szerző:
HVG

Az emelkedő megélhetési költségek ellen kezdődött tiltakozás kedden már a hatodik egymást követő napja tartó erőszakos rendszerellenes megmozdulássá vált Iránban. A félszáz városra – köztük Teheránra – kiterjedő tüntetéseken rendőrőrsöket támadtak meg és gyújtottak fel, a rendfenntartók összecsaptak a tiltakozókkal. Lapzártánkig kéttucatnyi halálos áldozatról érkeztek hírek, és egy rendőrt is lelőttek. Míg Meshedben, Irán második legnagyobb városában a gazdasági nehézségek, a korrupció és a közel 30 százalékos munkanélküliség miatt Hasszán Rohani elnök ellen kezdődött a demonstráció, egy-két nap alatt a vallási uralom ellen fordult a népharag. Több ezren kiabálták, hogy „Halál a diktátorra!”, Ali Khamenei legfőbb vallási vezetőre utalva, ami példa nélküli az 1979 óta tartó teokráciában. A tüntetők elítélték Irán több milliárd dollárt felemésztő külföldi beavatkozásait Szíriában, Irakban, Libanonban és Jemenben. A legutóbbi, hasonlóan súlyos 2009-es tiltakozások során elsősorban az elnökválasztási csalás vitte az utcára az embereket. Rohani most közölte, hogy az embereknek joguk van tüntetni, de az erőszakos fellépést megtorolják. Több száz demonstrálót tartóztattak le, a hatóságok korlátozták az üzenetküldő és fényképmegosztó alkalmazásokat, internetes közösségi oldalakat. Donald Trump amerikai elnök és Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő támogatásáról biztosította a szabadságért küzdő irániakat. Teherán külföldi hatalmakat vádolt a tüntetések szervezésével.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!