szerző:
HVG

A Talibán elismerését ajánlotta fel Asraf Gáni afgán elnök a múlt héten a több mint 16 éve tartó polgárháború befejezése érdekében. Gáni a kabuli folyamatnak nevezett nemzetközi konferencia megnyitásaként egyúttal feltétel nélküli párbeszédet, tűzszünetet, fogolycserét, a tálibok részvételével új választásokat és az alkotmány felülvizsgálatát ígérte. Bár a gerillamozgalom lapzártánkig nem adott hivatalos választ, egyik szóvivője jelezte, hogy a kabuli kormányt a megszálló amerikaiak bábjának tekintik. Az a tálib álláspont, hogy addig nem tárgyalnak a központi kormánnyal, amíg nem kezdődik egyezkedés a külföldi katonák kivonásáról az USA-val, amelynek az utóbbi hetekben a Talibán párbeszédet javasolt. Washington az elmúlt egy évben ellentmondó nyilatkozatokat közölt a békefolyamatról, de a közvetlen kabuli–tálib tárgyalásokat szorgalmazza. A szélsőséges mozgalom szokatlan módon a múlt hónapban nyílt levélben fordult az „amerikai néphez” és a „békeszerető kongresszusi tagokhoz”, hogy gyakoroljanak nyomást Donald Trump elnökre a tárgyalások érdekében.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!