szerző:
HVG

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) akkreditálta a Közép-európai Egyetem (KEE) képzéseit. A KEE a kormánypropagandában Soros-egyetemnek nevezett CEU magyarországi jogi személyisége, ahol magyar akkreditáció szerint folyik az oktatás. Ez azt jelenti, hogy kétéves mester-, illetve doktori képzéseket indít, amelyek a 3 éves, bolognai rendszerű alapoktatásra épülnek. Az e szakokon végzettek magyar diplomát kapnak. A CEU jelenleg amerikai akkreditációval és az Oktatási Hivatal engedélyével működik, s amerikai rendszer szerinti egyéves mesterképzést, valamint doktori képzést indít, a diákok pedig amerikai diplomát kapnak. Közleményében az „emberminisztérium” csak „offshore egyetemnek” nevezte a CEU-t, s hangsúlyozta, hogy nem azt akkreditálta a MAB. Ez így van, ám egyben megtévesztő is. A CEU-nak és a KEE-nek – bár jogilag különálló intézmények – a vezetői, a tanszékei és a tanárai ugyanazok. A magyar kormány egyébként tavaly ősszel megállapodott New York állammal a CEU ügyében, ám az előkészített szerződést végül nem írta alá. Úgy módosították a felsőoktatási törvényt, hogy az amerikai egyetemnek egy év alatt teljesítenie kell azokat a feltételeket, amelyeket egy tavaly áprilisi törvény írt elő számára. Ez utóbbi jogszabályt viszont az Európai Bizottság decemberben kötelezettségszegési eljárás után az Európai Bíróság elé utalta.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!