szerző:
HVG

Miközben országa nukleáris arzenálját magasztalta, és nem hagyta ki az USA szokásos fenyegetését sem, újévi beszédében váratlanul nyitott Dél-Korea felé Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezére. Az ezúttal Mao-stílusú zubbony helyett elegáns öltönyt viselő ifjú diktátor közvetlen tárgyalást javasolt Szöulnak, és fölvetette, hogy Észak-Korea részt venne a február 9–25. között a dél-koreai Phjongcshangban rendezett téli olimpián. Egy napra rá Cso Mjung Gjon dél-koreai újraegyesítési miniszter – aki a Korea-közi kapcsolatokért felel – azt kezdeményezte, hogy a két ország képviselői január 9-én találkozzanak a 38. szélességi fok mentén meghúzott tűzszüneti vonalon található Panmindzsonban. Az észak-koreai olimpiai részvétel módjáról rövid időn belül dönteni kell. Szöulban azt szeretnék, ha a zárt sztálinista állam sportolói nem harmadik országon, hanem a demilitarizált zónán keresztül érkeznének délre, ami szimbolikus fejlemény lenne a kétoldalú kapcsolatokban. A konzervatív Pak Gjun Hje leváltása miatt rendezett tavalyi rendkívüli elnökválasztást az ellenzéki Mun Dzse In nyerte, aki jobb kapcsolatokra törekedne az atomprogramja miatt nemzetközi szankciókkal sújtott Észak-Koreával. Ez ügyben szembekerült az egyoldalú katonai akció ötletét időnként meglebegtető Donald Trump amerikai elnökkel. Kim váratlan újévi ajánlata erősítheti a Szöul és Washington közötti nézetkülönbséget.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!