szerző:
HVG

Talán nincs még egy olyan mű az operairodalomban, amelyben az egyik szereplőnek csupán egyetlen hangon kell megszólalnia, mint Felix Mendelssohn Hazatérés idegenből című egyórás daljátékában. Szülei ezüstlakodalmát három egyfelvonásos darab előadásával kívánta megünnepelni az akkor 20 esztendős komponista. A harmadikban „egy éltes házaspár szerepel majd, ezt ti játsszátok” – írta Fanny nővérének és vőlegényének, Henselnek a zeneszerző. A most elhangzó, egy XVIII. századi német faluban játszódó, humoros alkotás nyitányból, hét szólószámból, néhány együttesből, valamint egy rövid fináléból áll. A nagy sikerű ősbemutatót 1829. december 26-án, a Mendelssohn család berlini házában, közel 120 fős közönség előtt tartották; Felix vezényelt, és még kishúga, Rebecka is szerepelt benne. Az egyetlen profi énekes Eduard Mantius tenorista volt, a polgármestert alakító Henselnek viszont alig néhány ütemnyi „szólam”, jobban mondva mindig ugyanaz az F hang jutott, ő ugyanis oly kevéssé volt muzikális, hogy erre az egyre sem tudott mindig tisztán visszatalálni. Az első nyilvános előadás csak Mendelssohn halála után, 1851 áprilisában volt, Lipcsében. Bár két lemez is készült belőle, manapság csak ritkán adják elő a művet. A zenekart és a hivatásos énekesekből álló szólistagárdát Hámori Máté karmester fogja össze.

HVG aktuális hetilap

Ezt a tartalmat csak regisztrált és bejelentkezett felhasználóink láthatják!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!