szerző:
HVG

Tízéves, fegyházban letöltendő büntetést kért az orosz ügyészség Alekszej Uljukajev volt gazdasági fejlesztési miniszterre, aki a vádak szerint kétmillió dolláros vesztegetési pénzt akart kicsikarni Igor Szecsintől, az állami többségű olajipari vállalat, a Rosznyeft első emberétől. Míg a vád szerint Uljukajev azért kért pénzt, hogy engedélyezze a Rosznyeftnek egy másik olajipari cég felvásárlását, a volt miniszter azt állítja, a Vlagyimir Putyin orosz államfő legközelebbi szövetségeseként számon tartott Szecsin le akar számolni vele, s ezért fabrikálta a korrupciós ügyet. Az ügyészség szerint azért kell súlyos büntetést kiszabni Uljukajevre, mert tevékenységével aláásta az orosz állam tekintélyét. A tanúként négyszer is beidézett Szecsin egy alkalommal sem jelent meg a bíróság előtt. 1993 óta Uljukajev a legmagasabb rangú őrizetbe vett állami vezető, s mivel az orosz gyakorlat szerint a bíróságok a legritkább esetben szállnak szembe az ügyészség akaratával, valószínűnek tűnik, hogy valóban hosszú időre rács mögé kerül.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!