szerző:
HVG

Várhatóan kilép Magyarország abból a tárgyalássorozatból, amely az ENSZ keretén belül folyik a globális migrációról. A nemzetközi szervezet tavaly kezdte a várhatóan 2018 végén elkészülő migrációs jelentésének előkészítését, s ennek mintegy „nulladik változatát” adta ki Antonio Guterres főtitkár január elején. Ebben a migrációról olyan kijelentések szerepelnek, amelyeket a magyar kormány nem fogadhat el – jelentette ki Szijjártó Péter külügyminiszter, azzal is megvádolva az ENSZ-t, hogy a „Soros-tervet” hajtja végre. A tárgyalássorozatból már kilépett az Egyesült Államok. Az eddig nyilvánosságra került tervekből leginkább azt ellenzi a magyar kormány, hogy a migrációt pozitív jelenségként mutatják be. Nem ért egyet azzal, hogy „a menedékjog szociális joggá váljon”, azaz bárki bárhova születik, joga legyen annak megválasztására, hogy hol akar élni. A kormány szerint ezzel Magyarországtól elvennék a határvédelem jogát, ezáltal pedig „az ország szuverenitása vész el”. Orbán Viktor szerint a készülő dokumentum alapos elemzése után döntenek a további lépésekről, ám Lázár János közölte: a kormány felhatalmazta Szijjártót, hogy ha a magyar szempontokat nem veszik figyelembe, kezdeményezze a tárgyalássorozatból való kilépést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Kimi Raikkönen nyerte az Amerikai GP-t

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

Videó: a Felcsút csodagólja a Fradi ellen

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

A magyar szülők csak álmodnak arról, amit ez a két anyuka kitalált

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Meghibásodás miatt leáll Paks 2. blokkja

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét

Embertelen húzás: már az asztalon feküdt az elbocsátott szívsebész betege, mikor lefújták a műtétjét