szerző:
HVG

Meghosszabbítja az USA az afganisztáni katonai jelenlétét, mert a sietős kivonulás vákuumot hagyna, amit a terroristák kihasználhatnának – jelentette be Donald Trump amerikai elnök hétfőn. Az új amerikai Afganisztán-politika keretében hozzátette, hogy a határidő-alapú megközelítés helyett az eredmények számítanak, ami azonban nem jelent biankó csekket a kabuli kormány számára. Trump elismerte: korábban a kivonulás pártján állt, de győzelmet akar Afganisztánban, hogy a meghozott áldozatok ne vesszenek kárba. Az USA eddigi leghosszabb – több mint 16 éve folyó – háborújában közel 2300 amerikai katona vesztette életét, a teljes költséget pedig 800 milliárd és 2 ezermilliárd dollár között becsülik. Az USA 2014-ben vonult ki az ázsiai országból, és csak egy kisebb különleges erőt hagyott hátra. A jelenlegi 13 ezres NATO-kontingensből 8400 katona amerikai, és Washington további 4 ezres erősítést tervez. De kérdés, vajon számít-e a katonák számának csekély növelése, hiszen Barack Obama előző elnök több tízezres erősítése sem hozott tartós eredményt. Jelenleg Afganisztán felét a tálibok ellenőrzik. Trump Pakisztán szemére vetette, hogy terroristáknak ad menedéket, egyúttal nagyobb afganisztáni szerepvállalásra kérte Indiát. Ugyanakkor – most először – nyitva hagyta a lehetőséget a Talibánnal való békemegállapodásra. A fundamentalista szervezet azonban közölte, Afganisztán az USA temetője lesz, ha nem vonul ki.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!