szerző:
HVG

Az ukrán határ menti magyar falvakba tömegesen jelentkeznek be egy-egy családi házba olyan ukrajnaiak, akik a magyar államtól kapnak nyugdíjat – derítette ki a Hír Tv. A pontos számukat nem tudni, az utolsó nyilvánosságra hozott 2015. decemberi adatok szerint közel 10 ezer főre havi 1,117 millió forint jutott, azaz már akkor évente több mint 13 milliárd forint került nyugellátás címén ukrajnaiakhoz. Egy 1962-es, még a Szovjetunióval kötött szerződés szerint a két állam fizeti az áttelepült személyeknek a nyugdíját. Ehhez nem kell más, mint igazolás az ukrán nyugdíj lemondásáról és bejelentett magyarországi állandó lakhely. A nyugdíj alapját képező átlagkeresetként azt az összeget kell figyelembe venni, amit a hasonló munkakörben, megfelelő képesítéssel Magyarországon foglalkoztatottak átlagosan elértek a nyugdíj megállapítása időpontjában. Így ha valaki olyan igazolást hoz Ukrajnából, hogy ő gyárigazgatóként ment nyugdíjba, akkor ennek alapján állapítják meg az itteni nyugdíját. Ez sokszorosa lehet az ukrán nyugdíjnak. Olyan feltételezések is napvilágot láttak, hogy az átjelentkezés mögött egyfajta voksturizmus is állhat. Egy szabolcsi férfi házába például 93, oda bejelentett ukrajnainak postázták a konzultációs kérdőívet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!