnától az RTL

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester

Halálos fenyegetést kapott a XV. kerületi polgármester