Aktuális lapszám HVG hetilap 2018/01. SZÁM
Fókuszban
G. Tóth Ilda, Szabó Yvette HVG Hetilap

Prédabeszéd

Munkaerő-kölcsönzés, újabb médiumok és szállodák, külföldi befektetések és állami erdőgazdaságok – már felsejlenek a kormányhoz közel álló oligarchák további vagyonfelhalmozásának tárgyai.

Magyarország
Hamvay Péter HVG Hetilap

Magyarország Zrt.

Melyik diktatúrához hasonít inkább az Orbán-rendszer? Hová menekülhetnek Orbánék egy elveszített választás után? Ezekről és a NER-nek az elmúlt rendszerrel való kontinuitásáról is beszél történész interjúalanyunk.

Szalai Anna Ingatlan

"A déli Duna-part leginkább egy üveggyár mintaboltjára emlékeztet"

Budapest nyolc éve kiszolgálja az állami terveket. Kormányzati ötletrohamok, túlszabályozás, építészeti hulladék és erőtlenül alkudozó önkormányzatok. A főváros három volt főépítésze először ült egy asztalhoz, hogy elmondja, mi a baj a budapesti fejlesztésekkel.

Riba István Itthon

Az iskolaállamosítás fő célja kudarcot vallott

A 2011-ben elkezdett átalakítást azzal indokolták, hogy csökkenti majd a különbségeket a városokban, illetve községekben élő diákok teljesítménye között. Na, ez a különbség azóta éppenséggel nőtt.

Magyarország | 7 nap
HVG-Ténytár
Világ
Szabó Márta HVG Hetilap

Kezdődik a tánc

Elakadt vagy elbukott reformok, sorozatos pártviszályok, erősödő populizmus árán kerülte el Olaszország az előrehozott választásokat. Most viszont már össze kell mérni az erőket.

Németh András HVG Hetilap

Felpörögve

A kerékpárossportra újabb árnyék vetült a brit Chris Froome doppinggyanúja miatt. A legnagyobb szégyenben azonban Oroszország maradt, amelynek sportolói csak semleges versenyzőként indulhatnak a phjongcshangi téli olimpián.

Vass Péter HVG Hetilap

Állnak a vártán

Az új évben is folytatódik a bizonytalanság Katalóniában, miután nem eredményezett áttörést az előrehozott decemberi választás, aminek nyomán a katalán társadalom az eddiginél is megosztottabbá vált.

Nagy Gábor HVG Hetilap

Régi nóta

A nem a kedve szerint szavazó tagállamokat és magát a világszervezetet is pénzmegvonással fenyegeti Donald Trump amerikai elnök, aki az ENSZ-ben sóhivatalt lát.

Világ | 7 nap
Tech + tudomány
Balázs Zsuzsanna Tech

Képesek lennének-e élni az emberek a Mars felszínén?

A marsi emberi élet lehetőségére keresi a választ a tervek szerint május 5-én útnak induló amerikai bolygóközi járat, az InSight. A Földdel szomszédos bolygó talaj alatti rétegeinek tanulmányozására alkalmas szondától az amerikai űrhivatal, a NASA annak kiderítését várja, hogy mennyire lakható a környék, ha az emberek bunkerekbe költöznek, védőfelszerelést használnak és a planéta belsejének geotermikus energiáját hasznosítják.

Bedő Iván Tech

Változás a reptereken: minden poggyászra nyomkövetőt tesznek

A légitársaságok hamarosan utolérik a csomagfutárokat: bevezetik a feladott poggyászok alaposabb nyomon követését. Ami magától értetődőnek látszana, az többéves előkészület után, csak idén júniustól válik kötelezővé.

Szellem
Szentgyörgyi Rita HVG Hetilap

Fészekelhagyók

Szexuális identitászavar, a nemek cseréje, abszurd házasság. A Földi paradicsom tragikomédiájában bárkinek lehet szerepe.

Gazdaság
Szabó Gábor HVG Hetilap

Ahogy tetszik

Alapjogokat sért, de törvényes, hogy a szívének kedves beruházásokat sürgősséggel engedélyezteti a kormány, a hatóságokat pecsétnyomó szervezetté silányítva.

HVG HVG Hetilap

Téveszmék fogságában

Kitartóan ragaszkodik a Magyar Nemzeti Bank a laza monetáris politikához, ám ennek távlati kockázatai nem csekélyek, például az infláció érzékelhetően a megcélzott fölé pöröghet – fejtegeti Surányi György egyetemi magántanár, a jegybank korábbi elnöke.

Vélemények
Portré
Cégvilág
5 x 1 perc

A címlapról ajánljuk